Fryslan, 12-06-2009 • Politieberichten van donderdag 11 juni 07:00 tot vrijdag 12 juni 07:00

Aldeboarn: politie lost inbraken op bouwterreinen op
De politie heeft met de aanhouding van een 20-jarige inwoner uit Aldeboarn en een 23-jarige inwoner uit Uitwellingerga een onderzoek naar inbraken op bouwterreinen in Heerenveen, Drachten, Sneek en Joure afgerond. De inbraken werden in april en mei gepleegd. De mannen hebben de inbraken bekend.

Onderzoek
Op 3 juni kwam de politie de verdachten op het spoor toen zij een onderzoek instelden naar een incident in Aldeboarn. In een schuurtje achter een woning troffen agenten een grote hoeveelheid gereedschap aan. Uit onderzoek bleek dat dit afkomstig was van een inbraak op het bedrijventerrein Azeven te Drachten. Het schuurtje bleek in gebruik van de 20-jarige verdachte te zijn. Vervolgens is de man aangehouden en op het politiebureau voor verhoor ingesloten. De verdachte bekende samen met een 23-jarige inwoner van Uitwellingerga de inbraak op Azeven te hebben gepleegd. Vervolgens werd deze 23-jarige man ook aangehouden.

Overige inbraken
Uit de verhoren kwam naar voren dat het duo ook inbraken op bouwterreinen in Sneek, Joure en Heerenveen hadden gepleegd. Met een snijbrander en kniptang, die ook van diefstal afkomstig waren, braken de beide mannen zeecontainers open waarna het gereedschap werd meegenomen. In de schuur van de 23-jarige medepleger werd, naast gestolen gereedschap, nog een grote hoeveelheid dieselolie in jerrycans aangetroffen. De dieselolie was gestolen uit vrachtwagens die geparkeerd stonden op een parkeerterrein in Sneek.

De in beslag genomen goederen zijn door de eigenaren als hun eigendom herkend. De beide mannen zijn voorgeleid bij de Rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Fryslân: politie waarschuwt voor skimmen
De politie waarschuwt inwoners van Fryslân om bij betalingen met de pinpas alert te zijn op de aanwezigheid van skimapparatuur. Nu banken steeds meer aan preventie doen, ziet de politie een toename in het aantal skimgevallen bij betaalautomaten op plaatsen waar weinig toezicht is, bijvoorbeeld bij onbemande tankstations.

Hoe herkennen?
Skimmen is het kopiëren van de betaalpasgegevens op het moment dat een betaaltransactie wordt verricht. Hierna maken de fraudeurs een kopie van de pas en kunnen zo samen met de pincode geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland. Door het plaatsen van de apparatuur is de normale betaalautomaat vaak iets dikker dan normaal. Over de bestaande display en pasgleuf worden overzetstukken geplaatst. Hierdoor kan het zijn dat de kaart er niet goed in wil of verder dan normaal in het apparaat verdwijnt. Op deze manier wordt de magneetstrip afgelezen. Meestal is er een cameraatje in de buurt of kijkt iemand over de schouder mee om de pincode in beeld te krijgen. Maar soms worden ook overzetstukken op het toetsenbord geplaatst en wordt de code zo opgeslagen.

Bel ons!
Wat de afgelopen periode ook opvalt, is dat de skimapparatuur niet meer dagen blijft zitten, maar na een paar uur weer verwijderd wordt. De daders zijn vaak dus nog in de omgeving aanwezig. Veelal gaat het om personen van buitenlandse afkomst die gebrekkig Duits en Engels spreken. Mocht u de aanwezigheid van skimapparatuur vermoeden, neem dan onmiddellijk contact met ons via telefoonnummer 0900-8844. Kijk om u heen of u ook verdachte auto’s en/of personen ziet en blijf, indien mogelijk, bij de apparatuur tot de politie arriveert.

Anjum: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagavond op de Saatsenwei het rijbewijs ingevorderd van een 61-jarige man uit Leek. De man reed hier op de Kwelderweg onder Kollumerpomp met een snelheid van 139 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur toegestaan is. Op de Saatsenwei kon de man staande gehouden worden. Tegen de man werd een proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: aantreffen hennepkwekerij
De politie heeft donderdagmiddag op de Keizerskroon twee verdachten aangehouden in verband de betrokkenheid bij een in werking zijnde hennepkwekerij. De bewoners, een 39-jarige man en een 52-jarige vrouw zijn door de politie aangehouden. Naar aanleiding van een melding over de aanwezigheid van een hennepkwekerij stelde de politie een onderzoek in. In de woning trof men 253 hennepplanten aan. De bewoners die op dat moment in de woning aanwezig waren zijn aangehouden en verhoor overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. De planten en de elektrische apparatuur zijn in beslag genomen. Daarnaast bleek dat men met de elektriciteitmeter had geknoeid en illegaal elektriciteit gebruikte. Tegen het tweetal werd proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: grote hennepkwekerij opgerold
De politie heeft donderdagmiddag een grote hennepkwekerij opgerold in een bedrijfspand aan de Nijverheidsstraat. Naar aanleiding van brandmelding stelde de politie een onderzoek in. Ter plaatse trof de brandweer een lichtbron aan welke deed vermoeden dat er een brand woedde. Dit bleek niet het geval te zijn. In de loods trof men een inwerking zijnde hennepkwekerij aan met ongeveer 3500 hennepplanten. De planten en de apparatuur werd door de politie in beslag genomen. Er zijn geen verdachten aangehouden.

Drachten: te snel rijden rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs van een 54-jarige inwoner van Zwaagwesteinde ingevorderd. De man reed in zijn auto op de Nijtap met een snelheid van 160 kilometer per uur daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Het rijbewijs van de automobilist werd ingevorderd en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: aanrijding rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond een 39-jarige inwoner van Rottevalle in de Kerkstraat aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en de plaats verlaten van een ongeval. De man die in zijn auto op de Burgemeester Wuiteweg reed verloor in een bocht, vermoedelijk door te hoge snelheid, de macht over het stuur kwijt waarna hij tegen een andere auto botste welke werd bestuurd door 41-jarige man uit Donkerbroek. Toen de twee bestuurders met elkaar in overleg waren kwamen twee toezichthouders van Gemeentelijk Handhaving op hun fiets aanrijden. Zij vroegen aan de twee mannen of men ook politie nodige had. Vervolgens stapte de 39-jarige man in zijn auto en reed weg. De handhavers die de automobilist konden volgen, waarschuwden direct de politie. In de Kerkstraat stopte de bestuurder zijn auto en nam de benen waarna de “bikers” de bestuurder kon aanhouden. Toen agenten arriveerden bleek de man naar inwendig gebruik van alcohol te ruiken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor ademanalyse waar 900 ug/l blies. Naast het rijden onder invloed van alcohol en de plaats verlaten van een ongeval, beledigde de man de twee handhavers. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: fietsendieven aangehouden ook bezit harddrugs
De politie heeft vrijdagmorgen twee mannen, een 27-jarige en een 31-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal/heling van een fiets. Agenten zagen de twee mannen op de Zuiderdwarsvaart, zonder licht op een fiets rijden en spraken de beide mannen aan. Omdat zij de zaak niet vertrouwden, controleerden zij de fiets. Deze bleek op 16 februari in Leeuwarden te zijn gestolen. De beide mannen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Tijdens de fouillering trof men in de kleding van één van de verdachten 32 bolletjes harddrugs, vermoedelijk cocaïne aan. Tegen de mannen werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de fiets had in februari aangifte gedaan.

Harlingen: twee inbrekers aangehouden
De politie heeft donderdagavond twee mannen, een 55-jarige inwoner van Wognum en een18-jarige inwoner van Oudorp op de Westerzeedijk aangehouden. De mannen worden ervan verdacht een inbraak te hebben gepleegd in een vrachtwagen. Een oplettende getuige zag dat twee mannen zich verdacht ophielden op de parkeerplaats bij een vrachtwagen, waarna zij direct via 1-1-2 de politie belde. Toen die arriveerde, was de bestelbus net daarvoor met gedoofde lichten weggereden. Onderzoek in omgeving leverde in eerst instantie niets op. Na even zoeken trof men de lege bestelbus op een parkeerplaats bij een camping aan. Na een tijdje te wachten zagen de agenten dat de twee verdachten in hun bestelbus stapten en weg wilden rijden. De twee mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

De eigenaar van vrachtwagen deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Camsterburen. De inbraak vond donderdagmiddag plaats door een deur open te breken kwam men de woning binnen. Uit de woning werd een mobiele telefoon een computer en een portemonnee gestolen. Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Bakhuizen: gevallen met snorfiets
De politie heeft donderdagmiddag een 42-jarige inwoner van Bakhuizen aangehouden die betrokken was bij een éénzijdige aanrijding op de Heer Jacobstraat. Daarbij raakte de man aan zijn hoofd gewond. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Ook bleek dat de man alcohol had gedronken. Toen de politie de man na behandeling mee wilde nemen naar het politiebureau, bleek dat hij het ziekenhuis inmiddels zelf had verlaten. Even later troffen de agenten de man op het station aan. Daar werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 970 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Overvallers op winkel Burgum mogelijk verantwoordelijk voor meerdere overvallen in Friesland en Drenthe
De politie heeft op 19 mei 2009 een 42-jarige man uit Zandvoort, een 19-jarige man uit Rockanje en een 27-man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van een gewapende overval op een winkel in Burgum.

De drie mannen liepen na de overval in Burgum tegen de lamp. Zij gingen er in een auto vandoor. Even later werd de auto met daarin de verdachten op de Anne Vondelingweg gesignaleerd en vervolgens klemgereden waarna de mannen konden worden aangehouden. In de auto trof men een gaspistool aan welke bij de overval was gebruikt.

Verhoor:
Tijdens het verhoor van de verdachten werd duidelijk dat de mannen mogelijk ook verantwoordelijk zijn geweest voor de overvallen op winkels in Hoogeveen, Ommen, Wolvega en Stiens in de periode van 6 tot en met 19 mei 2009. De drie verdachten zijn door de Rechter-Commissaris in bewaring gesteld. Zij blijven vastzitten in afwachting van de rechtzaak.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tijdens alle vijf de overvallen werd er gebruik gemaakt van een gaspistool. Men bedreigde het winkelpersoneel met het wapen, waarna men geld uit de kluis of kassa opeiste. Na afgifte van geld werden de medewerkers opgesloten in een toilet, kantoor of magazijn.

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden mogelijk ook bij het overvallen betrokken was. Hij is na uitgebreid verhoor weer heengezonden.

112Fryslan

})