Fryslân, 16-10-2009 • Politieberichten van donderdag 15 oktober 07.00 uur t/m vrijdag 16 oktober 07.00 uur.

Sneek: politie waarschuwt voor fietsendief
De politie onderzoekt de diefstal van een fiets aan de Lange Veemarktstraat. De fiets werd dinsdagavond weggenomen. Een getuige had gezien dat de fiets door een man werd opgeladen op een éénassige aanhangwagen. De aanhangwagen was bevestigd aan een donkerblauwe kleine station wagon. Het signalement van de man betreft:

[ul][li]Blanke man[/li]
[li]Leeftijd 30-40 jaar[/li]
[li]Lengte ongeveer 1.90m[/li]
[li]Licht grijze jas met oranje vlakken op de voorzijde[/li]
[li]Zwarte broek[/li][/ul]

Mocht u genoemde auto met aanhangwagen in combinatie met het signalement van de man in de buurt van gestalde fietsen zien, noteer dan het kenteken en bel direct de politie via 1-1-2.

Wommels: motorrijder gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend op de Westergoawei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 40-jarige motorrijder uit Bolsward gewond raakte. Een 24-jarige automobiliste uit Wommels verleende de motorrijder geen voorrang. De 40-jarige bestuurder probeerde de auto nog te ontwijken, maar daar slaagde hij niet in. De man raakte de voorzijde van de auto en na zo’n 100 meter kon hij de motor tot stilstand brengen. De bestuurster dacht dat de man doorreed en zij besloot dat ook te doen. De motorrijder kon nog van zijn motor komen en ging vervolgens op de grond liggen. Hij werd met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De politie heeft diezelfde ochtend de automobiliste nog achterhaald.

Oosterstreek: politie onderzoekt inbraak in loods
De politie onderzoekt een inbraak in een loods van een bedrijf aan de Schoolstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam mem binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden gereedschappen uit onder andere gestalde bedrijfsbusjes weggenomen. Een 53-jarige inwoner van Oosterstreek deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt fietsendief aan
De politie heeft donderdagmiddag op de Oenemastate een 36-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Een voorbijganger had gezien dat de man een fiets stal op de Orionweg. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement en vluchtrichting van de verdachte door. Dit was reden voor de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. De politie keek samen met 382 deelnemers uit naar de fietsendief. Surveillerende agenten zagen de bewuste man fietsen op de Oenemastate. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Appelscha: grote verkeerscontrole op N381
De politie heeft donderdagmiddag op een parkeerplaats naast de N381 nabij Appelscha een grote verkeerscontrole gehouden. Van 13.00 uur tot 16.30 uur werden ruim 400 auto’s gecontroleerd. De 23 controlerende agenten schreven in totaal 33 bekeuringen uit voor onder andere te gladden banden, het niet kunnen tonen van het rijbewijs, het niet handsfree bellen, het niet dragen van de autogordel, het onverzekerd rijden, te zware lading en niet werkende richtingaanwijzers.

Sneek: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte Mitsubishi K60T met Duits kenteken ME-QC112. De auto werd tussen dinsdagmiddag en donderdagmiddag gestolen vanaf een parkeerterrein bij het zwembad aan de Burgemeester de Hooppark. Een 49-jarige inwoner van het Duitse Mettmann deed aangifte van diefstal van zijn pick-up.

Dokkum: voetgangster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Rondweg-west een aanrijding afgehandeld, waarbij een 60-jarige vrouw uit Dokkum gewond raakte. De vrouw wilde de Rondweg oversteken. Ze zag daarbij echter een auto over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer liep letsel op aan haar hoofd en knie. De vrouw werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Appelscha: brand in hooibalen
De politie heeft donderdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een grote partij hooibalen op de Wester Es. Een jongen ontdekte de brand en waarschuwde zijn moeder. Direct werden via 1-1-2 de hulpdiensten gealarmeerd. De brandweer kwam met meerdere voertuigen ter plaatse om de brand te blussen. Er kon echter niet worden voorkomen dat vele hooibalen verloren gingen. Volgens de eigenaar loopt de schade in de duizenden euro’s. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Heerenveen: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft donderdagmiddag en -avond een verkeerscontrole gehouden op diverse plaatsen in Heerenveen en omgeving. Daarbij werden 31 processen-verbaal opgemaakt voor onder andere gladde banden, negeren rood verkeerslicht, mobiel bellen tijdens het rijden en het niet voeren van verlichting op de fiets.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft donderdagmiddag in de Oude Oosterstraat een 48-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die middag in een winkel aan de Wirdumerdijk een medewerker verbaal bedreigd. Het personeel waarschuwde de politie en gaf een goed signalement van de man door. Na een zoektocht zagen de agenten de dader fietsen in de Oude Oosterstraat. De Leeuwarder werd aangesproken en vervolgens aangehouden. Na onderzoek bleek dat zijn fiets vermoedelijk van diefstal afkomstig was. De fiets werd daarom in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Marssum: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een paarse VW Golf met kenteken ZB-FG-64. De 21-jarige eigenaar uit Drachten had donderdagochtend zijn auto geparkeerd op de carpoolplaats aan de Hegedyk. Toen de man donderdagmiddag terug kwam bleek dat zijn auto niet meer op de carpoolplaats stond. De 21-jarige deed dan ook aangifte van diefstal.

Koufurderrige: automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de N354 een aanrijding afgehandeld, waarbij een 39-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw verleende een lesauto geen voorrang en een aanrijding was het gevolgd. De inzittenden van de lesauto raakten niet gewond. De vrouw uit Leeuwarden werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek mocht de vrouw ’s avonds het ziekenhuis weer verlaten.

Joure: politie zoekt getuigen van gevaarlijk rijgedrag en aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding op de Geert Knolweg en komt daarom graag in contact met getuigen. Een 32-jarige automobilist uit Scharsterbrug raakte donderdagavond omstreeks 18.30 uur vermoedelijk onwel door een te lage bloedsuikerspiegel. Hij verloor daardoor de controle over zijn voertuig. Hij reed onder andere een 12-jarige fietser uit Joure aan en kwam uiteindelijk met zijn auto tot stilstand tegen een lantaarnpaal. De 12-jarige fietser werd ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld. De automobilist werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hier werd ook het rijbewijs van de man ingevorderd. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in naar de aanrijding. De politie komt graag in contact met getuigen die het rijgedrag van de 32-jarige automobilist kunnen beschrijven. De man reed in een zwarte Volvo. De bestuurder kwam vanuit de richting Scharsterbrug en reed over de Hollandiastraat naar Joure. Bij de rotonde op de Sewei ging het vermoedelijk voor de eerste keer al mis. Nabij de Mc Donalds moet de bestuurder volgens getuigen bijna een vrachtauto hebben geraakt. Uiteindelijk belandde de man met zijn auto op de Geert Knolweg en kwam daar in botsing met de fietser en de lantaarnpaal. Heeft u de Volvo donderdagavond zien rijden? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of loop even binnen bij het politiebureau in Joure.

Leeuwarden: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagavond op de Valeriusstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 25-jarige bromfietser uit Harlingen gewond raakte. Een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden schrok van de bromfiets en maakte een noodstop. De bromfietser deed hetzelfde. De twee kwamen vervolgens frontaal met elkaar in botsing. De Harlinger raakte daarbij gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De automobilist kwam met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft een nader onderzoek ingesteld.

Drachten: automobilist gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de A7 nabij Drachten een eenzijdige aanrijding onderzocht, waarbij een 19-jarige automobilist uit Harkema gewond raakte. De bestuurder was met zijn auto van de weggeraakt en uiteindelijk tot stilstand gekomen tussen een aantal bomen. Het slachtoffer zat bekneld en moest dan ook door de brandweer uit zijn benarde positie worden gehaald. De 19-jarige werd vervolgens door het ambulancepersoneel ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalanalyse stelde een nader onderzoek in.

Harkema: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 19-jarige beginnend bestuurder uit Harkema ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen in de Warmoltsstrjitte een auto in de struiken staan. De agenten openden de autodeur en zagen dat de bestuurder sliep. Hij werd wakker gemaakt en verklaarde dat hij een klein ongelukje had gehad. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de beginnende bestuurder 445 ug/l, goed voor een rijverbod en proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de 19-jarige ingevorderd.

Heerenveen: politie onderzoekt twee dakinbraken
De politie onderzoekt dakinbraken bij twee winkels aan het Turfschip. Surveillerende agenten kregen in de nacht van donderdag op vrijdag een melding van een inbraak. Eenmaal ter plaatse was er ook al een beveiligingsmedewerker aanwezig. Aan de buitenkant van de winkel was geen brakschade te zien. Eenmaal zagen de agenten dat er in dak van het kantoor een gat zat. In het kantoor stonden ook twee opengebroken kluizen. Hier zat echter niets van waarde in. De agenten gingen vervolgens het dak op en constateerden dat er ook bij de naastgelegen winkel was geprobeerd om via het dak binnen te komen. Het bleef echter bij een poging. Met behulp van een politiehond werd nog in de omgeving gezocht, maar er werd niemand aangetroffen. Namens de gedupeerde winkels is aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Wolvega: politie onderzoekt inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Van Harenstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden twee gokkasten opengebroken. Ook werd er geld uit de kassa gehaald. Namens het gedupeerde horecabedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Leeuwarden: auto in beslag genomen na rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagochtend vroeg op de Pieter Stuyvesantweg de auto van een 28-jarige automobilist uit Makkum in beslag genomen na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op vanwege zijn rijgedrag, hij reed onder andere een stukje over de stoep. Na een stopteken volgde er een controle. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed verkeerd. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 645 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard. Hij was namelijk al drie keer eerder betrapt voor het rijden onder invloed van alcohol en de 28-jarige had ook niet deelgenomen aan de EMA-cursus. Vandaar dat nu ook zijn auto in beslag werd genomen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan