Politieberichten van vrijdag 13 januari

Aanhoudingen voor uitbuiting straatkrantverkopers

LEEUWARDEN- De Vreemdelingenpolitie van politie Fryslân heeft twee Roemeense mannen van 44 en 26 jaar in hun woning in Leeuwarden aangehouden op verdenking van mensenhandel (uitbuiting dan wel moderne slavernij). De Vreemdelingenpolitie kreeg in het najaar van 2011 informatie over mogelijke uitbuiting van straatkrantverkopers in Noord Nederland. Zo zou er sprake zijn van gedwongen afdracht van hun inkomsten aan de twee Roemeense verdachten. Reden voor het team om een onderzoek in te stellen. Dit onderzoek resulteerde dinsdag in de aanhouding van de twee Roemenen. Er werden twee woningen onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Hierbij werden diverse goederen, contant geld en drie personenauto’s in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en zijn voor nader onderzoek ingesloten. Drie straatkrantverkopers deden aangifte. Mensenhandel is een zwaar delict waarop hoge maximale straffen zijn gesteld.

Man aangehouden voor inbraak auto

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 18.00 uur een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak in een auto die geparkeerd stond in de Begoniastraat. Een getuige zag de man iets uit een auto wegnemen. Vervolgens ging de verdacht er lopend ervandoor. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. Samen met de politie werd de wijk doorzocht. Ondertussen werd er door de meldkamer Noord-Nederland een Burgernet actie opgestart waarbij 2450 deelnemers mede uitkeken naar de verdachte. Via een burgerdeelnemer kwamen de agenten op het spoor. Deze zag de verdachte een woning ingaan aan de Siebe Schootsstrastraat. Toen de agenten daar kwamen bleek hij net was vertrokken. Wel troffen de agenten een gestolen fiets bij deze woning aan, waarop de bewoonster op verdenking van heling werd aangehouden. De zoektocht naar de verdachte van de auto-inbraak leidde naar een woning aan de Achter de Hoven. Daar konden de agenten hem aanhouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De man had de gestolen goederen, een navigatiesysteem, een spelcomputer en parfum inmiddels verkocht in ruil voor drugs. De fiets werd wel in beslag genomen.

Politie zoekt getuigen straatroof

LEEUWARDEN- De politie is op naar getuigen van een straatroof die donderdagmorgen rond 06.30 uur plaatsvond op de hoek van de Voorstreek van het Hoekststerpad. Rond dat tijdstip liep het slachtoffer, een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden, op straat richting binnenstad. Zij kwam een onbekende man tegen, die opzettelijk tegen haar aanbotste en vervolgens een plastic tas uit haar handen griste. Daarna rende de man weg in de richting van de Oosterkade. In de plasticzak zaten medicijnen en een spelcomputer. Nadat het slachtoffer via 1-1-2 de politie had gebeld, kwam een grijze personenauto van een onbekend merk aangereden. De bestuurder, een blanke brildragende man van ongeveer 60 jaar gaf haar de gestolen tas terug. De politie wil graag in contact komen met deze man of met andere getuigen. Het signalement van de straatrover luidt:

*Man
*Getinte huidskleur
* Leeftijd ongeveer 30 jaar
*Lengte ongeveer 1.65m lang
*Normaal postuur
* Grote neus
* Zwarte pet, voorzien van Newyork Yankee logo (N en Y door elkaar)
* Zwarte jas/vest
* Trainingsbroek, voorzien van witte streep aan beide zijden
* Nike air MAX schoenen, zwart/blauw/wit
* In beide oren droeg hij een diamanten oorbel
Getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze straatroof, kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

SNEEK- De politie heeft donderdagmiddag op de A7/N7 ter hoogte van de oprit Lemmerweg-Bolsward het rijbewijs van een 57-jarige inwoner van Leidschendam ingevorderd. Agenten constateerden met de lasergun dat de man 136 km/u reed daar waar ter plaatse 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor poging doodslag

SNEEK- De politie heeft donderdagmorgen een 38-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van poging doodslag, vernieling en mishandeling. Rond 10.30 ontstond er ruzie bij de woning in de Pier Heemstrastraat tussen de verdachte en het slachtoffer. De verdachte was zo kwaad dat vervolgens weg liep. Toen het slachtoffer in de voorkamer was, werd met een steen de ruit vernield. De steen raakte ook de aangever. Toen deze naar buiten ging reed de verdachte, die inmiddels in zijn auto was gestapt, met hoge snelheid op het slachtoffer in, waarbij hij dwars door een schutting reed. Daarbij werd de voorgevel van de woning en een fiets vernield. Het slachtoffer kon op tijd opzij springen. De verdachte kwam zich even laten melden op het politiebureau en werd aangehouden. Het slachtoffer werd onwel werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na medische verzorgen mocht hij huiswaarts en deed vervolgens aangifte. De verdachte werd voor verhoor ingesloten.

Drugsdealer aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft op 10 januari op de Weaze een 29-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden bij het dealen van harddrugs. In zijn kleding troffen de agenten 33 bolletjes harddrugs aan, waaronder 22 bolletjes vermoedelijk cocaïne en 11 bolletjes met vermoedelijk heroïne. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Vervolgens werd een onderzoek in de woning van de verdachte gedaan. Daar werd nog 21.5 gram cocaïne aangetroffen. Verder werd nog een kleine hoeveelheid hasj en GHB aangetroffen. Een aantal goederen van waarde die in de woning werden aangetroffen werden in beslag genomen. De verdachte wordt vrijdag bij de officier van justitie voorgeleid.

Vernieling ruit woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de vernieling van een ruit van een woning aan de Pikemar. Na een melding bleek donderdag dat onbekenden een steen door de voorruit van de woning hadden gegooid. De bewoonster deed aangifte.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan het Hagedoornplein. Donderdag werd tussen 17.00 een 20.00 uur een raam van de woning geforceerd. Vervolgens werden onder meer een Tv-toestel en een spelcomputer weggenomen. De 31-jarige bewoner deed aangifte.

Verlichtingscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond op verschillende locaties een fietsverlichtingscontrole gehouden. Tussen 18.45 en 21.30 uur werden in totaal 148 fietsers bekeurd. Zij kregen allen van vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland een folder en een verlichtingsset uitgereikt.

Onder invloed

WERGEA – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man bleek bij een controle op de Wartensedyk onder invloed te zijn. Hij moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan, met 685 ug/l als resultaat.

Rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertreding

GOUTUM – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige automobilist uit Stiens. De man reed bij een snelheidscontrole op de N31 127 km/u, terwijl daar 70 km/u is toegestaan. Hetzelfde gebeurde vrijdagmorgen vroeg met een 28-jarige automobilist uit Franeker. Deze reed daar 131 km/u, 61 km/u sneller dan is toegestaan. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen beide bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding met letsel

GORREDIJK – De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Wetterkant. Daar was een personenauto door nog onbekende oorzaak over de kop geslagen. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Langezwaag, en een inzittende, een 15-jarige inwoner van Gorredijk, werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Fietsster ten val

BURGUM – De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij een ongeval op de Burgemeester Steenhuisenlaan. Een 74-jarige fietsster uit Burgum was daar met een paaltje in botsing gekomen en gevallen. De vrouw werd met een beenbreuk per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Snelheidscontrole

SIEGERSWOUDE – De politie heeft donderdagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Bremerwei. Omwonenden van de weg, waar een snelheidsbeperking geldt van 60 km/u, klagen regelmatig over te snel rijdend verkeer. Er werd proces-verbaal opgemaakt tegen een automobilist die 100 km/u reed.

Woninginbraak

JOURE – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Eeltsjebaes. Donderdag werd daar tussen 11.30 en 17.00 uur een raam van de woning geforceerd, waarna onder meer een laptop werd weggenomen. De 66-jarige bewoner deed aangifte.

Woninginbraak

SINT NICOLAASGA – De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Kempenaerlaan. Van deze woning werd donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur een raam geforceerd, waarna onder meer sieraden en een nog onbekend geldbedrag werd weggenomen. De 78-jarige bewoner deed aangifte.

Verlichtingscontrole

LEMMER – De politie heeft donderdagavond op De Rondweg een verkeerscontrole gehouden. Tussen 19.00 en 21.00 uur werd vooral op fietsverlichting gecontroleerd. In totaal 6 fietsers werden bekeurd.


112Fryslan