Politieberichten van vrijdag 16 april.

Politie zoekt getuigen van diefstal van motor
SNIKZWAAG- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een unieke motor van het merk Suzuki, type GSX-100, Katana. De ontvreemde motor is voorzien van het kenteken MB-33-RD. De motor is donker/zwart van kleur en heeft een opvallende tank met daarop een geel/groen/paarse lijn van achter naar voren en met daar onder de paarse tekst “Takana”. Daarnaast heeft de motor opvallende gele schokdempers aan de achterzijde. De stuurstang heeft ter hoogte van het voorwiel een opvallend goudachtige kleur.

De motor werd op 14 april vermoedelijk tussen 10.00 uur en 12.30 uur uit een schuur van een woning aan de Leeuwarderweg weggenomen. Een getuige zag een man op de motor met hoge snelheid via de Leeuwarderweg in de richting van Joure wegrijden. Op de motor zat een man. De eigenaar deed aangifte.

Signalement van de man:

[bullets]Stevig postuur.
Donker blond haar in een matje welke onder de helm uit kwam.
Een blauwe korte jas met elastiekenband rond de middel.
Zwarte helm.[/bullets]

De politie willen graag in contact komen met personen die de motor na 14 april hebben gezien. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Politie onderzoekt diefstal van auto
JISTRUM- De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte personenauto van het merk Peugeot, type 205, zwart van kleur. De auto heeft opvallende velgen en spoiler. De auto stond geparkeerd bij een bedrijf aan de Tillewei en werd in de nacht van 14 op 15 april weggenomen. De eigenaar, een 40-jarige inwoner van Jistrum, deed aangifte.

Mannen aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 17- en 22-jarige inwoner van Deventer aangehouden op verdenking van mishandeling. Het tweetal had op de Nieuwestad twee mannen, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige inwoner van Heerhugowaard, mishandeld. De politie had eerder die nacht met het duo te maken gehad omdat deze zich vervelend hadden gedragen. Op de Nieuwestad lokte het tweetal opnieuw problemen uit met beide aangevers en mishandelden deze vervolgens. De beide slachtoffers liepen daardoor verwondingen aan hun gezicht op. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Drie jonge winkeldievegges aangehouden
HEERENVEEN – Het personeel van een kledingwinkel aan de Dracht heeft donderdagavond drie 15-jarige meisjes uit Grou aangehouden. Het trio viel op omdat ze met z’n drieën een paskamer binnen waren gegaan. De meisjes rekende vervolgens bij de kassa enkele kledingstukken af. Bij het passeren van het beveiligingspoortje ging het alarm. De drie werden aangehouden door het personeel en vervolgens aan de politie overgedragen. Twee van de drie meisjes waren in het bezit van gestolen kleding. Ze hadden geprobeerd om de beveiligingslabels te verwijderen. Hierdoor zaten er in alle kledingstukken gaten. Dit duo werd voor nader onderzoek ingesloten, dit omdat ze ook al eerder een winkeldiefstal hadden gepleegd. Het andere meisje mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Ze werd opgehaald door haar vader.

Politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling
SNEEK- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 20 en 22-jarige inwoner van Sneek in de Kleine Kerkstraat aangehouden op verdenking van mishandeling. De beide mannen waren betrokken bij een vechtpartij vlakbij de auto van een 24-jarige inwoner van Oosterend. Toen de aangever daar iets van zei, keerden deze zich tegen de man waarna hij door het tweetal werd belaagd en geslagen. Vervolgens werd de auto van de man door het duo vernield. Vervolgens vertrokken de twee Snekers. Even later konden beide verdachten, dankzij een goed opgegeven signalement, worden aanhouden door de agenten. Beide verdachten werden overgebracht naar politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De 24-jarige inwoner van Oosterend deed aangifte.

Verkeerscontrole milieu en transport
ZURICH – De politie heeft donderdag van 07.30 uur tot 14.00 uur een verkeerscontrole gehouden die was gericht op milieu en transport. Tijdens de controle werden 23 vrachtwagencombinaties gecontroleerd. Tegen zeven chauffeurs werd proces-verbaal opgemaakt, waarvan drie keer voor overbelading, twee keer voor het verkeerd vervoeren van gevaarlijke stoffen, één keer voor afvallende lading en één keer voor overschrijding van de lengte. In vier gevallen moesten de chauffeurs ter plaatse maatregelen treffen omdat ze anders niet verder mochten rijden. Zo moest in twee gevallen een deel van de lading worden gelost in verband met overbelading.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
HAULERWIJK – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 45-jarige automobilist uit Haulerwijk ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Een omstander had gezien dat de dronken man in zijn auto was gestapt. Na enkele meters gereden te hebben, slaagde de omstander er in om de autosleutels af te pakken. De 45-jarige begon hier op te schreeuwen en uitte bedreigende taal. De agenten kwamen ter plaatse en aan de man werd gevraagd om vrijwillig mee te gaan naar het politiebureau voor een ademanalyse. De 45-jarige wilde niet mee werken en de agenten moesten hem dan ook aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 685 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd de man zijn rijbewijs ingevorderd.

Mogelijke inbreker overlopen
LEMMER – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op een camping aan de Plattedijk gezocht naar een mogelijke inbreker. Surveillerende agenten reden over de camping en zagen achter een auto een gebukte man zitten. Bij het zien van de politieauto ging de man er gelijk vandoor. De agenten zetten de achtervolging. Eerst met de auto en later per voet. Ondanks een grote zoektocht, waarbij onder andere een politiehond werd ingezet, werd de man niet meer aangetroffen. Zijn fiets met daarachter gekoppeld een bolderkar werden in beslag genomen. In de kar lagen allemaal tuinornamenten, kleding, drinken en een buitenboordmotor. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de man.

Politie houdt drugsdealer aan
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag op het Zwitserwaltje een 27-jarige inwoner van Vlaardingen aangehouden op verdenking van handel in harddrugs. Oplettende agenten zagen dat de man zich verdacht ophield in de buurt van het Zwitserwaltje. De agenten hadden het vermoeden dat de man in verdovende middelen dealde en stelden een onderzoek in. Ondertussen zagen zij dat de man iets verstopte bij een kabelkast. Toen zij de man aanspraken, liet deze een bolletje harddrugs uit zijn handen vallen. De agenten troffen bij de kast nog 30 bolletjes met vermoedelijk cocaïne en heroïne aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De drugs werd in beslag genomen.

Rijbewijs van motorrijder ingevorderd
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 21-jarige beginnende motorrijder uit Leeuwarden ingevorderd. De bestuurder passeerde op de Anne Vondelingweg een snelheidscontrole met de lasergun met 125 kilometer per uur, terwijl op deze weg een snelheid van 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Leeuwarder ingevorderd. Toen bleek dat de man nog maar twee jaar zijn motorrijbewijs had. Hij mocht dan ook alleen nog maar op lichte motoren rijden. Daarnaast verklaarde de man dat hij de motor net weer van stal gehaald. In het kader van het project ‘de maitiid yn’e kop’ let de politie de komende periode extra op motorrijders.

112Fryslan