Fryslân, 15-05-2009 • Politieberichten van donderdag 14 mei 07.00 uur t/m vrijdag 15 mei 07.00 uur.

Leeuwarden: vervelende man aangehouden
De politie heeft donderdagavond op de Weaze een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man die als passagier in een auto zat, werd tegenover de politie vervelend toen deze de bestuurder wilde controleren. Toen zij uit de auto waren gestapt en de agenten de bestuurder naar zijn rijbewijs vroeg, begon de passagier zich hij met de zaak te bemoeien. Hij gedroeg zich daarbij erg vervelend. Toen de man daarmee door ging, werd door de agenten gevorderd dat de hij moest vertrekken. Toen hij niet aan de vordering voldeed, werd hij aangehouden. Hij is overgebracht naar politiebureau en is daar voor verhoor ingesloten.

Leeuwarden: diefstal snorscooter, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een diefstal van een snorscooter die donderdagavond in de Jacob Binckestraat plaatsvond. De snorscooter van het merk Peugeot, type Viva city, is voorzien van kenteken 34-DFX-1. Hij was voor een woning geparkeerd en niet afgesloten. Een getuige zag een kleine man met een getinte huidskleur de scooter wegnemen. Een onderzoek in de omgeving leverde niets op. De snorscooter is te herkennen aan twee rode panelen, die normaal grijs van kleur zijn, op de voorzijde van het voertuig. Getuigen die iets gezien hebben, kunnen via 0900-8844 contact met de politie opnemen. Een 51-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: vernieling ruit
De politie onderzoekt een vernieling van een ruit aan een woning aan Achter de Hoven die vrijdagnacht rond middernacht plaatsvond. Getuigen zagen een man met een hamer het raam vernielen. De man die kort gemillimeterd grijs haar had en die een grijze bouwvakkers broek met een rode trui droeg, is in onbekende richting weggelopen. Een 24-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: bromfietser onderuit, bestuurder naar ziekenhuis
De politie heeft donderdagmiddag op de Planetenlaan een éénzijdig ongeval afgehandeld. Een bestuurder van een bromscooter, een 40-jarige inwoner van Burgum, moest afremmen voor een naderende auto. Vervolgens verloor hij de macht over het stuur en kwam met zijn scooter ten val. De man had last van zijn handen en benen. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Fryslân: interregionale milieu en afvaltransport controle, 114 processen-verbaal
De politieregio’s Groningen, Drenthe en Fryslân hebben afgelopen week drie milieu en afvaltransportcontroles gehouden. Tijdens de controle werden 344 voertuigen gecontroleerd en daarbij werden in totaal 114 processen-verbaal opgemaakt.

De controles werden in gezamenlijkheid uitgevoerd met politie, douane, VROM, Inspectie Verkeer en Waterstaat, AID, KLPD, Douane, provincie en motorrijtuigenbelastingdienst. Doel van de actie is het opsporen van milieu en overige overtredingen binnen het wegtransport. Daarbij zijn 132 vrachtautocombinaties gecontroleerd. Daarvan hebben 114 chauffeurs een proces-verbaal gekregen. Er werden overtredingen geconstateerd op het gebied van overbelading, vastzetten van lading, gevaarlijke stoffen. In Friesland werd op de Rijksweg A7 gecontroleerd, nabij Terwispel. Hier werden 131 vrachtauto’s gecontroleerd en is 43 keer proces-verbaal opgemaakt. In Drenthe is gecontroleerd langs de A37 ter hoogte van Zwinderen. Ook hier waren veel chauffeurs in overtreding en werden 42 keer proces-verbaal opgemaakt. De vrachtwagen van een Poolse chauffeur vertoonde zoveel technische gebreken dat hij een boete kreeg van 2800 euro die hij ter plaatse moest voldoen. De vrachtwagen werd aan de ketting gelegd. Bij Scheemda op de Rijksweg A7 kregen 29 chauffeurs proces-verbaal

Leeuwarden: onveilig rijgedrag, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 73-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Surveillerende agenten zagen een voertuig stapvoets over de Brandemeer rijden. Omdat de bestuurder niet zijn snelheid verhoogde, besloten de agenten om de man een stopteken te geven. Navraag bij de Meldkamer Fryslân leerde dat de bestuurder al drie keer eerder onveilig rijgedrag had vertoond. De agenten besloten dan ook, gezien het verleden van de man, om deze keer het rijbewijs van hem in te vorderen. Het CBR gaat beoordelen of de 73-jarige in staat is om een auto te besturen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuweburen een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de bestuurder een stopteken, waarna er een controle volgde. Omdat er een vermoeden bestond dat de Leeuwarder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 380 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur en een proces-verbaal. Tijdens het afhandelen bleek dat de verdachte nog een verkeersboete had openstaan. Omdat hij deze niet kon betalen, werd zijn rijbewijs ingenomen. De Leeuwarder krijgt het rijbewijs terug als hij de boete heeft betaald.

Noordwolde: politie houdt verdachte aan voor kweken wiet
De politie heeft woensdag in een woning aan de Hoofdstraat west de 30-jarige bewoner aangehouden op verdenking van het kweken van wiet. Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem besloten de agenten om een nader onderzoek in de woning in te stellen. In de kelder vonden ze drie hennepplanten, waarvan er één net was geoogst. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen. De bewoner werd aangehouden. Eenmaal aangekomen op het politiebureau bleek dat de verdachte nog een gevangenisstraf en een aantal boetes had openstaan. De man gaf aan dat hij de boetes niet kon betalen en vandaar dat ze waarschijnlijk worden vervangen door een gevangenisstraf. De 30-jarige zit dus nog vast.

112Fryslan

})