Politieberichten van vrijdag 15 juni

Verkeerscontrole

OLDEHOLTWOLDE- De politie heeft woensdag op de A32 in de gemeente West-Stellingwerf een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werd 18 keer proces-verbaal opgemaakt voor overbelading van een aanhangwagen die 1300 kg was overbeladen. Daarnaast bleken een aantal automobilisten het rijbewijs niet bij zich te hebben en de autogordel niet droegen. Ook werd er bekeurd op kapotte richtingaanwijzers, kapotte remlichten, uitstekende lading, losbreekreminrichting. Een buitenlandse chauffeur moest zijn boete direct betalen omdat hij zijn rijbewijs niet bij zich had.


Poging inbraak sportcomplex


DE BLESSE – De politie doet onderzoek naar een poging inbraak in een sportcomplex. Er werd tussen woensdagnacht ingebroken in een sportcomplex aan de Markeweg in De Blesse. De inbreker(s) wilden via een geforceerd raam het complex binnenkomen. Vermoedelijk werden de inbrekers gestoord door het afgaan van een inbraakalarm. Na onderzoek in het complex werden geen goederen vermist. De forensische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld. De politie stelt een onderzoek in.

Auto’s vernield

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de vernieling van twee auto’s in de Schieringerweg die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. Daarbij werd een steen door de ramen van de twee gegooid. Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden heeft inmiddels aangifte gedaan.

Woningbrand

DRACHTEN- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een woningbrand die donderdagmorgen plaatsvond aan de Lidlum. Rond 07.20 uur ontstond er brand in de woonkamer doordat kinderen vermoedelijk met vuur hadden gespeeld. De 49-jarige bewoonster werd door haar kleine kinderen van 3 en 6 jaar wakker gemaakt en waarschuwde direct via 1-1-2 de brandweer. De vrouw wist het vuur zelf te doven maar liep daarbij brandwonden aan haar handen op en moest zich laten behandelen in het ziekenhuis Nij-Smellinghe.

Automobilist tegen boom

URETERP – Donderdagmiddag raakte een 20-jarige automobilist uit Ureterp licht gewond bij een verkeersongeval. Agenten reageerden op een melding van een eenzijdig verkeersongeval op de Schanseweg in Ureterp. Het bleek dat de bestuurder vermoedelijk met een te hoge snelheid een bocht wilde nemen. Hierbij verloor hij de macht over het stuur en ook de controle over het voertuig. Hij kwam in de berm terecht en kwam met een harde klap tegen een boom tot stilstand. De bestuurder kon op eigen kracht uit zijn voertuig komen. Hij bleek licht gewond aan zijn hoofd en hoefde niet naar het ziekenhuis. De auto raakte zwaar beschadigd en moest door een bergingsbedrijf worden afgesleept.

Fries beledigt politieagenten

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagnacht op de Nieuwstad in Leeuwarden een 18-jarige jongen uit aangehouden voor belediging. Surveillerende agenten bemiddelden bij een ruzie. De Fries begon zich met het incident te bemoeien en beledigde politieagenten zonder enige aanleiding. Toen agenten de jongen aanspraken op zijn gedrag wilde hij zich niet legitimeren met een geldige ID. Toen hij zijn scheldwoorden bleef herhalen, werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij gehoord over de belediging. Hij mocht hierna het politiebureau met twee flinke boetes weer verlaten.


Drugsdealer aangehouden


LEEWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Weaze in Leeuwarden een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor de handel in verdovende middelen. Agenten hielden de verdachte in de gaten en zagen dat hij drugs verkocht. Hierop gingen agenten tot aanhouding van de dealer over. Bij fouillering werd bij hem 10 bolletjes harddrugs aangetroffen. De drugsdealer moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan. De drugs werden in beslaggenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Winkeldievegges na strooptocht aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond twee vrouwen ( 20 en 24 jaar) uit Leeuwarden, aangehouden voor het plegen van meerdere winkeldiefstallen. Het vrouwelijk duo werd in een supermarkt aan het Hoeksterpad in Leeuwarden door winkelbeveiligers betrapt bij het stelen van etenswaar. Gewaarschuwde agenten troffen bij fouillering nog meer gestolen spullen aan. Deze bleken gestolen in een warenhuis en een kledingzaak in Leeuwarden. De dames moesten mee naar het politiebureau. Alle gestolen spullen werden in beslaggenomen. De verdachten werden voor verder onderzoek ingesloten in een cel. De politie stelt een onderzoek in en maakt proces-verbaal op.

Aangehouden zonder ID

SNEEK – Donderdagavond heeft de politie een 23-jarige man uit Sneek aangehouden. Hij fietste op de Oosterdijk met een blikje bier in de hand. Hij werd aangesproken en kreeg een bekeuring aangezegd. Hij kon en wilde zich niet identificeren en werd daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Nadat zijn identiteit wel kon worden vastgesteld kon de man weer vertrekken, met drie bekeuringen op zak. Voor het fietsen op een plek waar dat niet mag; voor bier drinken op straat en voor het niet kunnen tonen van een ID.


Verwarde man aangehouden


SCHARSTERBRUG – De politie heeft donderdagmiddag een 29-jarige man uit Scharsterbrug aangehouden. Agenten reageerden op een melding van een verwarde man in de Hollandiastraat in Scharsterbrug. Daar bleek dat de man de ruiten van zijn woning met een stoeptegel had vernield. In een schuur draaide hij een gasfles open. Omstanders konden de gasfles al snel weer dichtdraaien. Hij ging er rennend vandoor en sprong bij de Dijk het water in. Het lukte agenten de verwarde man uit het water te krijgen. Voor zijn eigen en andermans veiligheid werd hij aangehouden. Hij werd ingesloten en zal na verhoor worden overgedragen aan het zorgkader. Er raakte bij het incident niemand gewond.

Hardleerse alcomobilist aangehouden

KOLLUMERZWAAG – De politie heeft donderdagnacht een 40-jarige automobilist uit Oudwoude aangehouden. Surveillerende agenten zagen een automobilist rijden op de Quatrebrass in Noardburgum. Agenten herkenden de bestuurder omdat hij al eerder die avond in Leeuwarden was aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Hierbij bleek hij niet in het bezit van een rijbewijs. Na verhoor werd hij met een rijverbod weer weggestuurd. Toen agenten de bestuurder wilden laten stoppen ging de bestuurder er als een haas vandoor. Tijdens een achtervolging liep de snelheid behoorlijk op. Op het Wyldpaed in Kollumerzwaag lukte het de agenten de bestuurder te laten stoppen. Hij bleek nog steeds onder invloed van alcohol. Hij werd weer aangehouden en moest mee naar het politiebureau. Tijdens de ademanalysetest werd vastgesteld dat de alcomobilist 560 ugl (1,3 promille) in zijn bloed had. Hij kreeg weer een rijverbod. Om te voorkomen dat de bestuurder weer zou gaan rijden brachten agenten hem maar thuis. De politie maakt proces-verbaal op.

Vier verdachten aangehouden voor overval

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vier inwoners van Leeuwarden (leeftijd onbekend) aangehouden.De mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een overval die donderdagmiddag om 16.55 uur plaatsvond op de Keidam in de wijk Bilgaard. De politie kwam de verdachten op het spoor via getuigenverklaringen, anonieme tips en uit eigen onderzoek. Tijdens de overval werd een medewerker van een mobiel goud-wisselkantoor, een 28-jarige inwoner van Rotterdam, door een onbekende man met een vuurwapen neerschoten. De dader, een man met een getinte huidskleur van ongeveer 20 jaar, droeg een bivakmuts en een donker/zwart gekleurde spijkerbroek, eiste geld en schoot vervolgens het slachtoffer neer en maakte zich uit de voeten. Het is onbekend of de man buit heeft gemaakt. Het slachtoffer raakte zodanig gewond, dat hij per ambulance werd overgebracht naar een ziekenhuis. Hij verkeert buiten levensgevaar. De tactische recherche en rechercheurs van de forensische opsporing stelden op de plaats delict een onderzoek in. Daarnaast werd er door agenten een buurtonderzoek gehouden. Bij de zoekactie werd een helikopter en Burgernet [url]www.burgernet.nl/ingezet[/url]. De politie is op zoek getuigen of mensen die informatie hebben over wat er voor, tijdens en na de overval in de omgeving heeft afgespeeld. U kunt de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan