Politieberichten van vrijdag 12 november.

Auto brand
MARSUM – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een autobrand op de Rypsterdyk. Donderdag rond 11.30 uur reed een 52- jarige bestuurder van Leeuwarden over de A31 toen hij een brandlucht rook. De Leeuwarder verliet de snelweg en zag dat er vlammen uit de luchtroosters kwamen. Hij kon het voertuig net verlaten voordat het in brand vloog. De toegesnelde brandweer kon niet voorkomen dat het voortuig volledig uitbrandde.

Inbraak in snackbar
WOLVEGA – De politie onderzoekt een inbraak in een snackbar aan de Van Harenstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden de gokkasten opengebroken. Het geld werd er uit gehaald en ook werd een kassalade meegenomen. Een 41-jarige inwoner van Wolvega deed aangifte.

Inbraak in woning
DE WESTEREEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Fogelsang. Men kwam donderdag binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een digitale spiegelreflexcamera met toebehoren en twee laptops weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Milieucontrole
MIDDELSEE – De politie heeft woensdag en donderdag in de vier Middelsee gemeenten in samenwerking met een boswachter van Staatsbosbeheer en een opsporingsambtenaar van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles uitgevoerd. Zo werden er meerdere dumpplaatsen ontdekt waar grote hoeveelheden reclamefolders lagen. De rotzooi werd op verzoek van de politie opgeruimd door het verspreidingsbureau. Er volgt nog onderzoek naar de veroorzakers van de rotzooi. Daarnaast werden meerdere preparateurs en verlofhouders van wapens bezocht in de vier gemeenten. Hier werden geen overtredingen geconstateerd. Ook de vissers die men onderweg tegen kwam, werden gecontroleerd. Ook hier werden geen overtredingen geconstateerd.

Transport- en milieucontrole
DRACHTEN – De politie heeft donderdag van 07.30 uur tot 14.30 uur een transport- en milieucontrole gehouden. Aan de controle werkten ook twee medewerkers van de RDW mee. Vier motoragenten haalden 41 voertuigen, voornamelijk vrachtauto’s, van de A7 en de Waldwei en dirigeerden ze vervolgens naar de controleplaats aan het Noorderend. Tijdens de controle werd twintig keer proces-verbaal opgemaakt. Van de gecontroleerde voertuigen was dus 49% in overtreding. Er werd maar liefst negen keer bekeurd voor overbelading. In twee gevallen was de lading ruim 99% te zwaar dan is toegestaan. Verder schreven de agenten drie bekeuringen uit voor afvallende lading, drie keer voor te lange lading, twee keer voor een verlopen APK, één keer voor een kapotte band en één keer voor een onjuiste kentekenplaat. Diverse chauffeurs moesten dan ook ter plaatse maatregelen treffen omdat ze anders niet verder mochten rijden.

Invallen na tips over hennepteelt
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag in een winkel aan de Weerd en in een woning aan de Halbertsmastraat een inval gedaan na anonieme tips over hennepteelt. Donderdagochtend gingen de agenten de winkel binnen. In het pand was niemand aanwezig. Wel werd een hennepkwekerij aangetroffen op de bovenverdieping. Er waren geen planten aanwezig, dit omdat er net was geoogst. Alle apparatuur werd in beslag genomen. Het was al de derde kwekerij die in deze straat werd ontdekt. De politie weet inmiddels wie de huurder van het pand is. Deze man kan dan ook bezoek van agenten verwachten.’s Middags werd een inval gedaan in een woning aan de Halbertsmastraat. Ook hier waren anonieme tips mede aanleiding om onderzoek te doen. In de woning werden enkele kilo’s gedroogde hennep aangetroffen. Ook vonden agenten een hoeveelheid wit poeder, vermoedelijk cocaïne. De hennep en het witte poeder werden in beslag genomen. De 45-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van de avond mocht hij het bureau weer verlaten.

Auto in beslag genomen
JOURE – De politie heeft donderdagavond de auto van een 40-jarige automobilist uit Sneek in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man rijden over de Harddraversweg. De auto bleek niet APK gekeurd te zijn en ook was de auto niet verzekerd. De bestuurder kreeg een stopteken en er volgde een controle. Omdat de man al twee keer eerder was gepakt voor het rijden zonder verzekering werd nu zijn auto in beslag genomen. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 59-jarige automobiliste uit Drachten ingevorderd. Het personeel van een ambulance had de vrouw op de Noorderhogeweg laten stoppen, dit omdat ze slingerde en daarbij bijna andere auto’s had geraakt. De agenten kwamen ter plaatse en de bestuurster verklaarde dat ze erg last had van de weersomstandigheden. Dit was dan ook volgens haar de reden dat ze slingerde. Onder begeleiding van de agenten reed de vrouw naar huis. Ze bleef echter vreemd weggedrag vertronen, reden genoeg om haar te laten blazen. Al snel bleek dat de vrouw geen last had van de weersomstandigheden. Ze gewoon had te diep in het glaasje gekeken. Tijdens de ademanalyse blies de bestuurster 825 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Agenten halen man uit auto
SINT ANNAPAROCHIE – Twee agenten hebben donderdagavond een 49-jarige automobilist uit Sint Annaparochie uit zijn auto gehaald. De man was door nog onbekende oorzaak met zijn voertuig op de Middelweg-oost te water geraakt. Een getuige had dit gezien en direct werden dan ook de hulpdiensten gewaarschuwd. Twee surveillerende agenten reden toevallig over de Middelweg, toen ze de getuige zagen staan. In het water bleek inderdaad een auto te liggen. De bestuurder reageerde nauwelijks op aanspreken. Eén van de agenten ging dan ook te water. De portier werd geopend en met de nodige moeite werd de man uit zijn auto gehaald. Zowel de agente als de man gingen op het dak van de auto staan. Met behulp van een ladder van de brandweer konden de twee naar de kant komen. De bestuurder werd voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Containers en schutting in brand gestoken
DRACHTEN – De politie onderzoekt de brand in drie afvalcontainers en een schutting nabij een woning aan de Bloemkamp. De hulpdiensten kregen in de nacht van donderdag op vrijdag een melding van een woningbrand. Vandaar dat meerdere voertuigen naar de betreffende straat gingen. De agenten, die als eerste ter plaatse waren, zagen dat het om een brand in containers en een schutting ging. Buurtbewoners hadden de brand zelf al grotendeels geblust. De brandweer deed nog een nacontrole. De agenten hebben een aangifte opgenomen vanwege brandstichting. Tevens zijn een aantal verklaringen van getuigen genoteerd. Verder onderzoek zal dan ook nog volgen.

Man aangehouden na achtervolging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag na een achtervolging een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling van een auto. Surveillerende agenten zagen op het Vrijheidsplein een auto rijden, die als gestolen stond gesignaleerd. De bestuurder kreeg een stopteken. De man negeerde dit echter en reed door. Nabij het winkelcentrum aan de Britsenburg verliet de Leeuwarder de auto en ging er lopend vandoor. Na een zoektocht kon hij door de agenten worden aangehouden. De man bleek niet over een geldig rijbewijs te beschikken en hij rijd in een gestolen voertuig. Reden genoeg om hem voor nader onderzoek in te sluiten. De auto, die op 5 november werd gestolen vanaf de Wilgenstraat in Leeuwarden, werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan