Politieberichten van vrijdag 14 januari.

Aanrijdingen met letsel door mist
HEERENVEEN- De politie heeft het donderdagmorgen tussen 08.00 uur en 11.00 uur erg druk gehad met diverse aanrijdingen op de A7 en A32 ter hoogte van het Verkeersknooppunt Heerenveen. Door de aanrijdingen ontstond in en rondom Heerenveen veel file. Op de A32 ter hoogte van de afslag Heerenveen-centrum botsten vijf auto’s op elkaar. Hierbij raakten drie betrokkenen gewond. De drie slachtoffers zijn met nek- en rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Op de A7, op het weggedeelte Tjalleberd –Heerenveen, raakte een automobilist gewond bij een aanrijding, waarbij drie auto’s betrokken waren. Hij raakte bekneld in zijn auto. Het slachtoffer werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd. De rijbaan werd voor enige tijd afgesloten voor het verkeer. Het verkeer werd door Rijkswaterstaat omgeleid. Op de A7, de rijbaan Joure- Heerenveen ter hoogte van Nijehaske, raakte bij een aanrijding ook een automobilist gewond. De dichte mist in combinatie met regen en de te hoge snelheden van de weggebruikers is vermoedelijk de oorzaak geweest van de vele aanrijdingen.

Vrouw ernstig gewond bij aanrijding
HAULERWIJK- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die donderdagmorgen rond 07.30 uur plaatsvond op de Hoofdweg-boven. Daar raakte een 16-jarige inwoonster van Haulerwijk ernstig gewond. De vrouw die op straat liep werd tijdens het inhalen van de auto van achteren aangereden door een 20-jarige automobiliste uit Haulerwijk. De vrouw is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Man aangehouden voor winkeldiefstallen
LEEUWARDEN- De politie heeft met de aanhouding van een 48-jarige inwoner van Zenderen drie winkeldiefstallen opgelost die in februari en december 2010 plaatsvonden in een winkel aan de Centrale. De verdachte haalde onder andere mobiele telefoons en een harde schijf uit een doos en nam deze vervolgens mee zonder te betalen. De man werd op camerabeelden herkend. Toen hij zich weer in de winkel bevond werd hij aangehouden door het winkelpersoneel en overgedragen aan de politie. De 48-jarige werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tijdens het verhoor bekende hij de drie diefstallen. Een 41-jarige jarige inwoner van Hurdegaryp deed aangifte. De politie vermoedt dat de man meerdere winkeldiefstallen in het afgelopen jaar heeft gepleegd. Hier is echter geen aangifte van gedaan en daarom kunnen deze andere diefstallen hem niet ten laste worden gelegd. De verdachte werd na verhoor heengezonden en zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Man gewond bij eenzijdige aanrijding
TIJNJE- De politie heeft donderdagmorgen rond 08.00 uur op de Bregeleane een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Een 79-jarige inwoner van Tijnje raakte tijdens het autorijden onwel en botste met zijn auto tegen een vangrail. De bestuurder werd per ambulance voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Inbraken in woningen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt inbraken in twee woningen aan de Coopmansstraat en de Krommejat. Tussen woensdagochtend en donderdagavond kwam men in beide woning binnen door te ‘flipperen’. Uit de woningen werden een laptop, spelcomputer en een mobiele telefoon weggenomen. De bewoners deden aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek. Flipperen kun je voorkomen door de voordeur op het nachtslot te doen.

Hennepkwekerij ontmanteld
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan het Oud Ambacht een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een anonieme tip. In één van de kamers werd een kwekerij met 60 planten aangetroffen. De hennepplanten en de apparatuur werden in beslag genomen. Tegen de 46-jarige bewoner werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden na verstoren openbare orde
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op de Nieuwestad een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man verkeerde onder invloed van GHB en viel het winkelend publiek lastig. Agenten spraken de Leeuwarder aan en hij beloofde naar huis te gaan. Niet veel later kwam er wederom een melding. Medewerkers van stadstoezicht hadden gezien dat de 27-jarige bij de rand van de gracht stond. Hij maakte aanstalten om in het water te springen. De Leeuwarder werd aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist met auto te water
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend vroeg op de Boterhoek een 19-jarige automobilist uit Gouda aangehouden op verdenking van gevaarlijk rijgedrag en het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kwamen de automobilist tegen in het centrum van de stad. Gezien het opvallende rijgedrag en het lawaai van zijn autoradio wilden ze hem aanspreken. De bestuurder ging er ondanks een stopteken vandoor. Meerdere eenheden gingen achter de bestuurder aan. Twee agenten op mountainbikes kwamen de auto tegen op de Groeneweg. Ter hoogte van de Boterhoek was de auto op eens uit het zicht. Toen de agenten dichterbij kwamen zagen ze nog net een deel van de auto onder water verdwijnen. De bestuurder had vermoedelijk de macht over het stuur verloren en was zo het water ingereden. De 19-jarige kon zichzelf in veiligheid brengen. Eenmaal op de wal werd hij aangehouden. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij blies 555 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de beginnende bestuurder ingevorderd. De man werd voor nader onderzoek ingesloten. Voor de berging van de auto moest eerst een duiker komen omdat het voertuig helemaal onder water lag.

Man overleden bij eenzijdig ongeval
KORNWERDERZAND- De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval bij de sluizen van Kornwerderzand, waarbij een nog onbekende automobilist om het leven kwam. In de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 01.45 uur reed de bestuurder, die vanuit de richting Harlingen kwam, volgens getuigen met hoge snelheid door de slagbomen van de openstaande brug. Het voertuig belandde vervolgens in het water. Via 1-1-2 werden direct de hulpdiensten gealarmeerd. Niet alleen over de weg kwamen de hulpdiensten ter plaatse, ook twee reddingsboten van de KNRM voeren naar de plaats van het ongeval. Duikers van de brandweer en van een bergingbedrijf troffen in de gezonken auto het levenloze lichaam van de man aan. In de omgeving van de plaats waar de gezonken auto lag, werd nog door de duikers onderzoek gedaan naar mogelijk andere slachtoffers. Deze werden niet aangetroffen. Door de aanrijding werd de A7 van Fryslân naar Noord-Holland afgesloten. Het verkeer werd door Rijkswaterstaat via de zuidelijke rijbaan voorbij de sluizen geleid, zodat men alsnog naar Noord-Holland kon rijden. Door de omleiding ontstond wel de nodige vertraging. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

112Fryslan