Politieberichten donderdag 14 januari 07.00 uur t/m vrijdag 15 januari 07.00 uur.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor drugshandel, zedenmisdrijven en heling
De politie heeft een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van drugshandel, heling en zedenmisdrijven. In juni 2009 werd een gezamenlijk onderzoek door politie en de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) ingesteld naar drugshandel in Leeuwarden. Tijdens het onderzoek kwam de verdachte in beeld.

Drugsonderzoek
Tijdens het drugsonderzoek kwam aan het licht dat de 29-jarige Leeuwarder een belangrijke rol speelde in de handel in drugs in de stad. Na een doorzoeking in zijn woning werd een kleine hoeveelheid cocaïne, heroïne en GHB aangetroffen. Daarnaast vonden de agenten een vuurwapen in de woning. Uit het drugsonderzoek bleek dat drie plaatsgenoten, mannen van 40, 30 en 25 jaar, actief waren als subdealers. Ook dit trio werd aangehouden. De 25-jarige Leeuwarder werd na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Woninginbraak
Uit het drugsonderzoek kwam naar voren dat de 29-jarige zich ook schuldig maakte aan andere strafbare feiten, waaronder heling. In de woning van de verdachte troffen de agenten naast de harddrugs nog een aantal goederen aan die bij een woninginbraak in Harlingen waren buitgemaakt. Deze inbraak vond in november 2009 plaats. Hierbij werden een breedbeeld televisie, een decoder en een DVD recorder gestolen. In dit onderzoek zijn een aantal getuigen gehoord. Uit de verhoren kwam naar voren dat de inbraak was gepleegd door een 38-jarige inwoner van Wijnaldum, een 35-jarige vrouw en 23-jarige man, beide inwoners van Leeuwarden. Na verhoor werd proces-verbaal tegen het trio opgemaakt waarna zij in vrijheid zijn gesteld.

Zeden
Tegen de 29-jarige verdachte werden drie aangiftes gedaan voor het plegen van ernstige zedenmisdrijven. Daarnaast werd één aangifte van aanranding tegen hem gedaan. De misdrijven vonden in de maanden maart, april, mei en juni 2009 plaats. De slachtoffers zijn opgevangen door slachtofferzorg.

Strafvervolging
De 29-jarige verdachte en twee van zijn subdealers zitten nog vast. Zij werden op vordering van de officier justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Leeuwarden: politie houdt verlichtingscontrole
De politie heeft donderdag tussen 07:00 en 08:00 uur op twee locaties een verlichtingscontrole gehouden waarbij 16 bekeuringen uitgedeeld werden. Op de locatie Alddiel werden negen personen bekeurd en op de locatie Harlingerstraatweg zes.

Drachten: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft donderdagmorgen in een winkel aan de Eems een 36-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. De man had in de winkel een paar pakjes shag met vloei zonder te betalen in zijn zak gedaan. Hierna verliet de man de winkel en spong op een fiets om ervandoor te gaan. Een vrouwelijke getuige probeerde de verdachte tegen te houden en gaf hem een tik waardoor hij ging slingeren. Hierna kon een 50-jarige getuige uit Boornbergum de verdachte beetpakken. De verdachte verzette zich hevig en sloeg de getuige hierbij enkele keren in het gezicht. Omstanders kwamen de man te hulp en zo kon de verdachte in bedwang gehouden worden en 1-1-2 gebeld worden. De politie heeft de verdachte naar het bureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt twee winkeldieven aan
De politie heeft donderdagmiddag in een winkel aan De Centrale een 20-jarige man (woonplaats onbekend) en 37-jarige inwoner van Drachten overgedragen gekregen van beveiligingsmedewerkers. De twee mannen hadden met behulp van een geprepareerde tas een mobiele telefoon proberen te stelen. Het duo werd betrapt en vervolgens aangehouden door de beveiliging. Beide mannen werden overgedragen aan de politie. De twee werden voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt fietsendieven aan
De politie heeft donderdagavond op de Drift een 29-jarige man en een 21-jarige vrouw, beide inwoners van Drachten, aangehouden. Het duo wordt ervan verdacht onderdelen van fietsen te hebben gestolen. Oplettende agenten zagen dat het duo zich verdacht ophield bij een fietsenstalling, waarna zij de man en de vrouw in de gaten hielden. Zij zagen dat de twee fietsen meenamen en even later terugkwamen zonder fiets. Vervolgens besloten de agenten een onderzoek in te stellen. Toen zij naar de man toeliepen zagen zij, dat hij een voorwiel van een mountainbike in zijn handen had. De verdachten zijn aangehouden en werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. De vier fietsen zijn door de politie in beslag genomen. De politie wil graag in contact komen de eigenaren van drie mountainbikes en een damesfiets. Zij kunnen via 0900-8844 met de politie bellen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling
De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Droppingsstraat een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had in zijn woning ruzie gekregen met een vrouw (leeftijd en woonplaats onbekend). De ruzie liep zo uit de hand dat de vrouw vanaf het balkok van de woning op de eerste verdieping naar beneden werd gegooid. De 32-jarige Leeuwarder gooide vervolgens allerlei goederen, waaronder een fiets en tuinstoel, op de vrouw. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan haar hoofd. Ze werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De 32-jarige reageerde niet op aanbellen en de agenten besloten dan ook om zijn voordeur te forceren. De man kon zo worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De ruzie ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Franeker: politie bekeurd sneeuwballengooiers
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag drie mannen van 22, 23 en 23 jaar, allen inwoners van Franeker, proces-verbaal gegeven. Het trio gooide met sneeuwballen tegen de ramen van een woning in de Thomas de Grootstraat. Eerder deze week had het drietal al een raam bij dezelfde woning vernield. Toen de agenten ter plaatse kwamen, werd de politieauto ook met sneeuwballen bekogeld. Het trio kan worden staande gehouden en vervolgens kregen ze een bekeuring voor baldadigheid en vernieling.

Leeuwarden: politie onderzoekt brandstichting in flat
De politie onderzoekt een brand in een opslagruimte in de berging van een flat aan De Bird. In de nacht van donderdag op vrijdag ontstond er in een oude wasmachine brand. Het vermoeden bestaat dat deze brand is aangestoken. Het vuur sloeg vervolgens over naar een afvalcontainer. De brandweer was snel ter plaatse en begon direct met blussen. Het vuur was dan ook snel onder controle. Er ontstond door de brand veel rookschade.

112Fryslan