Politieberichten van vrijdag 15 oktober.

Visstroper op leeftijd aangehouden
GYTSJERK – Het visstroperijteam heeft op woensdag 13 oktober rond 07.00 uur een visstroper op heterdaad aangehouden op de Rijd. Het team had een tip ontvangen dat er een aantal dobbers waren uitgezet op de Rijd. Bij de controle trof het team een groot aantal dobbers aan. Rond 07.00 uur zag het team dat een 79-jarige inwoner van Gytsjerk de dobbers aan het binnenhalen was en werd vervolgens op heterdaad aangehouden. In totaal ging het om 18 dobbers met daaraan levend aas. Tevens zaten er 5 palingen aan de haken, deze leefden nog en zijn weer in vrijheid gesteld. Naast het proces-verbaal voor het vissen met de dobbers, krijgt de 79-jarige visser een proces-verbaal voor het vissen met levend aas en het vissen tijdens het aal vangstverbod welke geldt van september tot en met november.

Getuigen van aanrijding gezocht
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die zich donderdag 14 oktober omstreeks 10.30 uur plaatsvond op het Valeriusplein/Troelstraweg. Hierbij waren twee auto’s betrokken. Een van de bestuurders (gegevens onbekend) werd door brandweer- en ambulancepersoneel uit zijn voertuig bevrijd. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht naar het ongeval. Daarvoor is de politie op zoek naar personen die getuige waren van dit ongeval. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Vermoedelijke winkeldieven aangehouden
Leeuwarden – De politie heeft donderdagmiddag een 33-jarige man, een 34-jarige man en een 25-jarige vrouw, allen zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De drie vielen op omdat zij zich bij enkele winkels verdachten hadden gedragen. De melder gaf de gegevens van de auto door en de politie zette het voertuig op het Kalverdijkje aan de kant. In de kofferbak troffen de agenten diverse goederen aan zoals spijkerbroeken en ruim 40 flesjes parfum. De Roemeens inzittenden konden geen verklaring afleggen over de herkomst van de goederen waarna zij werden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal/heling. Allen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek ingesloten werden. De auto is inbeslaggenomen.

Verlichtingscontrole in centrum
HARLINGEN – De politie heeft donderdagavond een verlichtingscontrole gehouden in het centrum van Harlingen. De meeste fietsers hadden hun verlichting keurig in orde. Er werden ruim 50 fietsers gecontroleerd waarbij 12 bekeuringen werden uitgeschreven voor het niet voeren van verlichting. Drie personen konden hun verlichting ter plaatse repareren. Zij kregen een waarschuwing.

In bezit van harddrugs
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond gecontroleerd in het Weazegebied op de handel en bezit van verdovende middelen. Daarbij werd een 16-jarige jongen uit Burgum aangehouden. Hij was in bezit van 30 bolletjes drugs, vermoedelijk cocaïne en een brok hasj. Ook een 26-jarige man zonder vast woon-of verblijfplaats werd met 7 bolletjes aangehouden. Op het politiebureau werden zij voor nader onderzoek ingesloten. Beide heren hebben een waarschuwing gebiedsverbod uitgereikt gekregen in verband met bezit harddrugs op de Weaze. Mocht de verdachten zich binnen een periode van 6 maanden schuldig maken aan een overtreding of misdrijf in het Weaze gebied dan krijgt men een gebiedsverbod voor de duur van 24 uur.

Rijden onder invloed van alcohol
De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag op divers locaties in de provincie op alcohol in het verkeer gecontroleerd. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]21.43 uur, Tolhuisweg in Joure, 63-jarige man uit Vegelingsoord, 775 ug/l, Op de Tolhuisweg viel de 63-jarige man bij surveillerende agenten op door zijn onstabiele rijgedrag. Op de Vegelinsweg werd hij staande gehouden. Na een blaastest werd de man overgebracht naar het politiebureau waar een ademanalyse volgde met als resultaat 775 ug/l. Goed voor een rijverbod van 9 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.
04.50 uur, Oosterkade in Leeuwarden, 46-jarige man uit Leeuwarden, 595 ug/l, 6 uren rijverbod.[/bullets]

112Fryslan