Politieberichten van vrijdag 18 februari.

Politie zet onderzoek voort in Compagnonsstraat
HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagochtend het onderzoek naar de dood van een man in een woning aan de Compagnonsstraat voorgezet. Woensdagavond werd in de betreffende woning het levensloze lichaam van een 46-jarige inwoner van Sneek aangetroffen. Direct na de ontdekking door de politie werden al twee inwoners van Heerenveen van 52 en 55 jaar aangehouden. Donderdagochtend volgde de aanhouding van een 29-jarige inwoner van Drachten. Het trio werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de Sneker.

Onderzoek politie
Woensdagavond werd door de politie de woning en omgeving afgezet, dit om eventuele sporen te beschermen. Technische rechercheurs hebben onderzoek verricht in en rondom de woning. De politie is donderdag tevens begonnen met buurt- en relatieonderzoek. Dit onderzoek wordt vrijdag uitgebreid.

Sectie
Het stoffelijk overschot is donderdag overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Hier zal vrijdag de sectie gaan plaats vinden. Aan het onderzoek werken 15 Friese rechercheurs.

Vrouw gewond bij aanrijding
EASTERLITTENS- De politie heeft donderdagmorgen een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Froonackerdijk. Door nog onbekend oorzaak raakten de auto’s die bestuurd werden door een 29-jarige vrouw uit Menaldum en een 52-jarige inwoner van Rien met elkaar in botsing. Daarbij verloor de vrouw de macht over het stuur en botste tegen een boom. Zij raakte daarbij gewond aan haar nek en borst en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Gewonden bij aanrijding
HARLINGEN- De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagmorgen rond 07.15 uur op de N31 ter hoogte van de Koningsbrug plaatsvond. Bij de aanrijding waren drie auto’s betrokken. Een 28-jarige vrouw uit Franeker reed vanuit Leeuwarden in de richting van Zurich, toen zij op het laatste moment stopte voor de rode lichten van de opengaande Koningsbrug. Een 21-jarige man uit Leeuwarden zag te laat dat de vrouw voor hem stopte en week uit naar links in een poging haar te ontwijken. Hierbij raakte hij de auto nog wel en kwam op de verkeerde weghelft terecht. Op dat moment kwam een 42-jarige vrouw uit Harlingen daar uit tegengestelde richting aanrijden, met een frontale botsing als gevolg. De 21-jarige man werd door de brandweer uit zijn auto gehaald en met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De 28-jarige, zwangere, vrouw werd ook naar het ziekenhuis overgebracht, maar mocht na controle weer naar huis. De weg werd vanwege het ongeval tot rond 8.45 uur afgesloten.

Man gewond na aanrijding
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagmiddag rond 12.15 uur op de kruising van de Dammelaan en de Luchtenrek plaatsvond. Daarbij raakte een 56-jarige automobilist uit Leeuwarden gewond. De bestuurder van een blauwe Ford Mondeo met het kenteken NS-ND-47, reed vermoedelijk door het rode verkeerlicht. Na de aanrijding zette hij zijn auto in de achteruit en reed met piepende banden weg in de richting van de Valeriusstraat. De 56-jarige gewonde automobilist werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Onderzoek op het adres dat aan de auto gekoppeld is, leverde niets op. Het signalement van de bestuurder is een kalende man van ongeveer 40 jaar met een breed postuur. De politie wil graag in contact komen met personen die meer over de meer over de bestuurder van de Ford Mondeo of het voertuig zelf. U kunt de politie bereiken via telefoonnummer 0900-8844.

Rijbewijs ingevorderd
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige man uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen de man om 3.50 uur met hoge snelheid op de Van Dekemalaan rijden en wilde hem staande houden. De man vermeerderde hierop zijn snelheid, waarna de agenten de achtervolging inzette. Bij de rotonde met de Kattebos ging de man met hoge snelheid rechtsaf en wist de agenten van zich af te schudden. Inmiddels keken meerdere eenheden naar de auto uit en om 4.13 uur werd op de Zwette een auto staande gehouden die voldeed aan de kenmerken. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 435 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Hij mocht het bureau weer verlaten, maar was een dik uur later weer terug. Agenten hadden hem ondanks het rijverbod weer zien rijden. Nu blies de man 355 ug/l. Dit keer werd ook zijn rijbewijs ingevorderd.

Auto in beslag genomen
HARLINGEN – De politie heeft donderdagmiddag de auto van een 50-jarige inwoner van Harlingen in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de Harlinger rijden op de Prinsens Margrietstraat. Het was hen bekend dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Na een stopteken volgde een controle. Naast een proces-verbaal werd nu ook zijn auto in beslag genomen. Dit omdat hij al eerder was betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs.

Rijbewijs ingevorderd na ongeval
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na een aanrijding. De man kreeg volgens eigen zeggen een hoestbui en raakte daardoor even buiten kennis. De bestuurder kwam vervolgens op de verkeerde weghelft terecht en botste daar frontaal tegen een 19-jarige bromfietser uit Jubbega. De bromfietser raakte gewond en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ook de 44-jarige automobilist werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis dit vanwege buikklachten. Omdat het vermoeden bestond dat de Heerenvener onder invloed van alcohol verkeerde werd in het ziekenhuis bloed bij hem afgenomen. Vanwege het gevaarlijke rijgedrag besloten de agenten om het rijbewijs van de man in te vorderen.

Snelheidscontrole na klachten
LUINJEBERD – De politie heeft donderdagmiddag op de Aengwirderweg een snelheidscontrole gehouden. De bewoners van de dorpen Luinjeberd en Tjalleberd hadden geklaagd dat op deze weg te snel werd gereden. Reden voor een motoragent om een snelheidscontrole met de lasergun. Tijdens de controle passeerden 75 voertuigen. Twintig daarvan reden sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. Alle deze automobilisten kregen een stopteken, waarna er een gesprek volgde. In twee gevallen werd ook een bekeuring uitgeschreven omdat de snelheid boven de 60 kilometer lag. Slecht één automobilist, waarmee de agent sprak, kwam niet uit één van de twee dorpen. De andere 19 automobilisten bleken allemaal uit Luinjeberd of Tjalleberd te komen.

Sieraden gestolen bij twee inbraken
JOURE/LEEUWARDEN – De politie onderzoekt twee inbraken in woningen waarbij weer sieraden werden gestolen. Donderdag werd ingebroken in een woning aan de Kooilaan in Joure en in een woning aan de Hoornbloem in Leeuwarden. Bij deze twee inbraken werden diverse sieraden buit gemaakt. De twee bejaarde bewoonster deden aangifte. De politie ziet de afgelopen weken een toename van het aantal diefstallen uit woningen. De buit bestond voornamelijk uit gouden sieraden. De diefstallen vonden plaats in onder andere Burgum, Joure, Drachten, Wolvega, Heerenveen, Wyckel en Bolsward. Alle aangevers bleken mensen van 50 jaar en ouder te zijn. De politie doet er alles aan om deze diefstallen op te lossen. U kunt daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Ziet u verdachte personen bij woningen rondlopen? Aarzel niet en waarschuw direct via 1-1-2 de politie. Noteer signalementen van verdachte personen en kentekens van auto’s en geef deze door aan de politie. Zo kon de politie vorige week in Joure dankzij oplettende getuigen nog vier vrouwen aanhouden. De vier worden verdacht van diefstal uit woningen, zie ook de politieberichten van 9 februari. Bij de vrouwen werden sieraden aangetroffen, vermoedelijk van diefstal afkomstig. Kijk voor foto’s van de sieraden op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]

Twee gestolen fietsen in beslag genomen
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Nieuwestad twee gestolen fietsen in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen twee nieuwe fietsen staan, waarvan het slot was verwijderd. Reden om de fietsen nader te bekijken. Al snel werd duidelijk dat beide fietsen als gestolen stonden geregistreerd. De fietsen werden in beslag genomen en gaan terug naar de rechtmachtige eigenaren.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
WIJNALDUM – De politie heeft donderdagavond op de A31 het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 175 kilometer per uur, terwijl op de A31 maar 120 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Verwarde man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Voorstreek een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Bij de meldkamer waren meerdere meldingen binnen gekomen over een verwarde man. De Leeuwarder zou tegen fietsen en ramen slaan. Toen de agenten arriveerden op de Voorstreek zagen ze de 33-jarige lopen. Het was niet mogelijk een normaal gesprek met de man te voeren en hij maakte een erg verwarde indruk. Omdat hij zich niet kon legitimeren werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor openstaande boetes
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond laat op de Van Haersmasingel een 29-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man bleek voor honderden euro’s boetes te hebben openstaan. Hij kon deze niet direct betalen en werd daarom ingesloten. Een 26-jarige inwoner van Drachten, die als passagier in de auto zat, werd ook aangehouden. Hij kon of wilde zich niet legitimeren. De Drachtster werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn identiteit vastgesteld en vervolgens mocht hij met een bekeuring het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Eerder die nacht werden agenten op Ruiterskwartier aangesproken door een aantal stappers. Die vertelden de agenten dat ze waren mishandeld. De slachtoffers konden een goed signalement van de daders geven. Later die nacht zagen de agenten de 18-jarige lopen. Zijn signalement kwam volledig overeen met het opgegeven signalement. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Rijbewijs bromfietser ingevorderd
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen de man rond 02.00 uur op de Voorstreek rijden. Omdat zij vermoedde dat hij te snel reed, werd hij staande gehouden. Toen de agenten de man aanspraken roken zij een alcohollucht, waarna hij naar het bureau overgebracht werd voor een ademanalyse. Hier blies de man 600 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs, goed voor een rijverbod van acht uur.

Vrouw redt man te water
GOUTUM – De politie heeft donderdagmorgen een aanrijding afgehandeld waarbij een 22-jarige man uit Sint Jacobiparochie gewond raakte. Na een melding dat bij de Boksumerdyk een auto ondersteboven in het water was beland, gingen agenten ter plaatse. Een 17-jarige vrouw uit Jellum fietste op de Boksumerdyk toen zij de man vanuit de richting Goutum de sloot in zag rijden. De vrouw sprong onmiddellijk het water in om de man uit het voertuig te helpen. De man werd met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Hij gaf aan dat de auto, nadat hij door een kuil gereden was, onbestuurbaar was geworden. Nadat hij in sloot beland was kon hij uit zijn auto komen doordat de vrouw het portier van zijn auto opendeed. De vrouw werd door een automobilist naar huis gebracht.

Overval op woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een overval op een woning aan de Gysbert Japicxstraat. Donderdagavond laat ging de deurbel en één van de bewoners deed open. Een 25-jarige Leeuwarder zat op zijn kamer en hoorde geschreeuw op de gang. Voordat hij er erg in had vloog de deur van zijn kamer open. Een voor hem onbekende gemaskerde man stapte naar binnen en bedreigde hem. Er volgde een korte worsteling. De indringer kreeg vervolgens hulp en de 25-jarige man gaf zich gewonnen. Hij werd bedreigd met vermoedelijk een vuurwapen en de overvallers eisten geld. Om hun woorden kracht bij te zetten, werd een schot gelost. Daarbij raakte niemand gewond. De overvallers haalden geld uit de broekzak van de 25-jarige Leeuwarder en vertrokken. De politie werd vervolgens gewaarschuwd en meerdere agenten kwamen ter plaatse. De 25-jarige man en zijn overige huisgenoten werden opgevangen door agenten en gehoord. De technische recherche kwam ter plaatse om sporenonderzoek te verrichten. De politie komt graag in contact met getuigen van de overval. Heeft u donderdagavond op de Gysbert Japicxstraat iets gezien of anderszins informatie over deze overval? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

112Fryslan