Politieberichten van donderdag 16 juli.

Straatroof blijkt ordinaire oplichting
LEEUWARDEN-De politie heeft een 23 jarige ondernemer uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. De man deed in juni 2010 een valse aangifte van een straatroof. Daarnaast lichtte de verdachte zijn verzekeringsmaatschappij op. Hij vertelde dat hij op het Zuiderplein door twee jongens die op een scooter reden, van zijn fiets getrapt was en vervolgens werd hij door het duo beroofd. De mannen zouden diverse goederen en zijn weekopbrengst hebben meegenomen. Tijdens het onderzoek kreeg de politie argwaan. Het verhaal bleek anders in elkaar te steken dan de verdachte deed voorkomen. Het bleek dat de 23 jarige ondernemer niet beroofd was maar dat hij het verhaal verzonnen had. Tijdens het verhoor bekende de man, dat hij zijn weekopbrengst onderweg naar huis was verloren. Om zijn geleden schade vergoed te krijgen deed hij aangifte van straatroof. Vervolgens claimde hij de geleden schade en nog wat extra’s bij zijn verzekeringsmaatschappij. De “gestolen” goederen die in de valse aangifte werden benoemd, zijn door de Recherche van politie Fryslân in beslaggenomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Wanneer er aangifte bij de politie wordt gedaan dan wordt deze altijd gecheckt op waarheden en onwaarheden. Mocht er valse aangifte worden gedaan, dan wordt er tegen de “aangever” zelf proces-verbaal opgemaakt en zal deze strafrechtelijk worden vervolgd.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
FRANEKERADEEL- De politie heeft dinsdag weer op diverse plaatsen in de gemeente Franekeradeel snelheidscontroles gehouden op klachtlocaties. Op de Frentsjerterdyk in Sexbierum waar een maximumsnelheid geldt van 50 kilometer per uur, werden 217 automobilisten gecontroleerd. Daarbij reden 71 bestuurders te snel. Hier werd 84 kilometer per uur als hoogste snelheid gemeten. Op de Hege Sylsterdyk in Tzumarum waar een maximum snelheid geldt van 80 kilometer per uur, werden 485 automobilisten gecontroleerd. Hier reed de snelste bestuurder 116 kilometer per uur en werden 32 overtredingen geconstateerd. In Dongjum op de Hege Sylsterdyk waar ook een maximum snelheid van 80 kilometer per uur geldt, werden 286 automobilisten gecontroleerd. Hier werden 21 overtredingen geconstateerd waarbij één bestuurder 111 kilometer per uur reed. De politie controleert dagelijks op klachtlocaties. Klachtlocaties zijn gedeelten van wegen waar veel te snel worden gereden en dat er daardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Buurtbewoners melden dat regelmatig bij de politie

Mannen aangehouden voor bedreiging portiers
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 39-en een 37-jarige inwoner van Emmeloord aangehouden op verdenking van bedreiging, belediging en mishandeling. Beide verdachten bevonden zich bij een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Door nog onbekende oorzaak ontstond er een vechtpartij. Tijdens de vechtpartij sloegen de verdachten een portier en bedreigden en beledigden deze. In de Doelesteeg kon één van de twee vechtersbazen worden aangehouden. De andere kon op de Nieuwestad worden aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De portiers deden aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling
DOKKUM- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 33-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling. De mishandeling vond plaats in een horecagelegenheid aan de Markt. Toen het slachtoffer, een 41-jarige inwoner van Dokkum stond te bellen, kwam de verdachte naar hem toen en gaf zonder iets te zeggen hem een kopstoot en een vuistslag. De man raakte daardoor gewond en moest zich in het ziekenhuis aan verwondingen laten behandelen. De verdachte kon direct worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De 41-jarige Dokkumer deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging en vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Schieringerweg een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling, bedreiging en vernieling. Tijdens verkeersruzie kreeg een 38-jarige inwoner van Leeuwarden klappen van de verdachte. Daarnaast vernielde deze ook nog zijn snorfiets. Na de mishandeling vertrok de verdachte in zijn auto. Doordat het slachtoffer het kenteken van de auto noteerde en dit direct doorgaf aan de politie, kon de verdachte even later in de Eikenstraat worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De 26-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Meisje gewond na val van paard
BUREN- De politie onderzoekt een val van een paard welke donderdagavond plaats op de kruising van Vrijewilpad en Paasduinweg, waarbij een 15-jarige inwoonster van Buren gewond raakte. Het meisje dat alleen was en op haar paard reed, is door onbekende oorzaak van haar paard gevallen. Een melder zag het bezadelde paard zonder ruiter op straat lopen en vertrouwde dit niet. Toen zij een onderzoek instelde troffen zij het slachtoffer bewusteloos op straat aan. Zij belde direct via 1-1-2 de politie en ambulance. Het meisje is per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG.

Man gewond na val met fiets
HARLINGEN- De politie heeft een eenzijdig ongeval op de Marnehiem afgehandeld die donderdagavond rond 19.00 uur plaatsvond. Door nog onbekende oorzaak viel een 48-jarige inwoner van Harlingen met zijn fiets waarbij hij aan zijn gezicht gewond raakte. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden voor vernieling van auto
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 56-jarige inwoner van Leeuwarden op het Blokhuisplein aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. De man vernielde de auto waarin een man een vrouw zaten. De verdachte die meende een afspraak te hebben met de vrouw die in de auto zat, beval de mannelijke inzittende de auto te verlaten. Toen deze bleef zitten werd de verdachte zo kwaad dat hij deuken in de portieren schopte en een deuk in het dak van de auto sloeg. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal van politiefiets
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 04.00 uur op de Bird een 51-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een Santos mountainbike. De verdachte stond samen met zijn vrienden op de Gardeniersweg te wachten op een vriend die bezig was om aangifte te doen. Toen de aangifte eenmaal op papier stond en de agenten de man uit het bureau lieten, zagen tot hun schrik dat de dienstfiets was gestolen. Deze stond op de binnenplaats van het afgesloten gedeelte van het politiebureau. Uit onderzoek kwam men bij één van de drie mannen uit die buiten de poort op de aangever hadden staan wachten. In de garage van de verdachte trof met de dienstfiets aan. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Middelwyk een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de man in zijn auto rijden waarna zij besloten hem te controleren. Toen zij de man aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. Omdat hij niet wenste mee te werken aan een voorlopige blaastets, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 710 ug/l. Naast een proces-verbaal werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 8 uur.

Vrouw gewond bij aanrijding
DRACHTSTERCOMPAGNIE- De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op De Scheiding afgehandeld waarbij een 66-jarige inwoonster van Opeinde licht gewond raakte. De vrouw die in haar brommobiel reed kreeg tijdens het afslaan geen voorrang van een 37-jarige automobilist uit Sint-Annaparochie. De vrouw raakte daarbij licht gewond en is voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling mocht zij weer huiswaarts keren.

Man aangehouden voor inbraak
BAKHUIZEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Sint Oduphusstraat een 35-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Oplettende agenten zagen de man zich verdacht bij een dorpshuis ophouden. Na een tijdje de man geobserveerd te hebben zagen zij dat hij het gebouw binnen ging. Vervolgens kon hij worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan