Politieberichten van vrijdag 12 augustus

Stekkenkwekerij ontmanteld

WARFFUM – Het hennepteam van de politie Fryslân heeft afgelopen dinsdag in het Groningse Warffum een stekkenkwekerij ontmanteld. In een pand in het dorp vonden agenten een stekkenkwekerij met enkele duizenden stekjes. Ook werd een kleine hennepkwekerij aangetroffen met zo’n 100 planten. De politie kwam deze kwekerij op het spoor na de aanhouding van een 60-jarige inwoner van Langezwaag. Deze man werd gezocht in een onderzoek naar professionele henneptelers. Maandag 8 augustus werd hij aangehouden in zijn woonplaats. In het onderzoek werden maandag 18 juli en dinsdag 19 juli al vijf andere verdachten aangehouden op een vakantiepark in Bontebok. Tijdens die actie werden, naast een hennep- en stekkenkwekerij, ook een handgranaat en een pistool gevonden. De rechercheurs van het hennepteam gaan verder met het onderzoek. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. Vijf van de zes verdachten zitten nog steeds vast.

Inbraak in bedrijf

KOLLUM – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Willem Loreweg. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een kluis, met daarin nog een onbekende inhoud, weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 53-jarige inwoner van Kollum aangifte.

Man gooit raam in

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 48-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een raam. Getuigen zagen dat de man een baksteen door een raam van een pand aan de Ossekop gooide en alarmeerde de politie. De was snel ter plaatse en hield de man aan. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Mannen aangehouden voor slaan taxichauffeur

TERSCHELLING WEST – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Haventerrein twee mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Een taxichauffeur had de politie gealarmeerd nadat hij geslagen was door een aantal mannen. Dit zou zijn gebeurd omdat er onenigheid tussen twee groepen was over wie met de taxi mee zou gaan. Omdat in de eerste instantie niet duidelijk was wie geslagen had, werden eerst drie mannen overgebracht naar het bureau. Hier bleken twee ervan geslagen te hebben. Een 16- en een 17-jarige man uit Zeddam werden aangehouden. De andere man mocht het bureau weer verlaten. De twee verdachten zijn voor verhoor ingesloten en hun ouders zijn in kennis gesteld.

Rijbewijs ingevorderd

LEMMER – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Lemmer. Deze beginnende automobilist werd op de Flevostraat staande gehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 615 ug/l. Naast de invordering, goed voor een rijverbod van negen uur. De man mocht met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Jongen aangehouden na vernieling autospiegels

MIDSLAND – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Heereweg een 16-jarige jongen uit Deventer aangehouden op verdenking van vernielingen aan auto’s. Getuigen hadden gezien dat de jongen op het parkeerterrein bij drie auto’s de spiegels vernield had, hielden de jongen aan en belden de politie. Agenten namen de verdachte van de getuigen over en brachten hem over naar het bureau. De jongen werd voor nader onderzoek op het vaste land ingesloten en zijn ouders werden in kennis gesteld.

Auto bij inbraak gestolen

HASKERDIJKEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak donderdagavond in een woning aan het Konvintspaad. De tuindeuren van de woning bleken geforceerd te zijn, waarna een televisie en een Volkswagen Transporter met het kenteken 3VKG01 weggenomen werden. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Twee auto’s bij inbraak gestolen

SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van twee personenauto’s bij inbraken in woningen. Rond 04.00 uur werd een 63-jarige bewoner van een woning aan de Hoofden wakker en hoorde kort daarna een auto wegrijden. Vermoedelijk was dit zijn eigen bruine Volkswagen Golf plus met het kenteken 03RRH8, want deze was van zijn oprijlaan verdwenen. De sleutels waren uit zijn woning weggenomen. Rond 04.30 uur werd de 43-jarige bewoonster van een woning aan de Stuw wakker van het wegrijden van een auto. Toen zij uit het raam keek, zag zij haar zwarte BMW 118d met het kenteken 17NJX5 wegrijden. Ook deze sleutelbos was uit haar woning weggenomen. Beide bewoners deden aangifte.

Insluiper aangehouden

FORMERUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag bij een strandtent aan de Badweg een 17-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van inbraak/insluiping. De man was met vrienden in de duinen en kreeg dorst. Hierop klom hij over de afrastering van de gesloten standtent op zoek naar iets te drinken. De 39-jarige eigenaar van de strandtent uit Hoorn werd van het gestommel wakker en zag de man bij zijn voordeur staan. Hij hield hem aan en belde de politie. Die nam de verdachte van hem over en bracht hem voor nader onderzoek over naar het bureau. De eigenaar moet nog aangifte doen.

112Fryslan