Fryslân, 17-07-2009 • Politieberichten van donderdag 16 juli 07.00 uur tot en met vrijdag 17 juli 07.00 uur

Leeuwarden: winkeldief steelt mp3 spelers
De politie heeft donderdagmorgen een 36-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal. Een getuige had gezien dat de man twee mp3 spelers in zijn jas wegstopte waarna hij het personeel waarschuwde. Buiten de winkel aan De Centrale werd de man aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij is overgebracht naar het politie en daar voor verhoor ingesloten. De eigenaar (leeftijd en woonplaats onbekend) deed aangifte bij de politie.

Heerenveen: uitslaande brand in het uitgaansgebied
Door een grote uitslaande brand die donderdagochtend om 11.45 uur ontstond in een horecabedrijf aan de Oude Koemarkt zijn twee horecapanden volledig uitgebrand. Daarbij raakte een 53-jarige vrouw inwoonster van Heerenveen gewond en moest per ambulance worden over gebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Zij liep brandwonden op. De brand ontstond vermoedelijk op de bovenverdieping van een horecabedrijf waarna deze zich snel uitbreidde naar de naastgelegen bedrijven. Het naast gelegen horecabedrijf brandde ook volledig uit. Diverse brandweerkorpsen uit de wijde omgeving van Heerenveen konden voorkomen dat de brand oversloeg naar andere horecabedrijven. Deze liepen voornamelijk rook- en waterschade op. De politie hield het massaal toegestroomde winkelend publiek op afstand. Rond 14.00 uur werd het sein brandmeester gegeven. De achtergelegen ondergrondse parkeergarage moest enkele uren worden gesloten in verband met de hevige rook ontwikkeling. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.
Dit bericht is opgesteld in samenwerking met gemeente Heerenveen en de gezamenlijke hulpdiensten. In de loop van de ochtend volgt er nog een aanvullend bericht.

Heerenveen: drie auto’s in brand
De politie heeft donderdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een autobrand in de Compagnonsstraat. Daarbij branden drie auto’s volledig uit. Hoe de branden zijn ontstaan is nog onbekend. Mogelijk door een technische oorzaak. De autobranden ontstonden ten tijde van de grote brand op de Oude Koemarkt waar de brandweer erg druk bezig was met het blussen van de brand. Daarom moest de brandweer uit Akkrum en Grou komen om deze de autobranden te blussen. Het duurde daarom even voordat de brandweer ter plaatse. Het massaal toegestroomde publiek werd door agenten op afstand gehouden. In verband met ontploffingsgevaar moest de kijkers op grotere afstand gaan staan. Veel van de aanwezigen gaven hier in eerste instantie geen gehoor aan. De agenten moesten meerdere malen mensen verzoeken achteruit te gaan.

Harlingen: politie neemt auto in beslag
De politie heeft donderdagmiddag op De Vormer de auto van een 32-jarige inwoner van Harlingen in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen dat de bijrijder geen gordel droeg. De bestuurder kreeg dan ook een stopteken, waarna een controle volgde. De auto bleek niet verzekerd en ook niet APK gekeurd. Hierop besloten de agenten de auto in beslag te nemen. Tevens kreeg de 32-jarige bestuurder proces-verbaal voor geen APK en het onverzekerd rondrijden. De 28-jarige passagier uit Heerenveen kreeg een proces-verbaal omdat hij geen gordel droeg en omdat hij zich niet kon legitimeren. Na verhoor mochten beide mannen het politiebureau verlaten.

Sneek: politie houdt twee mannen aan voor diefstal, heling en drugsbezit
De politie heeft donderdagmiddag op de Gedempte Pol een 21-jarige man uit Lelystad en een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal, heling en het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen de mannen op een scooter rijden en stelden een onderzoek in. De 22-jarige bestuurder kon geen rijbewijs tonen en gaf een valse naam op. Ook de 21-jarige passagier kon zich niet legitimeren. Daarnaast bleek het kenteken niet overeen te komen met de scooter. Hierop werden beide mannen aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Daar bleek dat de man uit Lelystad 174 bolletjes cocaïne bij zich had. Deze drugs werd door de politie in beslag genomen.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor mishandeling
De politie heeft donderdagavond in de Prinsentuin een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten kregen de melding dat daar een vechtpartij gaande was en werden ter plaatse aangesproken door een 17-jarige jongen uit Hurdegaryp. Hij verklaarde zojuist mishandeld te zijn. Op aanwijzing van de jongen en getuigen kon de Leeuwarden worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

West-Terschelling: burger houdt jongen aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag aan de Torenstraat een 17-jarige jongen uit Nijmegen aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. Een 31-jarige man van West-Terschelling zag dat de jongen een ruit vernielde van een windscherm en hield hem hierop aan. Vervolgens belde hij de politie die de jongen overbracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht de 17-jarige het bureau weer verlaten. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. De 31-jarige man deed aangifte van de vernieling.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Bolsward: eenzijdige aanrijding na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Laag Bolwerk een 38-jarige automobilist uit Boslward aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol en het veroorzaken van een ongeval. Getuigen hadden gezien dat de bestuurder vanuit de Grote Dijlakker kwam aanrijden en hier enkele geparkeerde auto’s raakte. Vervolgens was hij op het Laag Bolwerk tegen een lichtmast aangereden. Vanwege het vermoeden dat de man alcohol had gedronken, werd hij overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 785 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uren. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

112Fryslan

})