Politieberichten van vrijdag 15 juli

Meisje gewond bij aanrijding

MAKKUM- De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagmorgen plaatsvond op de Meerswal. Daarbij raakte een 11-jarige inwoonster van Makkum gewond aan haar been. Door nog onbekende oorzaak werd het meisje die op haar fiets reed, aangereden door een auto met een daaraan gekoppelde aanhangwagen die bestuurd werd door een 40-jarige inwoner van Makkum. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Aangehouden voor lokaalvredebreuk

DRACHTEN- De politie heeft donderdagmorgen een 30-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De man bevond zich in een instelling aan de het Compagnonplein. Waar de man een toegangsverbod had om daar te komen in verband met overlast die hij had veroorzaakt. De man werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Mannen gewond bij trekkerongeval

WARTEN – De politie heeft donderdagavond op de Stukewei tussen Warten en Garyp een ernstig verkeersongeval afgehandeld waarbij een 20 en een 16-jarige inwoner van Boelenslaan gewond raakten. Door nog onbekende oorzaak kantelde de tractor en de aangekoppelde aanhanger waarop de beide mannen zaten. Eén van de mannen raakte bekneld onder de tractor. Hij moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijdt waarna hij met de traumahelikopter naar het UMCG in Groningen werd overgebracht. De andere gewonde man is per ambulance naar hetzelfde ziekenhuis in Groningen overgebracht. Naar de toedracht van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan. De tractor en aanhanger met balen hooi versperden na het incident urenlang de weg.

Inbreker aangehouden

HARLINGEN- De politie heeft donderdagavond in de Tjerk Hiddes de Vriesstraat een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. Toen de bewoner thuiskwam ontdekte hij dat er in zijn woning was ingebroken waarbij zijn nieuwe computer was weggenomen. De dader was aan de achterzijde de woning door de uitzetraam te forceren binnen gekomen. Oplettende getuigen hadden even voor de inbraak de verdachte gezien die zich verdacht bij de woning van de 22-jarige aangever had opgehouden. Een onderzoek in de omgeving leverde de aanhouding van de verdachte op. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor verboden wapen bezit

FRANEKER- De politie heeft donderdagavond op het Fregat een 60-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van het in het bezit van een nepvuurwapen. De man had die avond meerdere malen met het wapen door de straat gelopen waarna ongeruste buurtbewoners de politie via 1-1-2 waarschuwden. De man werd even later bij zijn woning aangetroffen waar ook nepvuurwapen werd gevonden. De verdachte werd aangehouden en het wapen werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor brandstichting

JOURE- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 51-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van brandstichting. De man wordt ervan verdacht zijn woning aan de Slachtedyk in brand te hebben gestoken. Rond 05.30 uur alarmeerde een oplettende de buurman via 1-1-2 de brandweer en de politie die direct ter plaatse gingen. De buurman kon de man uit zijn brandende woning halen. De brandweer had de brand snel onder controle. In de woning werden sporen aangetroffen die duiden op brandstichting. De bewoner werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Vrouw aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw had op de Nieuwestad een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden mishandeld waarna deze via 1-1-2 de politie belde. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Donderdag 20.00 uur, Wolvega, Van Harenstraat, een 23-jarige inwoner van De Blesse. Hij bestuurde van een Quad terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Hij blies 625 ug/l en kreeg een rijverbod van 7 uur.

*Vrijdag 02.25 uur, Leeuwarden, Vuurdoornstraat, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden. De automobilist blies 650 ug/l. Hij kreeg ook een rijverbod van 7 uur. Ook zijn rijbewijs bleek ongeldig verklaard.
Onderzoek naar inbraak

FRANEKER- De politie onderzoekt een inbraak bij een horecabedrijf aan de Vijverstraat die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een raam te forceren. Uit het bedrijf werden geld en sigaretten weggenomen. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Franeker deed aangifte.

Aangehouden voor lokaalvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De man bevond zich in een winkel aan de Nieuwestad. De man had een winkelverbod gekregen in verband met overlast en diefstallen. De man werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Snelheidscontroles

FRYSLAN- De politie heeft donderdagmiddag en avond weer op diverse locaties in Fryslân snelheidcontroles uitgevoerd. Op de N 380 binnen de bebouwde kom van Mildam, werden 595 voertuigen op snelheid via de radar gecontroleerd. Hier werden 20 automobilisten bekeurd omdat zij sneller reden dan de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. De snelste bestuurder reed hier 68 kilometer per uur.

Ter hoogte van Hoornsterzwaag controleerde de politie 714 voertuigen. Hier reden 84 automobilisten te snel. Een automobilist reed 121 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de N 380 onder Donkerbroek passeerden 356 voertuigen de radarbundel. 52 automobilisten kregen hier een bekeuring. De snelste automobilist reed 128 kilometer per uur terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan