Politieberichten van vrijdag 14 september

In het najaar weer extra controles op landbouwverkeer

FRYSLAN – De politie start op zaterdag 15 september weer met het verscherpt toezicht op landbouwverkeer. Voor boeren en loonbedrijven is het najaar één van de drukste periodes van het jaar. Dat betekent meer trekkers en landbouwmachines op de Friese wegen.Het accent bij de controles ligt dit najaar op scherpe (uitstekende) delen die op een landbouwvoertuig kunnen zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kuilsnijders en mestinjectoren. In verband met de veiligheid voor medeweggebruikers is het verplicht om deze scherpe delen af te schermen. Daarnaast wordt onder andere gecontroleerd op het voeren van verlichting, de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels en op het markeren van verwisselbare uitrustingsstukken. Met deze controles wil politie Fryslân de verkeersveiligheid verhogen, voor de bestuurders van de landbouwvoertuigen zelf, maar ook voor de medeweggebruikers.

Heler gestolen fiets aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag in de Heerestraat een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden proces-verbaal gegeven op verdenking van heling van een fiets. Agenten die bezig waren met een preventieactie vanwege fietsendiefstal, controleerden met behulp van een tag-reader de aanwezige gestalde fietsen. Toen zij bij een fiets kwamen, en deze controleerden, bleek deze van diefstal afkomstig te zijn. De 38-jarige vrouw, die met de fiets wilde vertrekken, werd door de agenten aangesproken. De fiets van de vrouw werd in beslag genomen en tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Giertank botst tegen woning

ARUM – De politie heeft donderdag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Schoolsingel. Een 56-jarige inwoner van Olst reed op een tractor met hier achter een aanhangwagen waarop een giertank bevestigd was. Vlak bij de brug in Arum was triangel van de aanhangwagen afgebroken en was op ‘drift’ geraakt. De giertank kwam tot stilstand tegen een woning. De woning werd zwaar beschadigd en door de gemeente wordt een onderzoek ingesteld naar de bouwtechnische staat van het huis. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Snelheidcontroles

DANTUMADIEL/DONGERADEEL – De politie heeft donderdag op twee locaties in de gemeente Dantumadiel en op één locatie in Dongeradeel snelheidcontroles gehouden. Als eerste werd met de radar gecontroleerd op de Voorstraat in De Westereen. Tijdens de controle passeerden 668 bestuurders waarvan er 47 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 75 kilometer per uur. Even later werd gecontroleerd op de Doniaweg in Damwoude. Daar passeerden 513 voertuigen de radar waarvan er 34 sneller dan de toegestane 50
kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 69 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Bocksmeulen in Dokkum. Hier passeerden 726 bestuurders de controle waarvan er 103 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier
84 kilometer per uur.

Winkeldieven aangehouden

GORREDIJK- De politie heeft donderdagmiddag twee Georgiërs van 28 en 29 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Deze vond plaats bij een drogisterij aan de Hoofdstraat. En oplettende winkelmedewerkster zag drie mannen met een geprepareerde tas goederen wegnemen. Toen de mannen in de gaten kregen dat zij werden betrapt, vluchten zij met de tas de winkel uit. Twee mannen renden door de straten de weilanden in. De andere verdachte ging er in een auto vandoor. Een getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Daarbij werd een duidelijk signalement van de mannen en de auto doorgegeven. De vluchtende Georgiër in de auto werd snel gevonden. Hij werd dan ook aangehouden. In de auto werd de buit teruggevonden. Even later werd één van de twee verdachten in de weilanden aan de Hegedyk aangehouden. De derde verdachte wist te ontkomen. De twee aangehouden Georgiërs werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens de gedupeerde drogisterij werd aangifte gedaan.

Snelle automobilist raakte rijbewijs kwijt

KOLLUMERPOMP- De politie heeft donderdagmiddag rond 14.15 uur op de Kwelderweg het rijbewijs van een 59-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid in auto over de weg rijden en registreerden via de lasergun een snelheid van 141 kilometer uur daar waar 80 kilometer is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Gouden armbanden gestolen

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek naar de diefstal van twee gouden armbanden. De diefstal vond woensdagmiddag plaats in een juwelierswinkel aan de Wettertoer. Een 59-jarige medewerkster toonde een man twee gouden armbanden. In een moment van oplettendheid griste de man deze weg en rende de winkel uit en verdween via de Dracht in de richting van de Van Dekemalaan.

Signalement verdachte:

Blanke man
Rossig/licht-blond haar
Leeftijd ongeveer 20 jaar
Blauwe spijkerbroek
Blauw-witte schoenen
Zwart jack met een gouden adidas embleem
Mogelijk droeg de verdachte een zwart overhemd
De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze diefstal. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

De benadeelde vrouw deed aangifte.

Bromfiets gestolen

BURGUM- De politie stelt een onderzoek naar de diefstal van een bromscooter die donderdagmiddag nabij de supermarkt werd gestolen. De eigenaar, een 44-jarige inwoner van Burgum, had daar zijn voertuig eerder die middag geparkeerd. Toen hij terugkwam bleek de bromscooter van het merk Kymco, type Agility-city te zijn gestolen. Ook zijn blauwe integrale helm, met boven op een witte streep, nam de dader mee. De benadeelde deed aangifte.

Bromfietsster gewond na eenzijdig ongeval

FERWERT – De politie heeft donderdag aan het begin van de avond een eenzijdige aanrijding op de Marrumerweg afgehandeld, waarbij een 24-jarige bromfietsster uit Marrum gewond raakte. De vrouw kwam met haar scooter door nog onbekende oorzaak te val. Ze werd met diverse schaafwonden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drie aanhoudingen na gijzeling

WOLVEGA – De politie heeft donderdagavond een 43-jarige inwoner van Joure, een 43-jarige inwoner van Groningen en een 39-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden op verdenking van een gijzeling. Een 27-jarige inwoonster van Wolvega had twee auto’s te koop staan. Een 43-jarige inwoner van Joure zocht contact met de vrouw en vertelde tegen haar dat hij een koper voor de auto’s had gevonden. De vrouw ging met de man naar de verkoper. Toen die niet bleek te bestaan, kreeg de vrouw argwaan. Ze wilde vertrekken, maar werd tegen haar wil vastgehouden door beide mannen van 43 jaar. De vrouw zag kans om via 1-1-2 de politie te waarschuwen. Meerdere agenten gingen zoeken naar de vrouw. Ze werd aangetroffen bij haar woning en was in het bijzijn van de 43-jarige Jouster. De man werd aangehouden en hij verklaarde direct dat het uit de hand was gelopen. Hij had geen verkoper gevonden, maar wilde zelf beide auto’s gaan verkopen. Zijn 43-jarige handlanger uit Groningen werd later die avond eveneens in Wolvega aangehouden. Naast hem in de auto zat een 39-jarige vrouw uit Heerenveen. Ook die werd aangehouden en de auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FOCHTELOO/LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de rijbewijzen van een 57-jarige automobilist uit Oosterwolde en een 23-jarige beginnende automobilist vna Urk ingevorderd. De 57-jarige bestuurder werd op ’t West in Fochteloo gecontroleerd. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Daarom werd de bestuurder voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 1150 ug/l, goed voor een rijverbod 15 uur en een proces-verbaal. De 23-jarige Urker werd gecontroleerd op het Stationslplein in Leeuwarden. Ook hier hadden de agenten het sterke vermoeden dat de beginnende bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 545 ug/l, eveneens goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werden de rijbewijzen van de twee automobilisten ingevorderd.

Vier mannen aangehouden voor openlijk geweld

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee inwoners van Veghel van 23 en 29 jaar, een 20-jarige inwoner Volkel en een 25-jarige inwoner van Erp aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. De vier mannen hadden problemen veroorzaakt in een eetgelegenheid aan het Breedpad. Met behulp van een portier van een nabij gelegen horecagelegenheid wist het personeel de vier uit de zaak te krijgen. Eenmaal buiten proberen de vier het gevecht aan te gaan met de portier en een niets vermoedende voorbijganger. De mannen waren echter zwaar onder invloed, dus van vechten kwam het niet. Wel sneuvelde een ruit van de eetgelegenheid. De eigenaar deed dan ook aangifte. De vier mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor het niet kunnen legitimeren

KOUDUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 36-jarige inwoner van Utrecht aangehouden omdat de man zich niet kon legitimeren. De man uit Utrecht zat als passagier in een auto die werd bestuurd door een 19-jarige stadsgenoot. Eerder die nacht hadden surveillerende agenten op de Venneweg in Lemmer een auto gecontroleerd. De auto stond deels uit het zicht achter enkele struiken. De 19-jarige bestuurder uit Utrecht verklaarde hier even uit te rusten. Gezien het tijdstip een verklaring waar de agenten niets van geloofden. De 19-jarige kreeg het verzoek om Lemmer te verlaten. Hij reed richting de snelweg, maar ging die vervolgens niet op. Een onopvallende politieauto besloot het voertuig te volgen. Op de Lemsterhoek verloor de agenten het voertuig uit het zicht. Hierop werden surveillerende agenten in Koudum gevraagd om uit te kijken naar het voertuig. Later die nacht zagen ze de betreffende auto in Koudum rijden. Nu zaten naast de 19-jarige bestuurder nog drie andere personen in de auto. Deze drie werden ook gecontroleerd. Het bleken allemaal bekenden van de politie te zijn. Eén van hen, een 36-jarige man, kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar werd als nog zijn identiteit vastgesteld. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Onderzoek naar autobrand

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een brand in twee geparkeerde auto’s in deLeendert Sinnemastraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kregen surveillerende agenten een melding van een autobrand. Toen ze arriveerden zagen ze dat het vuur inmiddels was overgeslagen naar een twee auto. De brandweer kwam dan ook ter plaatse om het vuur te blussen. Beide auto’s raakten zwaar beschadigd. De twee voertuigen werden in beslag genomen voor forensisch onderzoek. Dit omdat brandstichting niet wordt uitgesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan