Vrijdag 17 februari

Politieberichten van vrijdag 17 februari

Velgen gestolen

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van vier velgen van een geparkeerde personenauto. De diefstal vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag op de Bolste. Toen de eigenaar donderdagmorgen naar zijn auto liep, bleken alle vier velgen van zijn auto verdwenen te zijn. De 42-jarige eigenaar uit Heerenveen deed aangifte.

Drachtster bekent brandstichtingen

DRACHTEN- De politie heeft in het onderzoek naar de tientallen brandstichtingen, die in 2010 en 2011 plaatsvonden in de wijk de Wiken, dinsdagmorgen een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie kwam de verdachte op het spoor door informatie van oplettende burgers en eigen onderzoek. De verdachte wordt momenteel verhoord. Tijdens deze verhoren bekende de man een groot aantal containerbranden. Daarnaast legde de Drachtster een bekende verklaring af over de brand waarbij een camper en zijgevel van een woning forse brandschade opliepen en de brand waarbij een garage en auto eveneens forse brandschade opliepen. De politie sluit niet uit dat de verdachte nog meer branden heeft gesticht. De man zit nog steeds vast en wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Drie auto-inbraken

BALK- De politie stelt een onderzoek in naar drie auto inbraken die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvonden. Uit een geparkeerde bedrijfswagen aan de Mieden werden elektrische gereedschappen weggenomen. Uit een personenauto, die geparkeerd stond aan de Warren, werd geluidsapparatuur en een jas weggenomen. Uit een bedrijfswagen die geparkeerd stond aan de Timpe werd een navigatie apparatuur gestolen. Drie inwoners van Balk van 20, 42 en 49 deden aangifte. Het advies van de politie is dan ook om geen waardevolle spullen achter te laten in uw auto. Gelegenheid maakt namelijk de dief.

Vrouw aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag in een opvanghuis aan de Tuinen een 52-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De vrouw veroorzaakte ruzie en het personeel besloot daarop haar de deur te wijzen. De 52-jarige weigerde echter om te vertrekken. Ook in het bijzijn van de agenten weigerde de vrouw te vertrekken. Hierop werd ze aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden voor mishandeling toezichthouder

SNEEK – De politie heeft donderdagmiddageen 23-jarige inwoner van Tijnje aangehouden op verdenking van zware mishandeling van een toezichthouder van de gemeente Súdwest-Fryslân. Twee toezichthouders liepen over de Prins Hendrikkade en zagen een bestelbus op de stoep staan. Reden om een bekeuring uit te schrijven. De 23-jarige bestuurder reageerde direct agressief en begon te schelden. Vervolgens probeerde de man weg te rijden en raakte daarbij één van de toezichthouders. De bestuurder stopte, verliet zijn voertuig en pakte één van de toezichthouders bij zijn keel. Direct werd de hulp van de politie gevraagd. Meerdere agenten gingen naar de Prins Hendrikkade. Daar werd de 23-jarige automobilist aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Schilderij gestolen

VLIELAND – De politie onderzoekt een diefstal uit een zorgcentrum aan de Boslaan. In de, voor iedereen toegankelijke, gang richting de aanleunwoningen hing een schilderij en een gedenkschildje van de KNRM. Zowel het schilderij als het schildje bleek te zijn gestolen. Het schilderij, met daarop het oude raadhuis van het eiland, was gemaakt door een reeds overleden Vlielandse schilder. Een 93-jarige bewoonster van het eiland deed aangifte.

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag in de Hobbemastraat een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Getuigen hadden gezien dat de vrouw eerder die middag op de Wirdumerdijk een fiets had gestolen. In de Hobbemastraat kwamen agenten de 24-jarige tegen. De vrouw kon geen goede verklaring geven hoe ze aan de betreffende fiets was gekomen. Reden genoeg om haar aan te houden. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. De gestolen fiets werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor handelen in GHB

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op de Gedempte Molenwijk een 21-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het handelen in GHB. De man viel op omdat hij geen licht op zijn fiets voerde. Reden voor surveillerende agenten om hem aan te spreken. De man kreeg een bekeuring. Vervolgens werd in het kader van de Opiumwet de rugzak van de 21-jarige gecontroleerd. De agenten vonden een aantal flesjes met GHB en een fles met GBL, een stof om GHB mee te maken. De drugs en de grondstof werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. De man kon vanwege de ernst van zijn verslaving niet worden ingesloten. Hij zal op een later tijdstip alsnog als verdachte worden gehoord. Tevens zal dan proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.

Diverse verkeerscontroles

FRYSLAN – De politie heeft donderdag op diverse locaties in de provincie verkeerscontroles gehouden. Zo werden in Bolsward bromfietsen gecontroleerd. Eén bestuurder kreeg een bekeuring omdat zijn bromfiets te veel vermogen had. De brommer haalde namelijk een snelheid van 61 kilometer per uur op de rollentestbank. Tijdens de controle kregen ook nog drie automobilisten een bekeuring, waarvan één voor het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs, één voor het niet dragen van de autogordel en één voor het inhalen over een doorgetrokken streep. Op de Lauwersseewei in Dokkum werd eveneens een verkeerscontrole gehouden. De agenten deelden slecht één bekeuring uit voor het niet dragen van de autogordel. Alle overige gecontroleerde automobilisten hadden de zaken goed voor elkaar. In Heerenveen werd op de K.R. Postraat gecontroleerd op het negeren van het rode verkeerslicht. Vier automobilisten kregen hiervoor een bekeuring. Vervolgens verplaatste de controle zich naar de Mercurius in Heerenveen. Daar werd met behulp van een lasergun op snelheid gecontroleerd. Vijf automobilisten kregen een bekeuring voor te snel rijden. Ook in Leeuwarden werd het verkeer gecontroleerd. Hier schreven agenten drie bekeuringen uit voor het niet handsfree bellen, door rood rijden en te snel rijden. Tenslotte werd nog op Terschelling gecontroleerd. Het accent van de controle op het eiland lag op het rijden onder invloed en het dragen van de autogordel. Er werden geen overtredingen constateert.

Drugsafvangactie na overlastmeldingen

DRACHTEN – De politie heeft donderdag naar aanleiding van meerdere overlastmeldingen door de verkoop van softdrugs vanuit woningen aan de Hooizolder een afvangactie gehouden. Tijdens zo’n actie controleert de politie personen die de betreffende woning bezoeken omdat het vermoeden bestaat dat er sprake is van drugshandel.

Eerste woning

Bij de eerste woning werden zes verdachten aangehouden nadat zij een kort bezoek aan de woning hadden gebracht. Een bezoeker werd niet aangehouden. Wel werd van hem een getuigeverklaring opgenomen. Vervolgens bezocht de politie de woning waar de 41-jarige bewoner werd aangehouden. De man gaf toestemming om de woning te doorzoeken waarbij in de kamer een zak met hierin 35 gram wiet werd aangetroffen. Ook nam de politie drie gram cocaïne en drugsbenodigdheden zoals een weegschaaltje en gripzakjes en een klein geldbedrag in beslag.

Tweede woning

Bij de tweede woning werden drie verdachten aangehouden nadat zij een kort bezoek aan de woning hadden gebracht. De 55-jarige bewoner werd aangehouden. Na toestemming van de bewoner troffen de agenten in een slaapkamer een kussensloop met ongeveer 1 kilogram wiet aan. Daarnaast nam de politie drie doosjes met nieuwe en gebruikte gripzakjes in beslag. Daarnaast werd een spiegeltje met enkele lijntjes harddrugs, meerdere gripzakjes met wiet, een grote weegschaal met wietresten erop en drie grote zakken waar wiet had ingezeten, aangetroffen. In de vriezer vond de agenten een gripzakje met vermoedelijk speed. Zes van negen verdachten die zijn ‘afgevangen’ hadden drugs bij zich waarvan een persoon minderjarig was. Alle drugs en materialen om drugs te vervaardigen zijn in beslag genomen. Beide bewoners zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Inbraakpreventieactie

SNEEK/IJLST- De politie heeft donderdag in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân, de woningcorporaties Elkien, Accolade en de Wieren en vertegenwoordigers van wijkverenigingen een inbraakpreventieactie in beide steden gehouden. Werd in 2010 in de gemeente Súdwest-Fryslân nog 116 keer ingebroken, in 2011 ging het al om 226 woninginbraken. Reden genoeg voor alle betrokken partijen om in actie te komen. Door middel van gesprekken, flyers en de zogenaamde voetstapjes werd aan de inwoners van Sneek en IJlst inbraakpreventieadvies gegeven. Ook kregen alle deelnemers van Burgernet in het gebied een sms-bericht met daarin de oproep om vooral aan inbraakpreventie te doen. In 750 gevallen konden de 50 deelnemers aan de preventieactie een woning, schuur of auto binnen omdat deze niet goed was afgesloten. De bewoners en eigenaren werden vervolgens aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. De preventieactie krijgt een vervolg en zal ook op andere plaatsen in de gemeente worden uitgevoerd. De reacties in Sneek en IJlst op deze inbraakpreventieactie waren zeer positief.

Getuigen gezocht van brandstichting

BUITENPOST – De politie zoekt getuigen van een brandstichting in een woning aan de Franklinstraat. Vrijdagmiddag 20 januari 2012 rond 17.30 uur brak er brand uit in de woning. De bewoners waren op dat moment niet thuis. Ondanks de snelle komst van de brandweer liep de woning veel schade op. Uit het onderzoek van de forensische opsporing kwam vast te staan dat in de woning brand was gesticht. Een dag eerder was ook al geprobeerd om in de woning in te breken. De politie heeft een uitvoerig buurtonderzoek ingesteld en op die bewuste vrijdag 20 januari 2012 is door meerdere getuigen een witte bestelauto in de omgeving van de woning gesignaleerd. Dit betrof een bestelauto, vermoedelijk van het type VW Caddy of Peugeot Partner. De bestuurder gedroeg zich volgens de getuigen verdacht. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen die meer kunnen vertellen over de bestelauto en de bestuurder van dit voertuig. Ook als u anderszins informatie heeft over de inbraakpoging en/of de brandstichting hoort de politie dat natuurlijk graag. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-700. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om anoniem uw verhaal te vertellen aan rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Zij zijn bereikbaar via 088-1673775.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan