Politieberichten van vrijdag 13 mei.

Woninginbrakenteam houdt 26 inbrekers aan
FRYSLAN – Het woninginbrakenteam van de politie Fryslân heeft vanaf half oktober 2010 tot heden 26 verdachten aangehouden voor inbraken in woningen, bedrijven, sportkantines en kelderboxen. Ook pleegden een aantal van de aangehouden verdachten insluipingen. Het woninginbrakenteam blijft in ieder geval dit jaar nog actief.

Stijging woninginbraken in Leeuwarden
In oktober 2010 besloot de politie in Leeuwarden te starten met een woninginbrakenteam. In Leeuwarden was namelijk een sterke stijging te zien van het aantal inbraken in vooral woningen. Het team bestaat uit zeven medewerkers. In de periode van half oktober tot april 2011 werden door het inbrakenteam twaalf verdachten aangehouden. Met deze aanhoudingen werden 129 zaken in Leeuwarden opgelost, waaronder inbraken in woningen, bedrijven, sportkantines en kelderboxen. Daarnaast werden door het team twaalf inbraken in kelderboxen in Sneek opgelost en nog twee verdachten gehoord op verdenking van heling.

Stijging woninginbraken in Fryslân
De stijging van het aantal inbraken deed zich niet alleen voor in Leeuwarden. Ook in de rest van de provincie was in de laatste maanden van 2010 en de eerste maanden van 2011 een sterke stijging te zien van het aantal woninginbraken. In de eerste drie maanden van 2011 werd bijna 500 keer aangifte gedaan van een woninginbraak. In dezelfde periode in 2010 werd de helft minder ingebroken. Reden voor de Friese politie om een inbrakenteam op te richten dat zich specifiek bezig moet houden met het opsporen van woninginbrekers. Zo’n team was al actief in Leeuwarden, maar vanaf maandag 18 april werd dit team uitgebreid naar vijftien medewerkers en ging het werken voor gehele provincie. Het woninginbrakenteam hield in de periode van begin april tot heden 14 verdachten aan, waarmee 53 zaken werden opgelost. Onder andere 39 woninginbraken in Leeuwarden, één in Nijega, één in Wolvega, één in Haule en één in Woubrugge (een dorp in Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem). Ook werden 7 insluipingen in Leeuwarden en een inbraak in een sportkantine en in bedrijf opgelost. Tenslotte hield het team nog een verdachte aan voor een inbraak in een kerk in Drachten. Van aangehouden verdachten zitten drie inmiddels een straf uit. Zes anderen zitten nog in voorarrest.

Gelegenheid maakt de dief
De politie zet alles op alles om het aantal woninginbraken in Fryslân te verminderen. Maar ook de inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en iPads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ([url=http://www.keurmerkveiligwonen.nl/consument]www.keurmerkveiligwonen.nl/consument[/url]) leest alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken.

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties
Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen bedoeld is voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Fryslân kan tevens een Burgernetactie ([url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]) starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers.

Woninginbraken op Twitter
Het woninginbrakenteam is ook actief op Twitter. Het team plaatst op @inbrakenteam tweets over haar werkzaamheden. Zo krijgt u dus inzicht in wat de politie Fryslân doet om het aantal woninginbraken terug te dringen.

Vrouw aangehouden voor insluipingen en berovingen
LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden mogelijk negen insluipingen en berovingen in de stad opgelost. De vrouw werd donderdagmiddag, na uitgebreid onderzoek door medewerkers van het woninginbrakenteam, aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het eerste verhoor bekende de Leeuwardense in ieder geval de insluiping bij een woning van een bejaarde man in de Jan Lievensstraat. Na een babbeltruc wist de vrouw zich toegang tot de woning van de man te verschaffen. Uiteindelijk ging ze er vandoor met zijn portemonnee. De verhoren van de vrouw gaan de komende dagen verder. De politie heeft het sterkte vermoeden dat de vrouw voor nog acht andere insluipingen en berovingen verantwoordelijk is. Zo ook de beroving van een gehandicapte 20-jarige inwoner van Leeuwarden. De man reed afgelopen maandag in zijn elektrische rolstoel over het Zaailand en werd beroofd van zijn geld.

Vier verdachten aangehouden voor inbraak
WARTEN- De politie heeft donderdagmorgen een 15-, twee 16-, en een 20-jarige inwoner van Warten aangehouden op verdenking van diefstal van een buitenboordmotor, barkrukken, een zilveren dienblad en een vaas. De politie kwam de verdachten zondag 8 mei al op het spoor naar aanleiding van tips van getuigen die de verdachten in hun boot zagen varen met daarin de goederen. Toen de politie het viertal in Warten opwachtte, lagen de goederen niet meer in de boot. Even later werden ze in het riet terug gevonden. Uit onderzoek bleek dat de spullen gestolen waren uit een schuur. De 51-jarige eigenaar deed aangifte. De verdachten konden na overleg met de officier van justitie buiten heterdaad worden aangehouden.

Man gewond in hoogwerker
SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag op de Burgemeester Rasterhofflaan het ambulance personeel geassisteerd bij een ongeval met een hoogwerker. Het slachtoffer, een 22-jarige inwoner van Foxwolde, was in de bak van een hoogwerker aan het werk. Toen de hoogwerker verplaatst moest worden, botste deze tegen een trottoirrand. De bak met daarin het slachtoffer begon te schudden en het slachtoffer kwam met zijn hoofd tegen een stang. Hij raakte aan zijn kaak gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige man uit Den Dolder. De man reed een lasercontrole voorbij met een snelheid van 173 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toegestaan is.

Dronken man rijdt met twee lekke banden
APPELSCHA – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Vaart ZZ een 35-jarige man uit Leermens aangehouden. Agenten van politie Drenthe hadden de man al achtervolgd omdat hij met twee lekke banden en een kapotte koplamp reed. Toen de auto van de agenten ook pech kreeg, werd om assistentie gevraagd. De man reed van Smilde in de richting van Appelscha en agenten konden al snel de krassporen op het wegdek volgen die ontstaan waren door het rijden met de lekke banden. Het spoor eindigde in Appelscha waar de auto bij een opengebroken weg vastgelopen was in het zand. De chauffeur zat nog in de auto. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Bij de ademanalyse blies hij 800 ug/l, waarna zijn rijbewijs ingevorderd werd. De man werd voor verhoor ingesloten.

Man aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag bij een discotheek op de Nieuwestad een 36-jarige man uit Hurdegaryp en een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. In de discotheek hadden zij om nog onbekende reden twee andere mannen geslagen die hierbij verwondingen in het gezicht opliepen. De slachtoffers deden aangifte.

Rijbewijzen ingevorderd
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens een alcoholcontrole op de Noorderweg twee rijbewijzen ingevorderd. Een 22-jarige beginnend bestuurder uit Leeuwarden blies 580 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van acht uur. Een 28-jarige automobilist uit St. Annaparochie blies 640 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van zeven uur.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Koudeburg die donderdagavond tussen 20.30 en 21.15 uur plaatsgevonden heeft. Men is vermoedelijk via een raam binnengekomen, waarna een televisie en cd-speler weggenomen werden. Een 34-jarige bewoner deed aangifte.

Getuigen gezocht van ongeval
FOLLEGA – De politie zoekt getuigen van een ongeval op de Straatweg. Zaterdagmiddag 7 mei rond 16.30 uur reed een 63-jarige vrouw uit Lemmer met haar scootmobiel over de Straatweg in Follega. Van achteren zag de vrouw een auto met veel vaart naderen, reden voor de Lemster om uit te wijken. De vrouw stuurde naar rechts, richting de berm. Eén van haar wielen kwam in de zachte berm terecht en de vrouw sloeg met de scootmobiel over de kop. Door de val liep het slachtoffer diverse verwondingen op en een bezoek aan het ziekenhuis was noodzakelijk. Ook liep haar scootmobiel schade op. De automobilist waarvoor de vrouw uitweek stopte niet na het ongeval. De politie komt dan ook graag in contact met deze bestuurder of met getuigen van dit ongeval. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Inbraak in school
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school aan de Rengerslaan die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsgevonden heeft. Men kwam binnen door een raam te verwijderen, waarna een opwaardeerapparaat opengebroken en leeggehaald werd. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Twee auto-inbrekers aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag twee inwoners van Leeuwarden van 36 en 38 jaar aangehouden op verdenking van een auto-inbraak. Surveillerende agenten kregen ’s middags een melding dat er auto-inbraken plaatsvonden in de Vlietzone. Een getuige had dit gezien en belde direct via 1-1-2 de politie. Daarbij werd een goed signalement doorgegeven. Met meerdere agenten werd gezocht naar het duo. Al snel konden de twee Leeuwarders worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 48-jarige inwoonster uit Aldtsjerk deed aangifte. Uit haar geparkeerde auto was een handtas gestolen. Agenten vonden de tas terug en deze is retour gegaan richting de eigenaar. Het advies van de politie is nogmaals om geen kostbaarheden achter te laten in uw geparkeerde auto.

Man aangehouden na geluidsoverlast
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmorgen op de Begoniastraat een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Nadat bij de politie een melding van geluidsoverlast binnen gekomen was, gingen agenten ter plaatse. In de betreffende woning troffen zij de 23-jarige verdachte die een bekeuring kreeg voor de geluidsoverlast. Hierop ging de verdachte door het lint, beledigde en bedreigde de agenten en ging er vandoor. Na een korte achtervolging en verzet, kon hij aangehouden worden en overgebracht worden naar het bureau. Hier werd hij voor verhoor ingesloten.

112Fryslan