Vrijdag 14 oktober

Fryslân, 14-10-2011 • Politieberichten van donderdag 13 oktober 08.00 uur t/m vrijdag 14 oktober 08.00 uur

Onderzoek naar twee Roemeense inbrekers afgerond
SURHUISTERVEEN – De politie heeft het onderzoek naar twee Roemeense inbrekers van 20 en 31 jaar afgerond. Het duo wordt verdacht van zeven woninginbraken in Dalfsen en omgeving en twee in Surhuisterveen. De raadkamer van de rechtbank besloot vorige week hen nog 60 dagen gevangen te houden.

Aanhouding verdachten en huiszoeking
Het duo werd in de nacht van 26 augustus 2011 op heterdaad betrapt toen ze probeerden in te breken in twee woningen in Surhuisterveen. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. In de woning van de twee Roemenen in Leeuwarden vonden rechercheurs van het Friese woninginbrakenteam diverse goederen,waaronder sieraden, waarvan het sterke vermoeden bestond dat die van diefstal afkomstig waren. Ook vonden agenten tijdens de huiszoeking een koffer vol met spelcomputers, dvd-spelers en andere elektronica. Ook dit was vermoedelijk van diefstal afkomstig. De goederen werden in beslag genomen. Na onderzoek bleken deze goederen buit te zijn gemaakt tijdens inbraken in zeven woningen in Dalfsen en omgeving. Een deel daarvan is inmiddels terug gegeven aan de rechtmatige eigenaren. Het woninginbrakenteam heeft tegen de twee Roemenen proces-verbaal opgemaakt en het duo zal zich dan ook voor de rechter moeten verantwoorden.

Inbraak in vakantiewoning
ROHEL – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een vakantiewoning aan De Bongerd. De 65-jarige aangever uit Emmen was op 6 oktober voor het laatst in de woning geweest en ontdekte donderdagmiddag de inbraak. De dader(s) is (zijn) binnengekomen na het forceren van de voordeur. Uit de woning werden twee flatscreens, alcoholische dranken, geluidsapparatuur en sieraden weggenomen. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

Man aangehouden met wapens
SINT NICOLAASGA – De politie heeft donderdag een 19-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aangehouden op verdenking van overtreding van de wet Wapens en Munitie. Agenten hadden informatie gekregen dat de man in het bezit zou zijn van één of meerdere vuurwapens. Reden om een nader onderzoek in te stellen. Donderdag werd na overleg met de officier van justitie besloten om hem aan te houden en een zoeking in de woning van de man te doen. Agenten vonden een luchtdruk- en gaswapen. Ook deze wapens zijn verboden en werden daarom in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht de 19-jarige het bureau weer verlaten.

Snelheidscontrole
HARLINGEN – De politie heeft donderdag tussen 10.30 en 16.30 uur een snelheidscontrole op de Kanaalweg gehouden waar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur geldt. 786 automobilisten passeerden de controle. 68 daarvan reden te hard waarbij de snelste 95 kilometer per uur reed.

Auto gestolen na insluiping
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto van het merk Peugeot, rood van kleur, type 106 voorzien van het kenteken 88-GS-FR. De auto stond bij een woning aan het Noordvliet. De sleutels zijn tijdens een inbraak uit de woning weggenomen waarna men de auto weg heeft genomen. De eigenaar deed aangifte.

Sieraden weg na insluiping
HEERENVEEN- De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Ratelaar die woensdag plaatsvond. Uit de woning werden sieraden, geld en fotocamera’ s weggenomen. Het is nog onbekend hoe de dader(s) de woning zijn binnen gekomen. De 50-jarige bewoner deed aangifte.

Snelheidsovertreding tijdens rijontzegging
RINSUMAGEEST- De politie heeft donderdagmiddag een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden vanwege een snelheidsovertreding. Op de Klaarkampsterwei passeerde de man een lasercontrole met 137 kilometer per uur daar waar 60 kilometer per uur is toegestaan. De agenten besloten de achtervolging in te zetten. Het voertuig vervolgde zijn weg met hoge snelheden via de Birdaarderstraatweg. Bij het naderen van de bebouwde kom van Dokkum haalde de 44-jarige automobilist een voertuig in met eveneens hoge snelheden. In de wijk de Woudhorne konden de agenten de man staande houden. Uit onderzoek bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en dat hij tevens een rijontzegging had. De man werd aangehouden en op het politiebureau verhoord. De auto werd inbeslaggenomen. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk rijgedrag en het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Inbraak in bedrijf
GROU – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Biensma. Donderdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de kluis weggenomen met daarin een geldbedrag. Een 32-jarige inwoner van Wirdum deed aangifte. De forensische opsporing gaat nader sporenonderzoek doen.

Twee woninginbraken
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de inbraken in een woning aan de Hissemar en de Vierhuisterweg. Donderdag kwam men in beide gevallen binnen door een deur te forceren. Uit de woning aan de Hissemar werden sieraden en horloges weggenomen en uit de woning aan de Vierhuisterweg een laptop en een flatscreen. De bewoners van de twee woningen deden aangifte. De forensische opsporing stelt een nader sporenonderzoek in.

Verlichtingscontrole
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond in centrum van Heerenveen tussen 19.00 en 21.00 uur een fietsverlichtingscontrole gehouden. Op de Fok, Koornbeursweg, Burgemeester Falkenaweg en Trambaan werden in totaal 69 bekeuring uitgeschreven aan fietsers die hun verlichting onvoldoende in orde hadden.

Man aangehouden voor diefstal
SUMAR – De politie heeft donderdagavond op de Damsingel een 32-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Surveillerende agenten kregen een melding dat bij een bedrijf op het industrieterrein in het dorp werd gebroken in een vrachtwagen. Dit bleek niet het geval te zijn. Wel zagen de agenten een man slepen met een fiets. De Burgumer werd aangesproken door de agenten en vervolgens aangehouden op verdenking van diefstal van de fiets. De 31-jarige was eerder die dag ook al aangehouden. Dit nadat hij een winkeldiefstal had gepleegd. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Winkeldiefstal
BURGUM – De politie heeft donderdagavond een 32-jarige man uit Burgum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Winkelpersoneel had de verdachte aangesproken omdat hij van drie kledingstukken de labels had verwijderd. Hem werd de keuze voorgelegd de kleding te overhandigen en de winkel te verlaten of dat de politie werd gebeld. De verdachte trok zich hier niets van aan en wilde de winkel verlaten. Het personeel sloot de toegangsdeur van de winkel, waarna direct de politie werd gealarmeerd. Ter plaatse werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Fietsster gevallen
BOLSWARD – De politie heeft donderdagavond samen met het ambulancepersoneel een eenzijdig verkeersongeval op de Stoombootkade afgehandeld. Een 59-jarige vrouw uit Bolsward was daar gevallen met haar fiets terwijl zij werd voortgetrokken door haar hond. Voor nader onderzoek is de vrouw per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na controle kon zij het ziekenhuis weer verlaten.

Aanrijding
FRANEKER – De politie heeft donderdagavond een aanrijding op de Hertog van Saxenlaan afgehandeld. Een 49-jarige man uit Tzumarrum naderde een rotonde waarop een 38-jarige automobilist uit Franeker reed. Vermoedelijk werd er geen voorrang verleend met een botsing tot gevolg. De bestuurder uit Tzumarrum is met onbekend letsel voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Belediging en bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor belediging. Surveillerende agenten passeerden rond middernacht op het Herenwaltje een groep van ongeveer 10 personen. De 22-jarige was bij deze groep en beledigde de agenten waarna hij werd aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij na verhoor deze weer verliet met een bekeuring. Diezelfde nacht werd een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor bedreiging. In de Doelesteeg werd surveillerende agenten aangesproken door een portier van een uitgaansgelegenheid. Hij verklaarde te zijn bedreigd door de 37-jarige. Op het politiebureau werd de Leeuwarder voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op een afgesloten terrein achter een horecagelegenheid aan de Stationsweg een 30-jarige inwoner van Den Haag aangehouden op verdenking van een inbraak. Een medewerker was bezig met het afsluiten van het café. De man hoorde gerommel aan de achterzijde van het pand. Hij liep naar de nooddeur en hoorde vervolgens dat werd geprobeerd om deze deur open te breken. Direct belde de medewerker via 1-1-2 de politie. Meerdere agenten kwamen ter plaatse en op het afgesloten binnenterrein van de horecagelegenheid werd de 30-jarige Hagenaar aangehouden. De man bleek in het bezit te zijn van inbrekersgereedschap en dit werd dan ook in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Diezelfde nacht werd ook ingebroken in een horecagelegenheid aan de Sophialaan. Hier werd niets weggenomen. Mogelijk dat de 30-jarige Hagenaar ook voor deze inbraak verantwoordelijk is. Namens beide horecagelegenheden werd aangifte gedaan.

Beginnend bestuurder onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Oudega (Smallingerland). Op de Oostergoweg namen rond 03.50 uur agenten bij de automobilist een blaastest af. Daarna werd de 22-jarige overgebracht naar het politiebureau waar de ademanalyse volgde. Deze had als uitslag 560 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uren. Naast de invordering werd tegen de beginnend bestuurder proces-verbaal opgemaakt.

Autobrand
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een autobrand die in de nacht van donderdag op vrijdag woedde in een personenauto op de Oostersingel. De 62-jarige eigenaar van de auto werd omstreeks 04.15 uur wakker van een klap. Het autoalarm ging twee keer af wanneer hij poolshoogte ging nemen. De man zag dat zijn auto in de brand stond en alarmeerde via 1-1-2 de brandweer. Deze kwam ter plaatse en bluste de brand. De auto kan als verloren worden beschouwd. Een personenauto die naast het brandende voertuig geparkeerd stond kon nog weggesleept worden.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan