Politieberichten van vrijdag 15 april.

Achttien auto’s in beslag genomen bij verkeerscontrole
HEERENVEEN – De politie heeft woensdag in samenwerking met de Belastingdienst een verkeerscontrole gehouden op de A32 en de A7. Tijdens de controle werd voor 18.000 euro aan openstaande belastingschuld geïnd. Ook werden 18 auto’s in beslag genomen omdat de eigenaren een gezamenlijke belastingschuld van 168.000 euro hadden openstaan. Die konden ze niet direct betalen en daarom besloot de Belastingdienst om de voertuigen in beslag te nemen. Tijdens de actie werd ook nog een rijbewijs ingenomen omdat de eigenaar een openstaande verkeersboete niet kon betalen. En andere bestuurder mocht weer verder rijden toen hij een openstaande boete van 168 euro had betaald. Tijdens de controle werd gebruikt gemaakt van twee ANPR-voertuigen die uitgerust waren met camera’s die kentekens van passerende voertuigen controleerden. Vervolgens werden de kentekens door allerlei systemen van de Belastingdienst en de politie gehaald om te zien of de bestuurder bijvoorbeeld nog een belastingschuld of boetes hadden openstaan. Als dat het geval was, werden de auto’s door motoragenten naar de controleplaats gebracht.

Twee meisjes vermist
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de vermissing van de 14-jarige Valya Velikova en de 15-jarige Johanna Halley. De twee verlieten in de nacht van zondag op maandag een opvanghuis in Leeuwarden en vertrokken naar onbekende bestemming. Sindsdien is niks meer van beide meisjes vernomen. Het personeel van opvanghuis maakt zich dan ook ernstig zorgen en heeft daarom de politie ingeschakeld.

Het signalement van Valya Velikova:
[bullets]Bulgaars meisje
circa 1.64 meter lang
blank
gezet postuur
bruin lang haar, draagt dit meestal los
neus piercing in haar rechter neusvleugel
eentonige stem
kleding onbekend[/bullets]

Het signalement van Johanna Halley:
[bullets]licht getint(half Surinaams),
circa 1.67 meter lang,
slank postuur,
zwart half lang kroeshaar,
kleding onbekend[/bullets]

Klik [url=http://www.politie.nl/Friesland/Nieuws/tweemeisjesvermist.asp]hier[/url] voor de foto’s van de twee meisjes.

Heeft u de twee meisjes onlangs nog gezien of weet u waar ze nu zijn? Neem dan contact op met de politie Fryslân via 0900 – 8844.

Getuigen gezocht van aanrijding letsel
STIENS – De politie heeft donderdagochtend omstreeks 09.00 uur een aanrijding op de Wythusterwei afgehandeld waarbij een 60-jarige fietsster uit Stiens gewond raakte. Een 78-jarige automobilist uit Britsum reed op de Wythusterwei in de richting van It Achterbosk wat een voorrangsweg betreft. Ter hoogte van de Gysbert Japicxstrjitte stak de 60-jarige de weg over waarna een aanrijding volgde. De vrouw werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse deed ter plaatse onderzoek.De politie komt graag in contact met getuigen van de aanrijding. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844.

Inbreker bekent 20 inbraken
LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van een 18-jarige inwoner van Leeuwarden 20 inbraken opgelost. De Leeuwarder werd zaterdag 9 april aangehouden. Een getuige had gezien dat uit de rugzak van de man een wapen viel. Dit alles gebeurde voor het hoofdbureau aan de Aldlansdyk. De agenten waren dan ook snel ter plaatse en de 18-jarige werd aangehouden. Tijdens de fouillering vonden de agenten niet alleen een nepwapen, maar ook enkele bankpassen die afkomstig waren van diefstal. Tijdens de verhoren die volgden bekende de verdachte dat hij de afgelopen maanden 15 woninginbraken had gepleegd in de wijk Aldlân en vijf in de wijk Nijlân. Een deel van de buit werd door verdachte verkocht. Met deze opbrengst kocht hij vervolgens verdovende middelen. Een ander deel van de buit is inmiddels terug gevonden. De politie heeft deze goederen in beslag genomen zodat de rechtmatige eigenaren ze weer terug kunnen krijgen. De Leeuwarder, die bij politie en justitie te boek staat als veelpleger, zit nog steeds vast.

Fietsster breekt been
SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft donderdagmiddag op de Kade een aanrijding afgehandeld, waarbij een 86-jarige fietsster uit Sint Annaparochie gewond raakte. De vrouw raakte de auto van een 34-jarige automobiliste uit Sint Annaparochie waardoor ze ten val kwam. De bejaarde vrouw brak daarbij haar been en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Getuigen gezocht van aanrijding
FRANEKER – De politie zoekt getuigen van een aanrijding welke donderdagmiddag omstreeks 16.23 uur plaatsvond op de Burg. J. Dijkstraweg. Op de rotonde aldaar kregen een 53-jarige automobilist uit Menaldum en een 24-jarige automobilist uit Oosterbierum bijna een aanrijding waarna zij beiden verder reden in noordelijke richting. Ter hoogte van de bushalte raakte de voertuigen elkaar waarbij materiële schade ontstond. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844.

Man aangehouden na gevaarlijk rijgedrag
NIJEHASKE – De politie heeft donderdagmiddag een 45-jarige automobilist uit Harkstede aan gehouden op verdenking van onveilig rijgedrag. Een motoragent zag dat de bestuurder met ongeveer 170 kilometer per uur over de A7 reed terwijl daar 120 kilometer per uur is toegestaan. Vervolgens zag hij dat de man regelmatig kleefde op de voor hem rijdende voertuigen. Ter hoogte van het klaverblad Heerveen duwde de 45-jarige nagenoeg een auto van de weg af. Nadat de agent de automobilist een stopteken gaf, weigerde hij mee te werken en wilde hij wegrijden. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontrole in samenwerking met de Belastingdienst
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag en –avond in samenwerking met de Belastingdienst een verkeerscontrole gehouden op de Groningerstraatweg. Hierbij inde de Belastingdienst voor 7534 euro aan boetes en werd op zeven auto’s beslag gelegd in verband met een totale schuld van 9500 euro. Daarnaast werden zes voertuigen in beslag genomen. Verder werden er boetes uitgeschreven voor onder andere snelheid, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en getinte ramen. Tenslotte werden drie personen aangehouden die in totaal 1278 euro aan openstaande boetes aan het politiebureau betaalden.

Man aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol en drugs
SNEEK – De politie heeft donderdagavond op de Prins Hendrikkade een 33-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol en drugs. Een getuige had gezien dat de Sneker al slingerend over de weg reed en belde hierop via 1-1-2 met de politie. Agenten troffen het voertuig stilstaand aan en zagen dat de bestuurder lag te slapen terwijl de motor nog draaide. Hierna spraken zij hem aan en verklaarde de 33-jarige alcohol en GHB te hebben genuttigd. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar een bloedproef werd afgenomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden na onveilig rijgedrag
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op de Atalantastraat een 32-jarige automobilist uit Steenwijk aangehouden op verdenking van gevaarlijk rijgedrag. Surveillerende agenten hoorden een harde klap en zagen een auto staan waarvan de bestuurder uitstapte en agressief in de richting van twee fietsers liep. Hierop gingen zij polshoogte nemen en bleek dat de Steenwijker de fietsers bijna had aangereden op de rotonde. Vervolgens was de bestuurder achter de fietsers aan gereden en was hij op hen ingereden. De fietsers konden hem nog net ontwijken. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten.

Intensieve controle in en rondom centrum
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond in en rondom het centrum van Heerenveen intensief gecontroleerd om zo de overlast terug te dringen. De actie werd uitgevoerd door politiebikers. In totaal werden 18 bekeuringen uitgeschreven, zeven voor het drinken van alcohol op straat, vier voor het negeren van een parkeerverbod, drie voor het zich bevinden op een verboden plaats, één voor het weggooien van afval op straat en één voor niet voeren van fietsverlichting. Op de Gedempte Molenwijk werd een auto in beslag genomen omdat de eigenaar (gegevens onbekend) meerdere boetes had openstaan. Die kon hij niet betalen en daarom werd zijn auto in beslag genomen. Toen de man zich recalcitrant begon te gedragen werd hij aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Voetganger aangereden op autoweg
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een aanrijding onderzocht waarbij een nog onbekende man gewond raakte. Diverse automobilisten hadden de Meldkamer Fryslân gebeld omdat er een man over de Groningerstraatweg liep. Het deel waar de man liep mag 100 kilometer per uur worden gereden. Niet veel later kreeg de centralist van de Meldkamer de melding dat de voetganger was aangereden. Toen de agenten en het ambulancepersoneel arriveerden lag het slachtoffer in de berm. Hij bleek diverse verwondingen te hebben, waaronder een gebroken been. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Waarom de voetganger over de snelweg liep is nog onduidelijk.

Rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingen
A7 – De politie heeft donderdagavond op de A7 twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Ter hoogte van Breezanddijk reed een 32-jarige automobilist uit Haarlem 126 kilometer per uur waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Ter hoogte van Heerenveen passeerde een 52-jarige automobilist uit Groningen een controle met de lasergun met 172 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendief aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond een 45-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De man had eerder op de avond bij de Muntflat een vouwfiets gestolen. Dit alles was gezien door een getuige die direct via 1-1-2 de politie belde. Dankzij een goed signalement en vluchtrichting konden de agenten de fietsendief snel aanhouden. De vouwfiets werd in beslag genomen en gaat retour richting de rechtmatige eigenaar. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Een dag eerder werden ook al twee fietsendieven in Heerenveen aangehouden. Op het Molenplein werd een 20-jarige inwoner van Joure op heterdaad aangehouden toen hij een fiets wegnam. Ook op de Kerkstraat werd een fiets gestolen. Drie minderjarige meisjes uit Heerenveen werden hiervoor als verdachte gehouden. Tegen de vier werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Daarbij werd tweemaal het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder en aantal ug/l):

[bullets]22.14 uur, K.R. Poststraat in Heerenveen, 47-jarige automobilist uit Oudeschoot, 575 ug/l
01.50 uur, Tesselschadestraat in Leeuwarden, 50-jarige automobiliste uit Aalsmeer, 690 ug/l.[/bullets]

112Fryslan