Vrijdag 13 juli

Politieberichten van vrijdag 13 juli

Tuinmeubelen gestolen

FRANEKER- De politie heeft aangifte opgenomen van een diefstal van een complete tuinset, waaronder twee bankjes, twee stoelen en een tafel. Ook werd een zwarte gas barbecue en een blauwgrijs gekleurde GIANT damesfiets met drie versnellingen weggenomen. Daarnaast werd uit de woning een hoeveelheid vlees uit de vriezer gestolen. De diefstal werd gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag uit en bij een woning aan de het P.J. Oudplein. De 51-jarige bewoonster deed aangifte.

Snelheidscontroles op klachtlocaties

SKARSTERLAN/LEMSTERLAND – De politie heeft donderdagochtend op twee klachtlocaties in de gemeenten Skarsterlân en Lemsterland op snelheid gecontroleerd. Op de de Hoge Dijk, de N924, in Sint Johannesga passeerden 521 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 52 boven de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur reden. Hoogst gemeten snelheid tijdens deze controle betrof 97 kilometer per uur. Vervolgens werd radarcontrole verplaats naar de Marwei, eveneens de N924, in Delfstrahuizen. Daar waren op dat moment ook werkzaamheden bezig en bouwvakkers liepen heen en weer met bouwmateriaal. De maximumsnelheid van 80 kilometer per uur werd door 30 van de 390 passeerde bestuurders overschreden. Één van hen passeerde de controle met maarliefst 116 kilometer per uur, een overschrijding van 36 kilometer per uur te snel.

Man aangehouden voor diefstal fiets

SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag een 39-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van een fiets. Een 20-jarige inwoonster van Sneek liep door de Kloosterdwarsstraat en zag daar bij een woning haar gestolen fiets staan. De vrouw ging vervolgens naar het politiebureau en deed daar haar verhaal. Ze overhandigde een aankoopbewijs met daarop een framenummer. Samen met de agenten ging de 20-jarige vervolgens naar de betreffende woning. Het framenummer op het aankoopbewijs bleek overeen te komen met de fiets die voor de woning stond. De 39-jarige bewoner werd daarop aangehouden. De fiets ging direct retour richting de eigenaresse. Tegen de 39-jarige verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldievegges aangehouden

WOLVEGA – De politie heeft donderdagmiddag in het centrum twee inwoonster van Wolvega van 33 jaar aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee dames hadden bij meerdere winkels in het dorp goederen gestolen. Uiteindelijk werden ze betrapt door één van de winkeliers. Die waarschuwde daarop de politie. In de tassen en in een trolley van de dames vonden de agenten meerdere goederen die van diefstal afkomstig bleken te zijn. Beide vrouwen werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de avond mochten ze het politiebureau weer verlaten.

Verkeerscontrole

HARLINGEN/FRANEKERADEEL – De politie heeft donderdag een verkeerscontrole gehouden in de gemeenten Harlingen en Franekeradeel. Zo werd in Dongjum, Harlingen, op de N393 en op de A31 tussen Harlingen en Franeker op snelheid gecontroleerd met behulp van de lasergun. Twaalf automobilisten en één bestuurder van een tractor kregen een bekeuring voor snelheidsovertredingen. Van één automobilist werd het rijbewijs ingevorderd omdat hij met 184 kilometer per uur de lasergun passeerde, terwijl op de A31 120 kilometer is toegestaan. Ook zes bromfietsers kregen een bekeuring omdat na controle op de rollertestbank bleek dat de constructiesnelheid te hoog lag. Daarnaast schreven agenten nog zes bekeuringen uit voor onder ander het niet dragen van de gordel, het niet handsfree bellen, het rijden zonder rijbewijs en het niet gebruiken van het verplichte fietspad.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

HEEG – De politie heeft donderdagmiddag op De Burd een aanrijding onderzocht, waarbij een 25-jarige automobilist uit Heeg gewond raakte. Een 40-jarige automobilist uit Rouveen was met zijn auto op de verkeerde weghelft terecht gekomen omdat hij volgens eigen zeggen iets te veel naar een boerderij had gekeken. Op dat moment naderde de 25-jarige automobilist uit Heeg. Ondanks een stuurcorrectie kon een aanrijding niet meer worden voorkomen. De bestuurder uit Heeg raakte gewond en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De man uit Rouveen kwam met de schrik vrij.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

NORG – De politie heeft donderdagmiddag op de Eenerstraat het rijbewijs van een 42-jarige motorrijder uit Zevenhuizen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Agenten in een onopvallende videoauto zagen de motorrijder met hoge snelheid vanuit Fryslân richting Norg rijden. Reden genoeg om hem te volgen. Daarbij werd een gemiddelde snelheid van 134 kilometer per uur geconstateerd. Terwijl op dit traject 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Snorfietser gewond na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag aan het begin van de avond een aanrijding op de Heliconweg afgehandeld, waarbij een 26-jarige snorfietser uit Den Haag gewond raakte. De man zag te laat dat een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden bezig was om zijn auto te parkeren. De snorfietser reed dan ook zo tegen de zijkant van de auto. De man raakte gewond en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Getuigen wisten de agenten te vertellen dat de man uit Den Haag wel erg snel had gereden. Daarom werd besloten om de snorfiets op snelheid te testen. Op de rollerbank haalde snorfiets een snelheid van 49 kilometer per uur. De bestuurder kreeg hiervoor dan ook een bekeuring.

Opvarende zeilschip gewond

STAVOREN – De politie heeft donderdagavond het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op een zeilschip in de haven aan de Stationsweg. De schipper wilde de haven binnenvaren en maakte daarom nog een manoeuvre met het zeilschip. Daardoor ging een blok van hout slingeren en raakte het hoofd van een 15-jarige Duitse jongen. Hij was samen met 15 andere landgenoten een paar dagen aan het zeilen geweest. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door de trauma-arts en het personeel van de ambulance. Vervolgens werd de jongen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar bleken de verwondingen mee te vallen. De 15-jarige had alleen een hersenschudding en kon diezelfde avond nog terug naar het zeilschip.

Man aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. In de eetgelegenheid was iemand onwel geworden en daarom had de eigenaar een ambulance gewaarschuwd. De Leeuwarder had zich vervelend gedragen richting het ambulancepersoneel en de eigenaar. Reden om de politie te waarschuwen. Agenten spraken de man aan en al snel bleek dat hij een collectief horecaverbod had. Hij mocht dus helemaal niet in de eetgelegenheid komen. De man werd dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Veel schade aan auto’s door klinkers

NES – In de nacht van donderdag op vrijdag raakten in het aquaduct van de A32 nabij Nes twee auto’s beschadigd. Op de rijbaan lagen een aantal klinkers. Dit werd te laat gezien door de twee passerende automobilisten. Beide auto’s raakten de stenen met veel schade als gevolg. De auto van een 39-jarige Leeuwarder kon niet meer verder rijden en moest worden weggesleept. Het is nog onduidelijk hoe de stenen in het aquaduct terecht zijn gekomen. Mogelijk zijn de stenen in het aquaduct met opzet neergelegd. Naast de 39-jarige Leeuwarder deed ook een 29-jarige stadsgenoot aangifte.

Vakantiegangers op de bon

TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vijf vakantiegangers een bekeuring gegeven die direct betaald moesten worden. Een feestje vieren op het eiland mag, maar tegen overlast wordt opgetreden. In de zomerperiode is een lik-op-stuk beleid op het eiland van kracht. Zo moest een jongen 340 euro betalen voor openbare dronkenschap en een ander 320 euro omdat hij een valse naam had opgegeven. Twee andere jongeren kregen een bekeuring van 220 euro voor baldadigheid. Ook een wildplasser mocht direct afrekenen, hij kreeg een bekeuring van 120 euro. Tenslotte ging nog een jonge vakantieganger op de bon omdat hij met alcohol op straat liep. Dit koste hem 85 euro.

Drie stappers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee inwoners van Zwolle van 22 en 23 jaar en een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op het Ruiterskwartier. De 23-jarige viel op omdat hij tegen fietsen en deuren trapte. Toen hij ook nog een groot verkeersbord om trapte, werd hij aangesproken door agenten. De stapper was zwaar onder invloed van alcohol. De man weigerde zijn naam te geven en werd daarom aangehouden. Zijn 22-jarige plaatsgenoot bemoeide zich met de aanhouding en schold de agenten uit. Dit werd niet geaccepteerd en ook hij werd aangehouden. Een 22-jarige Leeuwarder kwam samen met vele andere stappers op de aanhoudingen af. De Leeuwarder was met zijn mobiele telefoon aan het filmen en ondertussen probeerde hij anderen op te ruien. De sfeer op straat werd daardoor grimmig en agenten besloten daarom ook de 22-jarige Leeuwarder aan te houden voor het verstoren van de openbare orde. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. De 23-jarige mocht rond 07.00 uur het bureau weer verlaten met een bekeuring op zak voor openbare dronkenschap en baldadigheid. De andere twee zitten nog vast.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan