Fryslân, 12-12-2008 • Politieberichten van donderdag 11 december 07.00 uur t/m vrijdag 12 december 07.00 uur

Sneek: politie zoekt getuigen ramkraak
De politie is op zoek naar getuigen van de ramkraak die in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 03:00 uur plaatsgevonden heeft bij een kledingzaak aan de Kruizebroederstraat. Bij deze ramkraak maakten de daders gebruik van een blauwe Ford Escort met het kenteken ST-TR-32. Deze personenauto werd eerder in de nacht gestolen vanaf de Steenklip te Sneek. (De 74-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.) De auto werd achteruit tegen de pui van de winkel gereden, waarna een grote partij kleding werd gestolen. Het is zeer goed mogelijk dat de betrokken auto met schade in Sneek, of in de directe omgeving van Sneek, door de daders is achtergelaten. De politie is op zoek naar:

[ul][li]getuigen die informatie hebben betreffende de diefstal van de auto vanaf de Steenklip te Sneek;[/li][/ul]
[ul][li]getuigen die informatie hebben over de plaats waar de vluchtauto (mogelijk) is achtergelaten. [/li][/ul]

De politie roept getuigen op zich te melden via 0900-8844. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Heerenveen: controle fietsverlichting
De politie heeft donderdagmorgen tussen 07:00 en 08:30 op de Burgemeester Falkenaweg een controle op fietsverlichting gehouden. Hierbij werden 27 bekeuringen uitgedeeld. Op Het Meer werd ook gecontroleerd op fietsverlichting, waarbij negen bekeuringen werden uitgedeeld. Daarnaast werden 18 bekeuringen uitgedeeld voor het in tegengestelde richting van de rijbaan fietsen.

Wanswert: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagmorgen op de Noordermiedweg het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige man uit Leeuwarden. Tijdens een snelheidscontrole op de Kolkhuizerweg onder Burdaard kwam de man met een snelheid van 124 kilometer per uur voorbij, waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Agenten reden achter de man aan om hem een stopteken te geven. Op de Iedyk voerde de man zijn snelheid op tot 145 kilometer per uur, waarna hij op de Noordermieweg uiteindelijk staande gehouden kon worden. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden/Gytsjerk/Wolvega: rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft Donderdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige man uit Duitsland. De man werd met zijn auto gecontroleerd op de Nieuwestad in Leeuwarden. Hij bleek onder invloed. Hij werd aan gehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij saboteerde een ademanalyse. Ook weigerde hij – uit geloofsovertuiging, zo zei hij – een bloed- of urineproef. Naast de invordering is proces-verbaal opgemaakt terzake het weigeren van de testen.

Ook een 59-jarige automobilist uit Hurdegaryp raakte zijn rijbewijs kwijt. Hij werd even eens donderdagnacht gecontroleerd op de Dr. E. Wassenbergstraat in Gytsjerk. Deze verdachte werkte wel mee en blies 645 ug/l. Naast de invordering is proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed.

Donderdagavond werd een 63-jarige man uit Wolvega betrapt op het rijden onder invloed.
De man was op de Grindweg met zij personenauto tegen een geparkeerde auto gereden. Dat was ontdekt door een omwonende, die direct 112 belde en de verdachte ter plaatse hield in afwachting van de politie. Die nam de verdachte over. Aan bureau blies gij 985 ug/l. Het rijbewijs van de verdachte was eerder deze maand al ingevorderd omdat hij ook toen werd betrapt op het rijden onder invloed. Er is proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed en het rijden met een ingevorderd rijbewijs. Ook werd de auto van de verdachte in beslag genomen.

Oosterwolde: aanhoudingen na openlijk geweld
De politie heeft donderdagnacht drie mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 01.50 uur werd een ruitje van een voordeur van een woning aan de Ybenhaer ingegooid met een stoeptegel. Op aanwijzing van een getuige werden de drie mannen achter de woning aangehouden op verdenking van deze vernieling. Het betrof een 39-jarige Groninger en twee mannen uit Oosterwolde, 40 en 29 jaar. De aanleiding is mogelijk een financieel geschil tussen de bewoner, een 37-jarige man, en de Groninger.

Heerenveen: vrouw gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft Donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Burgemeester Falkenaweg, waarbij een 37-jarige vrouw uit Heerenveen gewond raakte. De vrouw raakte in een moment van onoplettendheid de middengeleider, raakte de macht over het voertuig kwijt en botste tegen een verkeersbord en een lantaarnpaal. Ze is met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: laptop gestolen bij inbraak
De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Bilderdijkstraat. Men kwam binnen na het inslaan van een ruit aan de achterzijde. Uit de woning is een laptop gestolen. De 69-jarige bewoner deed aangifte.

Langezwaag: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft donderdagavond een 46-jarige man uit Langezwaag aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 21.50 uur kwam een 46-jarige inwoner van Heerenveen bij de verdachte aan de deur. De twee kregen ruzie over een financieel meningschil. Daarop kreeg de man uit Heerenveen enkele klappen en schoppen. Het slachtoffer zou zich onder medische behandeling laten stellen. Hij liep lichte verwondingen op. De verdachte is in zijn woning aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: man gestoken met mes
De politie onderzoekt de mishandeling van een 34-jarige inwoner van Leeuwarden. De man was donderdagnacht op bezoek in een woning aan de Archipelweg. Daar kreeg hij ruzie met een 33-jarige Leeuwarder. De laatste stak daarbij de ander met een mes en vluchtte weg. Het slachtoffer werd met een steekwond in zijn rug overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling kon hij weer naar huis. Een zoekactie naar de verdachte leverde nog niets op. Die wordt voortgezet. De aanleiding voor de ruzie is niet bekend.

Leeuwarden: hennepplantage ontmanteld
De politie heeft donderdagochtend een hennepplantage aan de Jelle Bangstraat ontmanteld. De politie kwam de plantage op het spoor naar aanleiding van anonieme meldingen. Bij de inval werd in twee schuren achter een woning respectievelijk 48 en 200 planten aangetroffen. De kwekerij is ontmanteld en vernietigd. Bij de schuren werd eveneens een rubberboot met buitenboordmotor aangetroffen, die deze zomer was gestolen in Noordwijk. De bewoner, een 23-jarige man, werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten

112Fryslan

})