Politieberichten van vrijdag 17 juni


Twee Leeuwarders verdacht van meerdere inbraken

LEEUWARDEN – Het woninginbrakenteam van de Friese politie verdenkt twee inwoners van Leeuwarden van 22 en 29 jaar van meerdere woning- en bedrijfsinbraken in Fryslân. Het duo zit nog steeds vast.

Overlopen bij inbraak

In de nacht van zaterdag 11 juni op zondag 12 juni kregen surveillerende agenten een melding dat bij een woninginbraak aan de Dokter Kijlstraweg in Munein twee inbrekers waren overlopen. Het duo rende naar een gereedstaande auto en ging er vandoor. In de auto zaten volgens de melder nog twee andere personen. De melder gaf hierbij het kenteken van de auto door aan de aanrijdende agenten. Op de Lekkumerweg in de richting van Leeuwarden kwamen zij het voertuig tegen. De agenten zetten de achtervolging in en op de Koeriersterespel sprongen de vier mannen de auto uit en renden weg. Een grote zoekactie, onder andere in de Vrijheidswijk en Blitsaerd, was het gevolg. Al snel kon de 29-jarige verdachte worden aangehouden. De 22-jarige verdachte werd achterhaald op de Gebroeders Wierdastraat. Ook werd een 28-jarige Leeuwarden aangehouden. Hij bleek na onderzoek echter niks met woninginbraak te maken te hebben. De andere twee Leeuwarders werden wel ingesloten. De auto van de mannen werd in beslag genomen. De politie is nog op zoek naar de twee andere inzittenden van de auto.

Gestolen goederen

In de in beslag genomen auto, een grijze Renault Clio, vonden agenten een horloge dat buit was gemaakt bij een woninginbraak op 9 juni aan de Canterlandseweg in Gytsjerk. Op Pinkstermaandag werden in een kolk bij de wielerbaan in Leeuwarden een aantal sieraden en paspoorten gevonden. Deze sieraden bleken eveneens gestolen te zijn bij een inbraak in de woning in Gytsjerk. De paspoorten bleken te zijn gestolen bij een woninginbraak aan de Bordineweg in Leeuwarden op 10 april 2011. De gestolen goederen werden in beslag genomen.

Auto van de verdachten

Volgens een verklaring van getuigen was de in beslag genomen auto ook gezien bij een woninginbraak aan de Buorren in Tytsjerk op 1 april 2011. Tijdens de fouillering van de verdachten vonden de agenten bij één van de Leeuwarders een bijzonder muntstuk. Dit muntstuk bleek buit te zijn gemaakt bij de betreffende woninginbraak in Tytsjerk. Ook hadden getuigen gezien dat de inzittenden van de betreffende auto op 3 juni nabij de Golfbaan van de Groene Ster aan de Woelwyk een kluisje in het water hadden gegooid. Na onderzoek van de politie bleek dit kluisje afkomstig te zijn van een bedrijf in Hommerts. Daar werd op 30 mei 2011 ingebroken.

Verdachten in bewaring

De twee Leeuwarders werden dinsdag op vordering van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot dat het duo voor veertien dagen in bewaring te stelen. Het onderzoek naar de inbraken loopt nog volop. Het woninginbrakenteam sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit.

Overtreding van de Flora- en Faunawet

BLESDIJKE – De politie heeft na overleg met het Functioneel Parket proces-verbaal opgemaakt tegen een overheidsinstantie voor overtreding van de Flora- en Faunawet. Begin juni werd in opdracht van de overheidsinstantie een groot gedeelte van de polderdijk aan de Sasweg onder Blesdijke gemaaid. In het riet zaten op dat moment veel zangvogels te broeden. Uit een inventarisatie van een natuurbeheerder bleek het te gaan om ten minste vijftien paren zangvogels, waaronder rietzangers, kleine karekieten, bosrietzangers en grasmussen. Een agent van Regionaal Milieuteam constateerde na een melding van een natuurbeheerder dat de gehele oevervegetatie was verdwenen, inclusief de nesten van de broedende zangvogels. Na overleg met het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, werd afgelopen week besloten om tegen de overheidsinstantie proces-verbaal op te maken voor overtreding van de Flora- en Faunawet. Deze wet beschermt in het wild voorkomende diersoorten en plantensoorten.

Politie zoekt getuigen inbraak

HOLLUM- De politie zoekt getuigen van een inbraak bij een camping aan de Jan Roepespad in Hollum. In de nacht van woensdag op donderdag kwamen de dader(s) het bedrijf binnen door een zijdeur open te breken. Daarna werd gepoogd de kluis open te breken wat niet lukte. Wel ontstond behoorlijk schade aan het interieur. De politie wil graag in contact komen met getuigen die in de bewuste nacht tussen 21.30 en 08.00 uur iets verdachts hebben gezien. Zij kunnen met de politie contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Grote partij waterpijpen gestolen bij inbraak

SURHUISTERVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een grote partij waterpijpen uit een bedrijf aan de Meander. In de nacht van woensdag op donderdag werd de deur van het bedrijf geforceerd. Vervolgens werden vijf pallets met waterpijpen en toebehoren weggenomen. De schade bedraagt dan ook ruim 15.000 euro. Gezien de hoeveelheid en het gewicht van de pallets is het aannemelijk dat meerdere personen bij deze inbraak betrokken zijn geweest. De pallets zijn vermoedelijk met een vrachtauto opgehaald. Een 33-jarige inwoner van Harkema deed aangifte. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verrricht.

Litouwer verdacht van twee woninginbraken

BURGUM – Het woninginbrakenteam van de Friese politie verdenkt een 21-jarige Litouwer van in ieder geval twee woninginbraken in Burgum. De Litouwer zit nog steeds vast. De politie is nog wel op zoek naar twee van zijn handlangers en roept daarom getuigen op zich te melden.

Inbraak Nijboerstrjitte

Afgelopen maandagavond werd ingebroken in een woning aan de Nijboerstrjitte in Burgum. Daarbij werden sieraden buit gemaakt. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Inbraak Tussendijken

In de nacht van maandag op dinsdag werd wederom ingebroken in een woning in Burgum. Nu was het raak bij een woning aan de Tussendijken. Buurtbewoners zagen dat drie personen zich verdacht ophielden bij een woning en belden via 1-1-2 de politie. Een getuige ging op onderzoek uit. Toen hij de betreffende woning kwam vluchtte een persoon weg. De inmiddels gearriveerde agenten zochten de omgeving af. Een politiehond trof één van de drie verdachten in de bosjes op de Bospolle aan. De 21-jarige Litouwer werd aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De auto van de mannen werd in beslag genomen. De overige twee inbrekers werden niet gevonden.

Getuigen gezocht

Ondanks een grote zoekactie werden de twee andere inbrekers, vermoedelijk van Litouwse afkomst, niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen die deze twee mannen hebben zien lopen. Wellicht hebben ze u gevraagd om een lift of heeft ze in zien stappen in een auto of taxi. Ook vraagt de politie eigenaren van campings, bungalowparken en bed and breakfest in Fryslân om zich te melden als zij het vermoeden hebben dat de 21-jarige Litouwer bij hen heeft verbleven. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Verkeerscontrole

HARLINGEN – De politie heeft donderdag een verkeerscontrole in en rondom Harlingen, waarbij het accent lag op de aanhangwagens en snelheid. De agenten werden tijdens de controle ondersteund door twee medewerkers van de Rijksdienst voor Wegverkeer. Tijdens de controle werden 55 gecontroleerd. In totaal werden twintig bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor overbelading, het uitsteken van de scherpe delen, het rijden zonder rijbewijs E, het niet dragen van de autogordel, niet goed werkende koppel van aanhangwagen, defecte verlichting en het ontbreken van markingsborden. Tevens werden drie automobilisten bekeurd vanwege forse snelheidsovertredingen op de A31.

Controle coffeeshops

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag in samenwerking met de Belastingdienst twaalf van de dertien coffeeshops in Leeuwarden gecontroleerd. Eén coffeeshop werd niet gecontroleerd omdat deze op last van de gemeente tijdelijk is gesloten vanwege overtredingen die bij eerdere controles waren geconstateerd. Tijdens de controle van donderdag bleek dat tien coffeeshops het goed voor elkaar hadden en er werden daar dan ook geen overtredingen geconstateerd. Bij twee anderen constateerden agenten wel overtredingen. Zo werd in één coffeeshop een minderjarige aangetroffen. In andere zaak was in eerste instantie geen leidinggevende aanwezig en de prijslijst was bij binnenkomst niet zichtbaar. De geconstateerde overtredingen worden gerapporteerd aan de gemeente Leeuwarden.

Inbraak in woning

STIENS – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Dr. G.A. Wumkesstrjitte. Donderdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een tv, een spelcomputer en een computer weggenomen. De 39-jarige bewoonster deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

OLDEHOLTWOLDE – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige automobilist uit Ermelo. De man reed op de A32 een lasersnelheidscontrole voorbij met een snelheid van 195 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toegestaan is. Hij kreeg een stopteken waarna zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt werd.

Met alcohol zonder rijbewijs

WOLSUM – De politie heeft donderdagavond een 40-jarige man uit Bolsward een rijverbod van tien uur gegeven omdat de man met alcohol op achter het stuur zat. Zijn rijbewijs kon niet worden ingevorderd aangezien het rijbewijs van de man al eerder ongeldig verklaard was. Op de A7 kreeg de man een stopteken voor een controle. Het vermoeden bestond dat hij gedronken had en hij werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 710 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond op de A32 nabij Wolvega het rijbewijs van een 43-jarige inwoner van Mildam ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 174 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vrouw aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Albert Schweitzerstraat een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw had na een ruzie de ruiten van een woning in de betreffende straat met een kettingslot vernield. De bewoner probeerde de vrouw aan te houden en over te dragen aan de politie. Dit lukte hem niet en de verdachte ging er vandoor. Later die avond konden agenten de vrouw alsnog aanhouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan