Politieberichten van vrijdag 16 december

Getuigen gezocht van mishandeling

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Tesselschadestraat. Donderdagmiddag 8 december omstreeks 17.00 uur werd daar een 19-jarige inwoonster van Franeker aangevallen door haar ex-vriend. De vrouw werd geslagen en geschopt. De man ging er daarna vandoor. Twee oudere dames zagen dit alles gebeuren en ontfermden zich over het slachtoffer. Ze spraken kort met haar en vervolgens ging de 19-jarige vrouw uit Franeker weer verder. De politie wil graag met deze twee oudere dames in contact komen. Ze zijn namelijk belangrijke getuigen in het onderzoek naar deze mishandeling. U kunt daarvoor bellen met de politie via 0900-8844. Ook andere getuigen wordt gevraagd om contact met de politie op te nemen.

Veel schade na inbraak in winkel

HOMMERTS – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Hettingawei. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de kantine en het kantoor geheel overhoop gehaald. Ook werden in de meterkast diverse draden doorgeknipt. Door de inbraak ontstond veel schade. De buit bestond uit wat klein geld. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 24-jarige inwoonster van Hommerts aangifte.

Voetgangster gewond

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend op de Oosterkade een aanrijding onderzocht, waarbij een 33-jarige voetgangster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 43-jarige automobilist uit Leeuwarden zag te laat dat de vrouw op een voetgangersoversteekplaats liep. Ondanks krachtig remmen kon hij een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Twee gewonden na frontale botsing

HAULERWIJK – De politie heeft een aanrijding onderzocht op de Hoofdweg-boven, waarbij een 27-jarige automobilist uit Haulerwijk en een 24-jarige automobilist uit Surhuisterveen gewond raakten. De twee bestuurders kwamen donderdagochtend met elkaar in botsing. Eén van de bestuurders is vermoedelijk op de verkeerde weghelft terecht gekomen, waarna de twee auto’s frontaal met elkaar in botsing kwamen. Beide slachtoffers moesten door de brandweer en het personeel van de ambulance en traumahelikopter uit de zwaar beschadigde voertuigen gehaald. Vervolgens werden de twee per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalsanalyse doet nader onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Inbraak in café

HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in een café aan de Noorderhaven. Donderdagmiddag ontdekte een medewerker dat in het café was ingebroken. Binnen was het een grote ravage. Dit kwam onder andere doordat een brandblusser in het pand was leeggespoten. Daarnaast waren er vernielingen aangericht aan gokkasten en een pooltafel. Uiteindelijk werd een laptop buit gemaakt. Een 45-jarige inwoner van Almere deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

STIENS – De politie heeft donderdagmiddag op het Sint Vitusplein een 39-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die middag een dorpsgenote met de dood bedreigd. De vrouw waarschuwde de politie. Op aanwijzing van getuigen konden de agenten de 39-jarige man aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. ’s Avonds mocht de man het bureau weer verlaten.

Transport- en milieucontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag een mobiele controle gehouden die was gericht op transport en milieu. De agenten hadden daarbij bijzondere aandacht voor bestelbusjes, dit in verband met het vervoer van mogelijk vuurwerk. In totaal werden 13 voertuigen gecontroleerd, waarvan zes bestelbusjes. Er werd geen vuurwerk aangetroffen. Zes bestuurders kregen een bekeuring, waarvan drie voor overbelading, één voor een verlopen APK, één voor een afvallende lading en één voor spookrijden op de autosnelweg.

Twee hennepkwekerijen opgerold

HARLINGEN/LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag in twee woningen in Harlingen en Leeuwarden twee hennepkwekerijen opgerold. De eigenaar van een woning aan de Westerstraat in Harlingen was bezig met een reparatie in zijn woning. Hij ontdekte dat de huurder op de bovenverdieping een hennepkwekerij had. Ook was er met de elektriciteit geknoeid. De politie werd gewaarschuwd. De kwekerij met 220 planten werd vervolgens ontmanteld. Alle planten apparatuur werden vernietigd. De identiteit van de huurder is bekend en hij zal zich binnenkort op het politiebureau moeten verantwoorden. Ook in een woning aan de Eikenstraat in Leeuwarden vonden agenten een hennepkwekerij. In deze woning stonden 500 planten en ook hier was sprake van diefstal van stroom. De huurder van deze woning was eveneens niet aanwezig toen de agenten de kwekerij ontdekten. Ook hij zal zich op het politiebureau moeten verantwoorden.

Man aangehouden voor diefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag een 31-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal van kabels en gereeschap. De diefstal was eerder deze week gepleegd op een bouwlocatie op het Zaailand. Een bewakinscamera had dit alles geregistreerd. Donderdagmiddag zag een uitvoerder de man lopen die eerder deze week de diefstal had gepleegd. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd aangehouden. De 31-jarige man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Nieuw Rapenburg. Donderdagavond kwam men in de woning door met een steen een ruit te vernielen. Eenmaal binnen werden twee laptops en een harde schijf gestolen. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

Inbraak in woning

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Rikkingahof. Donderdagavond kwam de 89-jarige bewoonster thuis en ontdekte dat er in haar woning was ingebroken. Daarbij werden sieraden en een portemonnee gestolen. De bejaarde vrouw deed aangifte.

Partij vuurwerk in beslag genomen

DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Hooizolder 15 kilo vuurwerk in beslag genomen. De afgelopen periode waren diverse klachten bij de politie binnen gekomen over het afsteken van vuurwerk in de straat. Reden voor de agenten om een onderzoek in te stellen. Na gesprekken met diverse buurtbewoners werd duidelijk dat een 16-jarige inwoner van Drachten verantwoordelijk was voor het geknal. In de woning van de jongen vonden agenten ruim 15 kilo consumenten vuurwerk. Dit vuurwerk werd in beslag genomen en tegen jongen werd proces-verbaal opgemaakt.

Heeft u informatie over (de handel in) vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Agressieve automobilist aangehouden

HARLINGEN – De politie heeft donderdagavond een 42-jarige automobilist uit Harlingen aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder die avond had de man op een parkeerterrein aan de Heiligeweg een andere weggebruiker met een mes bedreigd. Dit omdat de Harlinger even moest wachten omdat de bestuurder bezig was met inparkeren. Dit zorgde blijkbaar voor nog al wat irritatie, want de 42-jarige trok een mes en bedreigde daarmee de bestuurder. Die waarschuwde op zijn beurt direct via 1-1-2 de politie. Het kenteken van de auto werd doorgegeven en de agenten gingen opzoek naar de bestuurder. De man werd later in zijn woning aangehouden. In de auto vonden de agenten twee messen. Die werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na lokaal vredebreuk

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond laat bij een hotel aan de Stationsweg een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor lokaal vredebreuk. De man was eerder deze week vervelend geweest in het hotel en daarom had hij een verbod gekregen om in het pand te komen. Donderdagavond kwam hij wederom het hotel binnen. Reden voor het personeel om de politie te waarschuwen. Agenten hielden de Leeuwarder vervolgens aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie aanhoudingen voor bezit GHB

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond in de Kleine Kerkstraat een 19-jarige inwoonster van Woudsend, een 24-jarige inwoner van Heerenveen en een 34-jarige inwoner van Oudeschoot aangehouden voor het bezit van GHB. Surveillerende agenten kregen een melding dat iemand in de straat volledig door het lint zou gaan, vermoedelijk na gebruik van drugs. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een auto staan met daarom heen een grote groep jongeren. Een 34-jarige inwoner van Oudeschoot probeerde een fles, met daarin bestandsdelen om GHB te maken, voor de agenten te verstoppen. Hij werd aangehouden. Ook de 19-jarige vrouw probeerde hetzelfde en ook zij werd aangehouden. De 24-jarige Heerenvener zat in zijn auto en was door het gebruik van GHB onwel geworden. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na controle mocht hij al weer snel het ziekenhuis verlaten. Ook deze man werd aangehouden. Alle drie de verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De GHB werd in beslag genomen.

Portemonnee van taxichauffeur gestolen

GOUTUM – De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee van een 32-jarige taxichauffeur uit Beetgumermolen. De chauffeur had eerder die avond een klant opgehaald vanuit het centrum van Leeuwarden en hem naar de Buorren in Goutum gebracht. Aldaar aangekomen pakte de passagier zijn portemonnee. De chauffeur pakte ook zijn portemonnee omdat hij dacht dat de man wilde betalen. Plotseling pakte de klant de portemonnee van de chauffeur en verliet de taxi. De man verdween in het donker. Agenten zochten nog naar de dief, en daarbij werd ook Burgernet ingezet, maar hij werd niet meer aangetroffen. De taxichauffeur deed aangifte.

Bekeuringen bij controles in centrum

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond controles uitgevoerd in het centrum van Heerenveen. Daarbij werd onder andere gelet op het fietsen zonder fietsverlichting. In totaal kregen twaalf fietsers een bekeuring omdat ze geen of niet goed werkende verlichting voerden. Daarnaast werden twee bekeuringen uitgeschreven voor het drinken van alcohol op straat, het niet handsfree bellen, het voeren van mistlampen en het parkeren op een invalidenparkeerplaats. De controles werden uitgevoerd door bikers van de politie.

Campagne rijden onder invloed van start

FRYSLAN – Op vrijdag 16 december trapt politie Fryslân de laatste verkeerscampagne van dit jaar af. Deze staat geheel in het teken van het rijden onder invloed van alcohol en is tot stand gekomen in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF). De campagne richt zich op mensen die onder invloed van alcohol een voertuig besturen. Daarnaast is er juist ook aandacht voor mensen die zien dat iemand onder invloed van alcohol bijvoorbeeld de auto in stappen. Zij worden aangespoord om de politie via 1-1-2 te bellen op het moment dat zij dit zien of weten. Het gaat om de bewustwording van het feit dat je een misdrijf pleegt wanneer je onder invloed een voertuig bestuurt.

Bewustwording

De campagne start op vrijdag 16 december, vlak voor de feestdagen en in de periode van kerst- en Nieuwjaarsborrels. Politie Fryslân wil weggebruikers ook in deze periode bewust maken van het feit dat je altijd een keuze hebt. Stap je toch met die borrel op achter het stuur of laat je de alcohol staan voor je de auto in stapt of regel je een BOB? Daarnaast wordt aan de medeweggebruikers gevraagd om de politie via 1-1-2 te bellen wanneer zij zien dat iemand van plan is om met drank op de auto in te stappen. Op dat moment pleegt zo’n bestuurder namelijk een misdrijf wat ernstige gevolgen kan hebben. Jaarlijks raken gemiddeld 964 mensen gewond bij een ongeval waar een bestuurder teveel heeft gedronken. Bij het doen van de melding is het belangrijk dat het kenteken van het voertuig en de rijrichting wordt doorgeven aan de Meldkamer Noord Nederland. Een dergelijke melding kan uiteraard ook voor bijvoorbeeld bromfietsbestuurders die onder invloed rijden gedaan worden.

Campagne

Net als bij de campagne voor landbouwverkeer en bromfietsers is ook dit keer weer de boodschap dat je veel ongelukken kunt voorkomen. Door bijvoorbeeld bewuster en beter voorbereid de weg op te gaan. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers. Maak het verschil. Kies voor veiligheid. Voor het verspreiden van de boodschap worden posters en viltjes ingezet. Deze worden aangeboden aan vele horecagelegenheden in de provincie. Daarnaast staat op de website [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url] onder andere feiten en cijfers over rijden onder invloed en kunnen e-cards verzonden worden.

112Fryslan