Fryslân, 18-12-2009 • Politieberichten van donderdag 17 december 07.00 uur t/m vrijdag 18 december 07.00 uur.

Niteliner niet meer over Tzummarum
De Niteliner rijdt tot het einde van dit jaar niet meer over het dorp Tzummarum. In deze discobussen, die op zaterdagen tussen Berlikum en Harlingen rijden, zijn de afgelopen weken diverse vernielingen gepleegd. De veiligheid van de buschauffeur en de reizigers kwamen daarbij in het geding. Ook bij het uitstappen werden in het dorp Tzummarum vernielingen gepleegd. Connexxion heeft na overleg met de gemeenten Franekeradeel en Menaldumadeel en de politie besloten om de Niteliner tot het einde van het jaar niet meer te laten stoppen in Tzummarum. In het nieuwe jaar gaan de betrokken partijen bekijken of de Niteliner weer in Tzummarum kan stoppen.

Heerenveen: politie onderzoekt vernieling van raam
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een vernieling van een raam onderzocht bij een horecagelegenheid in de Kerkstraat. Rond 02.30 uur, hoorde een medewerker glasgerinkel en zag dat een raam van het bedrijf was vernield. Op dat moment zag hij dat een manspersoon, gekleed was en in een zwarte lange met een bontkraag wegrennen. Een onderzoek in de omgeving leverde niets op. De eigenaar deed, een 20-jarige medewerker deed aangifte.

Noardburgum: politie reikt rijverbod uit voor vervoer van gevaarlijke stoffen
De politie heeft donderdagmiddag een 39-jarige inwoner van Grootegast een rijverbod gegeven omdat hij met zijn vrachtwagencombinatie 19360 liter diesel vervoerde. Agenten zagen de man in zijn combinatie op de Rijksstraatweg rijden en gaven hem een stopteken. Uit controle bleek dat hij gevaarlijke stoffen vervoerde. Gezien de gevaarlijke toestand van de weg in combinatie met de slechte weersomstandigheden werd besloten om de chauffeur een rijverbod te geven. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg is vastgelegd in de Wet vervoer Gevaarlijke stoffen. Bij gladde wegen of met een zicht van minder dan 50 meter, geldt in deze wet een algemeen rijverbod. In sommige gevallen is rijden met gevaarlijke stoffen bij een zicht van minder dan 200 meter al strafbaar. De chauffeur heeft zijn vrachtwagen achter moeten laten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Bolsward: politie onderzoekt vernieling van raam
De politie onderzoekt een vernieling van een raam bij een horecagelegenheid aan de Snekerstraat. Deze vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. Via een alarmmelding gingen de agenten en eigenaar ter plaatse. Eenmaal ter plaatse, zagen zij dat een raam was vernield. In het bedrijf trof men stenen aan. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Bolsward deed aangifte.

112Fryslan