Politieberichten van vrijdag 17 december.

Aanhouding na bedreiging
OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagmiddag op de Tjongerhof een 19-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van bedreiging. Rond 15.45 uur kwam een 15-jarige jongen uit Oosterwolde en een vriend bij de 19-jarige aan de deur. Vorige week had de 15-jarige zijn telefoon aan de 19-jarige uitgeleend. Deze wilde hij weer terug. Aan de deur gaf de verdachte aan dat hij van hun bezoek niet gediend was. Hij liet daarbij een mes zien en riep bedreigende woorden. De jongens liepen snel weg en alarmeerden de politie die de man bij zijn woning kon aanhouden. Voor nader onderzoek werd hij op het politiebureau ingesloten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van bedreiging en verduistering van de telefoon.

Ongeval
SIEGERSWOUDE – De politie heeft donderdagmiddag een verkeersongeval op de Bremerwei afgehandeld. Ter plaatse bleek dat een 29-jarige automobilist uit Ureterp voor een tegenligger moest uitwijken en daardoor naast de rijbaan terechtkwam. Hierdoor verloor hij de controle over zijn voertuig raakte daarbij een boom en kwam vlak voor een sloot tot stilstand. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en de brandweer heeft de deur van het voertuig opengemaakt zodat de bestuurder uit de auto gehaald kon worden. Met onbekend letsel is de 29-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Alcoholcontrole
SMALLINGERLAND – OPSTERLAND – De politie heeft donderdagavond op diverse locaties in de gemeentes Smallingerland en Opsterland een alcoholcontrole gehouden. Daarbij werden in totaal 180 bestuurders gecontroleerd waarbij geen van de bestuurders te veel had gedronken en daarna achter het stuur was gekropen. 10 politiemedewerkers werkten mee aan de controle.

Auto in de sloot
NIJEHOLTWOLDE – De politie heeft donderdagavond een verkeersongeval op de Heerenveenseweg afgehandeld. Een 18-jarige man automobilist uit Blesdijke en zijn bijrijder (gegevens niet bekend) verloren vermoedelijk de macht over het stuur na een slippartij. Via de berm, nadat de auto over de kop sloeg, kwam deze in de sloot tot stilstand. Beide inzittenden konden zelfstandig het voertuig verlaten. De bestuurder werd met letsel aan zijn nek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Zijn passagier kwam met de schrik vrij.

Belediging van agenten
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten op de fiets zagen de 26-jarige samen met een 26-jarige stadsgenoot rond 05.30 uur meerdere malen tegen een rolluik van een uitgaansgelegenheid op de Nieuwestad springen. Beide heren werden staande gehouden en kregen een proces-verbaal voor baldadigheid. De eerste betrokkene gaf zijn rijbewijs zodat de agenten de gegevens konden noteren. Na meerdere malen te hebben gevraagd gaf uiteindelijk de verdachte ook zijn identiteitskaart. Aan het geven van zijn woonadresgegevens wilde de verdachte niet meewerken waarna hij werd aangehouden voor het vaststellen van de identiteit. Tijdens de aanhouding schold de 26-jarige de agenten meerdere malen uit. Dit herhaalde zich op het politiebureau tijdens de insluiting. Daarbij werd wederom een agent uitgescholden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor belediging en voor nader onderzoek is de 26-jarige ingesloten.

Bestuurder onder invloed
BURGUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige man uit Burgum. Op de Acacia was de bestuurder om 00.45 uur betrokken bij een aanrijding en had daarbij een andere auto geraakt. De politie werd gealarmeerd door een getuige. Op basis van het signalement en voertuiggegevens kon de 45-jarige man in zijn woning worden aangehouden. Mogelijk dat hij onder invloed van alcohol was. Op het politiebureau bleek dit te kloppen met het resultaat van de ademanalyse van 785 ug/l. Goed voor een rijverbod van 9 uren. Naast de invordering van het rijbewijs van deze beginnend bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van een aanrijding.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan