Fryslân, 14-08-2009 • Politieberichten van donderdag 13 augustus 07.00 uur tot vrijdag 14 augustus 07.00 uur

Fryslân: politie waarschuwt voor oplichters
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar oplichters die veelal oudere burgers aan de deur benaderen met de mededeling dat ze een prijs hebben gewonnen. Er wordt verteld dat een winkelconcern 100 jaar bestaat en dat zij daarom een prijs ontvangen. De oplichter toont dan een folder met daarin een pannenset ter waarde van €1397,00. Voor het ontvangen van de pannenset dient dan wel €100,00 betaald te moeten worden voor de onkosten of voor een goed doel. Na betaling laat men een pannenset achter waarvan de waarde ongeveer €40,00 is. In Fryslân zijn nu twee soort gelijke gevallen bekend, een 79-jarige en een 88-jarige vrouw, beide uit Joure, deden aangifte. Landelijk komt deze wijze van oplichting ook voor. Het gaat vermoedelijk om twee personen, waarvan de bestuurder/ster in de auto blijft en de bijrijder bij de deur langs gaat. Men verplaatst zich waarschijnlijk in een licht blauwe auto.

De politie vraagt aan burgers oplettend te zijn wanneer ze op deze wijze worden benaderd. Wanneer u het vermoeden heeft dat u wordt opgelicht, wordt u verzocht te letten op het kenteken van het voertuig en dit te noteren. Daarnaast moet u direct de politie bellen via 1-1-2.

Leeuwarden: man mishandeld door drie mannen
De politie onderzoekt een mishandeling die vanmorgen vroeg in een discotheek aan de Nieuwestad heeft plaats gevonden. Daarbij werd een 18-jarige man uit Leeuwarden mishandeld waarbij hij onbekend letsel opliep. Het drietal dat inmiddels de discotheek had verlaten nam bij het zien van de politie de benen en verdwenen in de richting van de Kleine Kerkstraat. Zij werden niet meer aangetroffen. De Leeuwarder deed aangifte.

Garyp: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft rond middernacht het rijbewijs van een 24-jarige inwoner van Garyp ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto op de N31 rijden en constateerden een snelheid van 159 kilometer per uur daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor mishandeling
De politie heeft vrijdagochtend een 19-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van het mishandelen van een 20-jarige inwoner van Hasselt. De mishandeling vond plaats in de Oude Doelesteeg. Het slachtoffer kreeg nog door onbekende reden een slag van de verdachte in zijn gezicht waarna hij de politie via 1-1-2 waarschuwde. Agenten die ter plaatse kwamen troffen de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politie bureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Terwispel: politie onderzoekt inbraak in tankstation
De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation aan Koaibosk. Vrijdagmorgen kwam een melding dat er werd ingebroken. Ter plaatse stelden de agenten een onderzoek in en troffen niemand meer aan. De dieven kwamen het pand binnen door een raam te vernielen. Uit het tankstation werd voor een onbekend bedrag aan rookwaar weggenomen. Een 46-jarige man uit Verwissel deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt vernieling van verkeersborden
De politie onderzoekt een aantal vernielingen van verkeersborden op de mr. P.J. Troelstraweg. Via een melding kreeg de politie de informatie dat een groep van vijftien personen al vernielend in de richting van het centrum zouden fietsen. Uit onderzoek bleek dat er diverse verkeerborden vernield waren waarvan een aantal kapot op straat lagen. Helaas troffen de agenten de vandalen niet aan.

Landerum: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 23-jarige inwoner van Dorsten (Dld) op verdenking van vernieling van ruit van een woning aangehouden. Getuigen hoorden glasgerinkel en zagen een man snel wegrennen waarna zij direct via 1-1-2 de politie waarschuwde. Door een goed signalement door te geven, konden de agenten de man even later aanhouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: automobilist onder invloed veroorzaakt aanrijding
De politie heeft een aanrijding afgehandeld die in de nacht van donderdag op vrijdag op de Dammelaan plaatsvond. Op de kruising van de Dammelaan/Jelsumerstraat verloor een 36-jarige automobilist uit Leeuwarden de macht over het stuur en botste tegen een verkeerslicht. Toen de agenten ter plaatse kwamen, roken zij dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 290 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 4 uur.

Leeuwarden: man vernield politiewagen
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 30-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van het vernielen van een politieauto. Agenten hadden hun dienstvoertuig op de Nieuwestad geparkeerd om toezicht te houden op het uitgaanspubliek. Zij kregen een tip van een getuige dat hun auto werd vernield door een man op een fiets. Toen zij naar hun auto toeliepen, zagen zij de verdachte op een fiets langs de auto rijden en de spiegel vernielen. De man werd aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdacht zicht hevig. Hij is voor verhoor ingesloten op het politiebureau.

Burgum: politie houdt vrouw aan voor winkeldiefstal
De politie heeft donderdagmiddag op de Markt een 30-jarige vrouw uit Burgum aangehouden op verdenking van diefstal. Het winkelpersoneel van een supermarkt had gezien dat de vrouw een aantal goederen in haar tas had gestopt en dat zij hiermee zonder te betalen de kassa voorbij liep. Zij werd hierop aangehouden en overgedragen aan de politie. Zij werd overgebracht naar het politiebureau en mocht het bureau na het verhoor weer verlaten. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.

Smallingerland: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft donderdag in de gemeente Smallingerland op 3 locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 13.45 uur tot 16.00 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Folgersterleane in Houtigehage. Tijdens de controle passeerden 276 bestuurders waarvan er 36 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 118 kilometer per uur. Van 16.15 uur tot 17.45 uur werd er op de Kletsterleane in Drachten gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 495 bestuurders waarvan er 38 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 75 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Gauke Boelensstraat in Drachten van 18.00 uur tot 21.30 uur. Hier passeerden 1783 bestuurders waarvan er 141 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 76 kilometer per uur.

Koudum: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagavond op de Sudergoawei het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Hemelum. Surveillerende agenten in burger zagen de bestuurder rijden die opviel door de hoge snelheden waarmee hij reed. Uit een meting bleek dat de man 157 kilometer per uur reed waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt winkeldieven aan
De politie heeft donderdagavond twee winkeldieven aangehouden. Op de Nieuwestad werd een 18-jarige vrouw op verdenking van diefstal aangehouden omdat zij de kassa passeerde zonder de kleding die ze bij zich had af te rekenen. Dit was gezien door het winkelpersoneel van het warenhuis die vervolgens de politie via 1-1-2 inschakelde. Op de Emmakade werd een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op verdenking van diefstal aangehouden. Een getuige zag dat de man meerdere doosjes after shave onder zijn kleding verstopte en hiermee zonder te betalen de supermarkt uitliep. Het ingeschakelde winkelpersoneel hield de man aan op de Fruitstraat waarna hij werd overgedragen aan de politie. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan