Fryslân, 13-02-2009

Fryslân: politie zoekt mogelijke slachtoffers van schennispleging
De politie is op zoek naar getuigen of mogelijke slachtoffers van een schennispleger die waarschijnlijk op meerdere plaatsen in de provincie actief is geweest. Vorige week deed een slachtoffer aangifte. Het slachtoffer kon een goed signalement van de schennispleger geven en daarnaast het kenteken van de auto waarin hij reed. Na aanhouding en verhoor van de verdachte bleek dat hij de feiten ontkende. De politie komt graag met u in contact als iets gezien of gehoord hebt of zelf slachtoffer bent geworden van deze (mogelijke) schennispleger. Het signalement van de man is als volgt: een man met een lengte van tussen de 1.75 tot 1.80 meter, slank postuur, bruin kort haar met een lichte scheiding, bruine ogen, glad geschoren bleek gezicht en een verzorgd uiterlijk. Hij droeg een spijkerbroek en een colbert met daarin een capuchon genaaid. Kunt u de politie meer informatie geven of bent u zelf slachtoffer? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: door inzet burgernet fietstassen van postbezorger teruggevonden
De politie heeft woensdag 11 februari omstreeks 10:30 uur samen met 572 deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar een fiets die even daarvoor was gestolen vanaf de Johannes Semsstraat. De fiets is niet teruggevonden, wel de bijbehorende fietstassen met post. Deze fietstassen waren gedumpt op het Noordvliet. Een deelnemer aan Burgernet meldde bij de politie dat de tassen op het Noordvliet waren gedumpt. De fiets werd gebruikt door een postbezorger. Deze postbezorger had zijn fiets even neergezet om lopend een deel van zijn postbezorging te doen. Bij terugkomst zag de postbezorger dat de fiets was verdwenen. Het betrof een nagenoeg nieuwe grijs/blauwe Batavus damesfiets, met dikke buizen en gele fietstassen. In deze fietstassen bevond zich nog onbezorgde post.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling
De politie heeft woensdagochtend een 19-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn woning aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In de nacht van vrijdag 30 januari op zaterdag 31 januari werd een 26-jarige vrouw uit Drachten op de Nieuwstraat een aantal keren met een autokrik geslagen.Ook werd haar autoruit met de krik ingeslagen. De vrouw hield aan de mishandeling enkele kneuzingen en schaafwonden over. Na de mishandeling startte de politie een onderzoek. Zo werd er onder andere gesproken met het slachtoffer en diverse getuigen. Op basis van de informatie uit het onderzoek kon woensdagochtend de 19-jarige Leeuwarder worden aangehouden. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Daar bekende hij al snel de mishandeling. De Leeuwarder werd donderdagochtend in opdracht van de officier van justitie geleidt voor de rechtercommissaris. Die besloot vervolgens om de 19-jarige in bewaring te stellen.

Leeuwarden: politie houdt in samenwerking met beveiligers verdachte aan voor diefstal
De politie heeft in samenwerking met medewerkers van een beveiligingsbedrijf een 66-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op een watersportbeurs in het WTC Expo. Woensdagmiddag werd de man betrapt toen hij goederen, waaronder een zaklamp, had weggenomen bij een stand. Beveiligingsmedewerkers wilden de verdachte aanhouden, maar hij verzette zich echter hevig. Daarbij gebruikte de Leeuwarder onder andere pepperspray. Uiteindelijk wisten de beveiligers de 66-jarige onder controle te krijgen. De verdachte werd vervolgens overgedragen aan de politie. In de auto van de man werd ook nog een busje pepperspray gevonden. Beide busjes werden in beslag genomen en eveneens zijn auto. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de woning van de man vonden de agenten goederen die mogelijk afkomstig zijn van diefstal, munitie en diverse (nep)wapens, waaronder messen, een stroomstootwapen en enkele nepwapens. Dit alles werd ook in beslag genomen. De 66-jarige is in verzekering gesteld.

Surhuisterveen: politie houdt verdachte aan voor inbraak
De politie heeft donderdagochtend in een leegstaande woning aan de Groningerstraatweg een 37-jarige inwoner van Surhuisterveen op heterdaad aangehouden voor een inbraak. Agenten kregen een melding van een melding van een inbraak in een horecagelegenheid in diezelfde straat. Eenmaal ter plaatse constateerden de agenten dat de schuur, achter de horecagelegenheid, was opengebroken. Hieruit waren enkele flessen met sterke drank gestolen. Een getuige had iemand over een schutting zien klimmen. In de tuin achter de schutting waren nog steeds voetsporen te zien. Deze sporen liepen in de richting van de leegstaande woning. Eenmaal binnen in de woning vonden de agenten de flessen sterke drank. Op de bovenverdieping werd de 37-jarige aangetroffen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij in verzekering gesteld. De eigenaar van de horecagelegenheid heeft aangifte gedaan.

Akkrum: aanrijding met letsel, drie gewonden
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Alde Rykswei ter hoogte van Akkrum, waarbij drie auto’s waren betrokken. Een 36-jarige bestuurder uit Leeuwarden verliet de parkeerplaats, reed de weg op en wilden keren in de richting van Leeuwarden. Op dat moment passeerde net 39-jarige automobilist uit Grou en een aanrijding was het gevolg. De auto van de Grouster kwam tegen de struiken in de berm tot stilstand. De auto van de Leeuwarder kwam door de aanrijding dwars op de weg te staan. Vervolgens stapte de 20-jarige bijrijder uit Leeuwarden deze auto uit om te kijken naar de schade. Op dat moment passeerde net een bestelauto, bestuurd door 33-jarige man uit Joure. De Jouster schepte de 20-jarige Leeuwarder. Via de motorkap belandde het slachtoffer gewond op straat. Uiteindelijk werden de drie slachtoffers per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden met divers letsel. Na onderzoek bleek dat de 36-jarige bestuurder niet in bezit was van een geldig rijbewijs en zijn auto niet had verzekerd. Tijdens de behandeling door het ambulancepersoneel ontstond het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. In het ziekenhuis is een bloedproef afgenomen waarna de verdachte werd aangehouden. Er is proces- Bureau Verkeers Ongevallen Analyse heeft een onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: politie houdt auto-inbreker aan
De politie heeft donderdagmiddag in een geparkeerde auto in De Dekamastraat een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat er mogelijk een auto-inbreker actief was op het parkeerterrein van een hogeschool aan de Rengerslaan. De melder kon een goed signalement geven. Drie agenten van de Bike-Patrol, gingen direct op onderzoek uit. De omgeving werd afgezocht naar de mogelijke auto-inbreker. Eén van de agenten zag een man in een auto zitten die aan het opgegeven signalement voldeed. De agenten spraken hem en hij kon geen goede verklaring geven waarom hij in deze auto zat. Hierop werd de 44-jarige aangehouden. In de auto werd een losse autoradio gevonden. Tijdens de fouillering van de verdachte vonden de agenten het bijbehorende frontje van de autoradio. Daarnaast vonden ze in de kleding van de man gereedschap om in te breken en twee valse bankbiljetten. Later bleek dat de man ook nog in een andere auto had ingebroken. De twee eigenaren hebben aangifte gedaan. De Leeuwarder is voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterwolde: automobilist en passagier gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op de kruising van de Rijweg met de Schottelenburgweg afgehandeld, waarbij een 76-jarige automobilist uit Appelscha en zijn 72-jarige passagiere, eveneens uit Appelscha, gewond raakten. Een 36-jarige automobilist uit Oosterwolde kwam van vanuit de richting Haulerwijk en wilde rechtdoor in de richting van zijn woonplaats. Op de kruising stak plotseling de 72-jarige de weg over. De 36-jarige bestuurder kon niet meer remmen en een aanrijding was het gevolg. De 76-jarige bestuurder en zijn passagiere raakten hierbij gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De 36-jarige bestuurder werd door het ambulancepersoneel gecontroleerd, maar vervoer naar het ziekenhuis was niet nodig.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan na straatroof
De politie heeft donderdagmiddag twee inwoners van Heerenveen van 15 en 20 jaar aangehouden op verdenking van een straatroof. De twee hadden op de Wiekslag een 88-jarige vrouw uit Heerenveen van haar tas beroofd. Een getuige zag dit alles gebeuren en waarschuwde direct via 1-1-2. Omdat de politie beschikte over een signalement van de verdachten werd direct begonnen met een zoektocht. Met maar liefst zes politie-eenheden werd gezocht naar de twee daders. In de Gruttostraat zag een politieagent twee jongens lopen die aan het signalement voldeden. De getuige herkende sowieso één van jongens. Hierop werden de twee aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor dealen
De politie heeft donderdagmiddag op de Zuidergrachtswal een 34-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van het dealen in drugs. Surveillerende agenten zagen dat de man iets overhandigde aan een vrouw. De 34-jarige werd vervolgens gecontroleerd op grond van de Opiumwet. Bij zijn fouillering vonden de agenten vier bolletjes met heroïne. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: verkeerscontrole
De politie heeft donderdag van 09:30 uur tot 15:30 uur op diverse plaatsen in de gemeente Sneek en Wymbritseradiel het verkeer gecontroleerd. Tijdens deze controles werden 18 automobilisten bekeurd omdat ze geen gordel droegen. Daarnaast kreeg één bestuurder een bekeuring voor mobiel bellen, één bestuurder een bekeuring voor het negeren van het parkeerverbod in de Harinxmastrjitte in Heeg en één bestuurder een bekeuring voor het parkeren op een invalidenparkeerplaats.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 40-jarige snorfietser uit Drachten ingevorderd. De Drachtster was op de kruising van het Valaatsterend met de Noorderdwarsvaart tegen een auto aangereden. De schade was gering en er raakte niemand gewond. De agenten hadden het vermoeden dat de Drachtster onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd dan ook overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 780 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Daarnaast werd ook zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: openlijke geweldpleging, daders aangehouden
De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een mishandeling die op de Ds. Kingweg plaatsvond. Een 16-jarige inwoner van Hemelum werd bij de bushalte door drie inzittenden van een donkerkleurige personen auto zodanig mishandeld, dat hij tijdens de mishandeling zijn bewustzijn verloor. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Via oplettende getuigen kon de politie achter de personalia van de verdachten gekomen. Een 14-jarige, een 20-jarige en een 15-jarige inwoner van Joure konden al vrij snel in hun woonplaats worden aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte

Leeuwarden: inbraak in een bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Drachtsterweg die in de nacht van donderdag op vrijdag heeft plaats gevonden. De daders zijn vermoedelijk, door de ramen van de roldeur te vernielen, het pand binnengekomen. Het is nog niet duidelijk wat er is weggenomen. De eigenaar zal vrijdag aangifte doen.

Lippenhuizen: inbraak in winkel, getuigen gezocht
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de De Buorren. De inbraak vond donderdagavond rond half elf plaats. De eigenaar schrok, toen de hond begon te blaffen en ging vervolgens op onderzoek uit. Hij kon nog net zien dat een zwarte personen auto snel weg reed in de richting van Gorredijk. Aan de achterzijde van het pand trof hij een ladder aan, die tegen de woning aan stond. Toen zag hij dat het dakraam kapot was. Uit de winkel bleken diverse goederen te zijn weggenomen. De 55-jarige eigenaar doet aangifte. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Heerenveen: inbraken in auto’s
De politie onderzoekt een aantal inbraken in auto’s op diverse locaties. De inbraken in de auto’s vonden plaats in de nacht van woensdag op donderdag. Op It Foardek, It Toelân, De Schippershof, De Jutte en Azaleastraat werden zowel audio als navigatie apparatuur uit auto’s weggenomen. Bij een auto die op It Foardek geparkeerd stond, werd door de inbraak grote schade aangericht. De eigenaren deden allen aangifte.

Lemmer: auto inbraak, getuigen gezocht
De politie heeft donderdagavond op de Vissersburen een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een auto. Toen de eigenaar rond elf uur bij zijn auto kwam, bleek dat het raam van zijn rechter voorportier was vernield. Uit de auto bleek het navigatiesysteem en een rode rugzak te zijn weggenomen. Omstanders zagen een man met de rode rugzak bij de auto vandaan lopen. De 39-jarige Duitse eigenaar van de auto uit Hattstedt (D) deed aangifte. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

112Fryslan

})