Politieberichten van vrijdag 14 mei.

Motorrijder gewond na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmorgen op de Groningerstraatweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 52-jarige motorrijder uit Leeuwarden gewond geraakt is. De motor remde bij de verkeerslichten af voor het oranje licht. De achteropkomende automobilist zag dit te laat en kon een aanrijding niet voorkomen. De motorrijder werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. Nadat hij aan zijn verwondingen behandeld was, mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.

Diefstal uit woning
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een diefstal uit een woning van een 21-jarige Chinese studente. De vrouw verliet donderdagmiddag haar woning aan de Kanaalstraat. Toen ze later die middag weer in haar woning kwam, zag ze dat er onder een laptop, een portemonnee en een rugtas waren weggenomen. Men is vermoedelijk binnen gekomen omdat de deur niet goed was afgesloten. De vrouw deed aangifte.

Automobiliste gewond na aanrijding
JUBBEGA – De politie heeft donderdagmiddag op de Ericalaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 41-jarige automobiliste uit Jubbega gewond raakte. Een 34-jarige automobilist uit Houtigehage verleende de vrouw geen voorrang en aanrijding was het gevolg. De 41-jarige vrouw had last van haar schouder, nek en heup en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De 34-jarige man kwam met de schrik vrij.

Hennepkwekerij ontdekt na stroomstoring
HEERENVEEN – Medewerkers van een energiebedrijf hebben donderdagmiddag een hennepkwekerij ontdekt in een woning aan de Surinamesingel. Bij het energiebedrijf was eerder die middag een melding binnen gekomen dat er een stroomstoring in de straat was. Om de storing op te lossen, moest de monteur een woning binnen. De bewoners waren echter niet thuis. Na bemiddeling van de politie kwam een familielid de deur openen. De medewerkers van het energiebedrijf ontdekten vervolgens een hennepkwekerij in de betreffende woning. De agenten kwamen ter plaatse en namen de 501 hennepplanten en de bijbehorende apparatuur in beslag. De hennep en de apparatuur werden diezelfde middag nog vernietigd. De bewoner zal binnenkort door de politie worden gehoord.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
BOLSWARD – De politie heeft donderdagmiddag op de Westergoawei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 50-jarige automobiliste uit Parrega gewond raakte. Volgens een getuige begon de auto van de vrouw plotseling te roken. Het voertuig maakte vervolgens een draai, raakte in de berm en schoot uiteindelijk een vaart in. De vrouw en haar 54-jarige passagier konden op eigen kracht uit het voertuig komen. De twee kletsnatte inzittenden werden opgevangen door een voorbijganger. De 50-jarige vrouw had letsel aan haar hand en arm. Het slachtoffer werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Bij het bergen van het voertuig bleek dat de handrem aangetrokken stond. Waarschijnlijk zijn de remmen daardoor erg warm geworden, met als gevolg dat de wielen blokkeerden.

Man houdt twee jongens aan voor vernieling
DOKKUM – Een 24-jarige inwoner van Dokkum heeft donderdagmiddag in de Strobossersteeg twee 13-jarige jongens uit Dokkum aangehouden. De man zag dat er een auto werd vernield. Beide jongens hield hij aan en droeg ze vervolgens over aan de agenten. Al snel bleek dat de vernieling door één van de jongens was gepleegd. Hij werd dan ook als verdachte gehoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Beide jongens mochten vervolgens het bureau weer verlaten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Man aangehouden na mishandeling
OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagavond een 29-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die avond een flesje bier tegen de ruit van een woning aan de Weidemaad gegooid. Toen de 27-jarige bewoner verhaal ging halen bij zijn plaatsgenoot, werd hij geslagen en geschopt. De politie werd gewaarschuwd en de agenten hielden de 29-jarige man aan in zijn woning. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw aangehouden na geluidsoverlast
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond in een woning aan het Kattebos een 64-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden. De bewoonster veroorzaakte geluidsoverlast en dat was voor de agenten reden om bij de woning aan te bellen. Eenmaal binnen volgde er een gesprek met de vrouw. De 64-jarige begon daarbij te schreeuwen en beledigde de agenten meerdere keren. Uiteindelijk werd ze dan ook aangehouden. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. Hier sloeg ze nog een agente. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. In de loop van de nacht werd ze overgebracht naar een instelling van de GGZ.

Omstanders halen man van rails
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de rails nabij de Schrans een 37-jarige inwoner van Goutum aangehouden. Tijdens de surveillance zagen de agenten een groot aantal mensen op de rails staan. Al snel bleek dat de 37-jarige Goutumer door de omstanders van het spoor was gehaald. De man wilde vervolgens niet vertrekken en daarom werd hij aangehouden door de agenten. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een arts van de GGZ gaat hem in de loop van de dag beoordelen.

Bromfietser aangehouden na achtervolging
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag na een achtervolging een 25-jarige bromfietser uit Heerenveen aangehouden. Surveillerende agenten zagen een brommer met hoge snelheid over de Kaden rijden. De bestuurder en zijn passagier droegen geen helm. Ondanks diverse stoptekens weigerde de bestuurder te stoppen. Op de Uitgang kon de 25-jarige man worden aangehouden. Hij probeerde er nog vandoor te gaan, maar werd al snel achterhaald. Tegen de 25-jarige werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs, het rijden onder invloed en het negeren van stopteken. Daarnaast kreeg de man een bekeuring voor het rijden zonder helm. Ook zijn passagier kreeg daarvoor een bekeuring.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
NIJEHASKE – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 23-jarige automobilist ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Op de A7 nabij Nijehaske stond de Sneker met zijn auto op de vluchtstrook. Ook een vrachtauto stond op de vluchtstrook. De auto van de 25-jarige stond 180 graden gedraaid. De bestuurder had last van zijn nek en was misselijk. Daarom werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd bij hem een bloedproef afgenomen. Tevens krijg een rijverbod en werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Ook werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Auto in beslag genomen na rijden zonder rijbewijs
EASTERMAR – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de auto van een 25-jarige automobilist uit Eastermar in beslag genomen. De man was eerder die nacht gecontroleerd op de Koekoekswein Sumar. Hij gaf in eerste instantie een valse naam op. De agenten hadden dit door en kwamen dan ook al snel achter de ware identiteit van de man. Toen bleek ook dat de man geen auto mocht besturen omdat hij geen rijbewijs had. Tegen de 25-jarige werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het opgeven van een valse naam en het rijden zonder rijbewijs. De agenten spraken met de man af dat hij niet verder mocht rijden. Later die nacht zagen de agenten de man toch weer in zijn auto rijden over de Teije Tolstrjitte in Eastermar. Ook deze keer werd er weer tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. Daarnaast werd zijn auto in beslag genomen.

Drie verdachten aangehouden na diefstal fiets
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in het centrum van Heerenveen twee inwoners van Oudehaske van 20 en 21 jaar en een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Surveillerende agenten werden aangesproken door een 16-jarige inwoner van Heerenveen. Hij vertelde de agenten dat hij door een aantal met geweld was tegen gehouden. Vervolgens hadden ze zijn fiets gestolen. De agenten gingen met een aantal omstanders in gesprek en snel kwamen ze er achter wie bij de diefstal betrokken waren. De drie jongeren werden aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd het trio voor nader onderzoek ingesloten.

Twee verdachten aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 24-jarige inwoner van Staphorst en een 25-jarige inwoner van Meppel aangehouden op verdenking van bedreiging. Een portier van een horecagelegenheid had de politie gewaarschuwd omdat hij door de twee mannen met de dood was bedreigd. Op de Nieuwestad werd het duo aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachte aangehouden na inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Camminghastraat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. Surveillerende agenten reden over de Groningerstraatweg. Plotseling staken drie mannen de weg over. Bij het zien van de agenten gingen ze er direct vandoor. Omdat er een alarm in de straat afging, hadden de agenten het vermoeden dat de drie mogelijk hadden ingebroken. Na een achtervolging kon de 21-jarige worden aangehouden. De twee andere mannen konden ontkomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In een gebouw van een instelling aan de Goudsbloemstraat was ingebroken. Het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen. De technische recherche doet nader sporen onderzoek.

Inbraak in winkel
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Dracht. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werd een grote hoeveelheid kleding weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 54-jarige inwoonster van Mildam aangifte. De technische recherche stelt een nader sporen onderzoek in.

112Fryslan