Fryslân, 13-03-2009 • Politieberichten van donderdag 12 maart 07.00 uur t/m vrijdag 13 maart 07.00 uur

Heerenveen: nepcollectant aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag op de Kool van Heerenstraat een 28-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van oplichting. Op genoemde middag collecteerde de verdachte met een intekenlijst en een collectebus voor het Wereld Natuur Fonds. Hij had daarbij niet de benodigde papieren en vergunningen bij zich. De melder vond dit verdacht omdat het niet in de week van de collecte voor het WNF viel en belde daarom de politie. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte verklaarde de dag ervoor ook gecollecteerd te hebben. Hij had daarbij niet de bedoeling om het geld over te maken naar het WNF maar in eigen zak te steken. Na verhoor en de inbeslagname van ruim € 175,= werd de verdachte heengezonden. In overleg met de Officier van Justitie wordt het geld overgemaakt naar het Wereld Natuur Fonds. Het is geen doen om alle mensen hun geld terug te geven. Het was daarnaast de bedoeling van de gevers om het werk van het WNF door middel van een geldelijke bijdrage te steunen. Daarom wordt het totaalbedrag aan het WNF overgemaakt. Met dit incident is het aan te bevelen altijd te vragen naar de collectevergunning en legitimatie van de collectant.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak die in de nacht van donderdag op vrijdag heeft plaatsgevonden in een woning aan de Oosterkade. De inbrekers kwamen de woning binnen via een raam. De dieven namen een LCD-tv een laptop en geld mee. Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Noordwolde: bedreiging en belediging, verdachte pleegt verzet bij aanhouding
De politie heeft donderdagavond op de Doctor Verdeniusstraat de handen vol gehad bij een aanhouding van een 42-jarige inwoner van Noordwolde. De man wilde een cafébedrijf aan de Hoofdstraat-west niet verlaten en bleef vervelend doen. Nadat men de politie had gebeld en deze ter plaatse kwam, hebben de agenten de man in hun auto gezet om hem vervolgens thuis te brengen. Eenmaal bij zijn woning aangekomen, stapte de man uit de auto en begon de agenten te beledigen en te bedreigen. Toen zij de man wilden aanhouden, verzette deze zich hevig. Nadat zij de man onder controle hadden is hij overgebracht naar het politiebureau en is daar ingesloten. Hij krijgt proces-verbaal.

Berlikum: aanrijding met dodelijke afloop
De politie onderzoekt een dodelijke aanrijding die donderdagavond rond 20:00 uur plaatsvond op de Kleaster Anjum waarbij een 48-jarige inwoner van Venhuizen om het leven kwam. De bestuurder is in een flauwe bocht vermoedelijk de macht over het stuur verloren waarna hij met zijn auto en tegen een boom botste. Het slachtoffer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Bureau Verkeers Ongevallen Analyse van politie Fryslân, stelt een onderzoek in naar de juiste oorzaak van het ongeval.

Harlingen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagavond een 34-jarige inwoonster van Harlingen proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol. De agenten zagen de vrouw met twee kinderen in haar auto op de A.S. Talmastraat rijden waarna zij haar een stopteken gaven. Nadat de automobiliste was gestopt en de agenten haar aanspraken, bleek dat zij alcohol had gedronken. Zij is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 1250 ug/l blies. Naast een proces-verbaal kreeg de vrouw een rijverbod van 24 uur en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: twee winkeldieven aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag op de Stationweg, een 29-jarige inwoner van Assen en een 36-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor het plegen van winkeldiefstal. Een medewerker van een supermarkt aan de Stationsweg had eerder die middag aangifte gedaan van winkeldiefstal. Even later zag hij de Assenaar opnieuw in zijn winkel een krat bier en gebak stelen. Nadat de man met de gestolen goederen de winkel had verlaten, stapte hij in een auto en reed samen met de Groninger weg. De winkelier waarschuwde direct 1-1-2. Direct daarna konden oplettende agenten het tweetal aanhouden. Beide mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Zij krijgen proces-verbaal en een winkelverbod. Uit verder onderzoek bleek dat de Groninger nog een gevangenisstraf van 40 dagen open had te staan. Hij zal deze moeten uitzitten.

De 32-jarige bedrijfsleider deed opnieuw aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan