Politieberichten van vrijdag 13 april

Hennepkwekerij opgerold

VROUWENPAROCHIE – De politie heeft donderdagmorgen na een tip een hennepkwekerij aangetroffen bij een woning aan de Stienzer Hegedyk. In een schuur bij de woning ontdekten agenten een in werking zijnde kwekerij, waarvoor de stroom illegaal werd afgetapt. In de schuur werd ook de 67-jarige eigenaar van de woning aangetroffen, die werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. In zijn woning vonden de agenten nog een honderdtal henneptoppen. Alle planten en apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd. Op een auto van de verdachte werd conservatoir beslag gelegd.

Snelheidsovertreder gepakt

PARREGA – De politie heeft donderdagochtend proces-verbaal opgemaakt tegen een 23-jarige automobilist uit Sneek, na onveilig rijgedrag en forse snelheidsovertredingen. De bestuurder viel op omdat hij op de Sudergoawei auto’s inhaalde en daarbij onder andere gebruik maakte van voorsorteervakken. Daarnaast lag de snelheid veel te hoog. Agenten in een onopvallende videoauto registreerden een gemiddelde snelheid van 135 kilometer per uur, daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd proces-verbaal opgemaakt tegen de man. Tevens werd de Sneker aangemeld voor de Educatieve Maatregel Gedrag. Deze EMG is een driedaagse cursus die door het CBR wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Dit kunnen zowel beginnende als ervaren bestuurders zijn. Wanneer bestuurders zich bewust schuldig maken aan risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden, door rood rijden, geen voorrang verlenen, bumperkleven) kan na een staandehouding een EMG worden opgelegd. Cursisten moeten de kosten van zo’n € 800 euro zelf betalen. Als de cursus met goed gevolg wordt afgelegd blijft het rijbewijs geldig. Van cursisten die niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de EMG wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Hennepkweker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. In de woning van de man, op tien hoog in een flat aan de Eikenstraat, werd woensdag een hennepkwekerij ontdekt. Tijdens de inval was de man niet thuis. De Leeuwarder kwam zich donderdag melden bij het politiebureau. Daar werd hij aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht de man het bureau weer verlaten.

Aanhoudingen na bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag drie inwoners van Drachten van 18, 16 en 17 jaar aangehouden. Het trio wordt er van verdacht een winkelier aan De Kolken te hebben bedreigd. Eén van hen was de winkel binnengekomen en nadat de winkelier niet op de bedreiging was ingegaan weer op een fiets vertrokken. De winkelier was hem met zijn auto achterna gereden en belde ondertussen het signalement aan de politie door. De winkelier zag dat de bedreiger op de fiets twee jongens op een scooter aansprak. Kort daarop verloor de winkelier het drietal uit het oog. De politie kon de drie verdachten echter even later alsnog aanhouden. De verdachte op de fiets werd op de Sportlaan aangehouden, het duo op de bromscooter werd op dezelfde laan, bij de kruising met de Eikensingel, aangehouden. Ze werden alle drie naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Onmiddellijk na de melding is een Burgernetactie opgestart, waarbij 712 deelnemers met de politie naar de verdachten uitkeken.

Burgernetmelding na vermissing

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een Burgernetactie gestart na de vermissing van een 14-jarig meisje. Het meisje was rond 18.00 uur weggelopen uit een opvanghuis. Ze werd uiteindelijk door haar moeder aangetroffen in de winkel bij een tankstation aan deProf Mr P S Gerbrandyweg.

Verkeerscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag een verkeerscontrole gehouden op en rond de Heliconweg. Tussen 13.30 en 15.00 uur werden passerende voertuigen en bestuurders gecontroleerd. Er werden in het kader van de CAO-acties waarschuwingen uitgedeeld voor o.a. gladde banden, defecte verlichting en niet goed vastgezette lading.

Aanhouding

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 22-jarige Leeuwarder aangehouden. Agenten troffen de man aan op de Meidoornstraat na een melding van overlast. Er bleek met de man, die behoorlijk onder invloed was, geen land te bezeilen. Uiteindelijk waren de agenten genoodzaakt hem aan te houden, werd hij geboeid en naar het politiebureau overgebracht.

Inbraak woning

HEERENVEEN – De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Dr. G, van Schouwenlaan. De 55-jarige bewoner bemerkte ’s vrijdagochtend vroeg dat uit zijn woning ondermeer een TV en een jas met daarin waardepapieren was verdwenen. Het is onbekend hoe de dader de woning is binnengekomen.

Aanhouding

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmorgen vroeg een 36-jarige man (geen verblijfplaats bekend) aangehouden. Agenten op de fiets spraken de man aan in de Prinsentuin, waarop deze één van de agenten een klap op de fietshelm gaf. De man werd daarop door de agenten aangehouden en geboeid. De verdachte bedreigde tijdens zijn aanhouding de agenten, beledigde hen en probeerde hen, zonder resultaat, in het gezicht te spugen. Hij werd ingesloten.

Verkeerscontrole

BOLSWARD – De politie heeft donderdag op diverse locaties binnen de gemeente Sudwest Fryslân gecontroleerd. Daarbij was ondermeer extra aandacht voor locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer. In totaal werden ruim 80 bestuurders bekeurd, onder meer omdat zij meer dan 30 km/u te snel reden. Twee bestuurders werdenaangemeld voor de Educatieve Maatregel Gedrag (zie ook hierboven). In verband met de CAO-acties is geen proces-verbaal opgemaakt tegen bestuurders die minder dan 30 km/u te snel reden.

112Fryslan