Politieberichten van vrijdag 13 augustus.

Politie druk, maar tevreden over Sneekweek
De politie kijkt met tevredenheid terug op de Sneekweek. De gehele week was het bijzonder druk, maar vooral gezellig, in het centrum van de stad, in de jachthavens, op campings en op het Starteiland. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. De politie Fryslân werd daarbij geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Sneek, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers. Door de aanwezigheid camera’s in combinatie met surveillerende agenten konden ruzies en overlast in veel gevallen worden voorkomen. De politie Fryslân is zeer tevreden over de samenwerking met de diverse ketenpartners zoals de Gemeente, Ghor, Brandweer en de horeca en beveiliging.

Tijdens de gehele Sneekweek handelde de politie veel meldingen en incidenten af, zoals wildplassen, bezit van drugs, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, geluidsoverlast, rijden en varen onder invloed, snel varen en mishandelingen. Overmatig alcoholgebruik zorgden vaak voor baldadig gedrag, vernielingen en vechtpartijen op de wal maar ook aan boord van schepen.

Tijdens de Sneekweek werden 107 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere wildplassen, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en illegaal zwemmen. Daarnaast werden 20 personen aangehouden. In dit geval ging het om mishandelingen en vernielingen, een diefstal van een fiets en een diefstal met geweld. Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân hield woensdagmiddag en avond een alcoholcontrole waarbij tegen 5 automobilisten proces-verbaal werd opgemaakt . Tegen een schipper werd door de waterpolitie proces-verbaal opgemaakt omdat hij te veel had gedronken. Het bezoek van Hare Majesteit Koningin Beatrix verliep rustig. Uiteraard was er veel publiek op de been maar er deden zich geen ongeregeldheden voor.

Politie zoekt in onderzoek brandstichting eigenaar van fiets
DRACHTEN – De politie die bezig is met het onderzoek naar de 25 brandstichtingen zoekt de eigenaar van een overgespoten fiets. Dinsdag werd een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van brandstichting. In de nacht van maandag op dinsdag werden in de wijk De Trisken en de Drait in verschillende straten, coniferen en containers in brand gestoken. Door getuigenverklaringen werd de aandacht op de 25-jarige man gevestigd waarna hij werd aangehouden.

Mogelijk zijn nog andere personen bij de brandstichtingen betrokken. Bij één van de branden werd een fiets aangetroffen in een steeg bij de Hooizolder. Volgens getuigen werd deze gebruikt door een persoon die mogelijk betrokken is bij de brandstichting. De politie is op zoek naar de eigenaar van de fiets of diegene die deze in gebruik heeft of heeft gehad. Ook wil de politie nog met mensen spreken die mogelijk iets hebben gezien wat wet de brandstichting te maken heeft .Herkent u de fiets, of weet u wie deze in gebruik heeft, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/fietsklein3_tcm7-599950.JPG[/img]

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/fietsklein2_tcm7-599956.JPG[/img]

Fietser rijdt tegen openslaande deur op
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Herenwal een verkeersongeval afgehandeld. Een 59-jarige automobilist uit Oldeberkoop opende zijn autodeur. Op dat moment passeerde een 69-jarige fietsster uit Heerenveen die een aanrijding met deur niet meer kon voorkomen. Hierdoor kwam zij ten val en werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bestuurder onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige man uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen op de hoek Keidam/Brandemeer dat de automobilist met een hoge snelheid passeerde. Op de Keidam parkeerde hij zijn auto, stapte uit en was onvast te been. Agenten spraken hem aan en roken een sterke dranklucht. Na een blaastest werd de 44-jarige overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Deze had als resultaat 1180 ug/l, goed voor een rijverbod van 15 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Buitenbrandjes op diverse locaties
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar meerdere brandjes die in de nacht van donderdag op vrijdag op diverse locaties in de stad woedden. Het begon omstreeks 01.55 uur op de Hondecoeterstraat waar op straat staande huisraad, een bankstel, in de brand stond. De brandweer was snel ter plaatse om te blussen. Als gevolg van de brand was een lantaarnpaal dusdanig beschadigd dat deze door een energiebedrijf is weggehaald. Tevens was de bumper van een auto geschroeid. De eigenaar van de auto doet hiervan vrijdagochtend aangifte. Een uur later volgden er meldingen van containerbranden op de Oldegalileen, Papaverstraat en Eestraat. Alle branden konden snel geblust worden. Op de Papaverstraat stond de huisvuilcontainer tegen een woning aan. Door de brand ontstond er schade aan de gevel/dakgoot van de woning. De bewoner moet nog aangifte doen.

Jongen danst op fiets
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 16-jarige jongen uit Hengelo aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de jongen in de Leeuwarder Pijpsteeg op een fiets stond te dansen. Toen de jongen de agenten zag zette hij het op een rennen. In een eetgelegenheid werd de jongen even later gezien, aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tevens werden de ouders van de jongen in kennisgesteld. Met een bekeuring voor baldadigheid werd de 16-jarige naar huis gestuurd.

Valse identiteit opgegeven
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 38-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het geven van een valse identiteit. Surveillerende agenten vermoedden dat de man op de kruising Weaze en de Peperstraat bij de handel in verdovende middelen betrokken was. De 38-jarige man werd gevolgd en op de Poststraat ontstond wederom het vermoeden dat er een overdracht zou plaatsvinden. De agenten besloten de man te controleren en werd hem verzocht zich te legitimeren. Hij gaf daarbij niet zijn volledige personalia en werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij de fouillering op het politiebureau werd een mes aangetroffen. Deze werd inbeslaggenomen en er werd proces-verbaal opgemaakt omdat in het gebied op en rond de Weaze een messenverbod van kracht is. De Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan