Fryslân, 11-09-2009 • Politieberichten van donderdag 10 september 07:00 uur tot vrijdag 11 september 07:00 uur.

Fryslân: strengere controle misbruik identiteitskaarten
De politie Fryslân gaat strenger controleren op het misbruiken van identiteitskaarten door jongeren. Het komt steeds vaker voor dat jonge bezoekers van uitgaansgelegenheden zich legitimeren met een identiteitskaart van een ander of zelfs identiteitskaarten vervalsen, om zo de minimumleeftijd te kunnen ontlopen. Indien jongeren betrapt worden op deze overtreding, dan wordt er proces verbaal tegen hen opgemaakt. Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie in Leeuwarden.

Dronrijp: snelle bestuurder raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft donderdagmorgen op de A31 het rijbewijs van een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. De man reed in auto in de richting van Harlingen. Tijdens een lasercontrole werd een snelheid gemeten van 171 kilometer per uur, daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan.
Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Wolvega: scooterrijder en fietser gewond bij aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding die donderdagmorgen op de kruising Oranje Nassaulaan/Julianalaan plaatsvond. Daarbij raakte een 16-jarige bromfietser uit Oldemarkt aan zijn knie gewond. De jongen botste tegen een 16-jarige fietser uit Oldemarkt. Eén van de bestuurders is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: politie houdt verdachten aan voor heling
De politie heeft donderdagmiddag op de Bank een 37-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen dat de man op een nieuwe fiets zat, waarvan het slot ontbrak. Na onderzoek bleek ook dat de postcode was doorgekrast. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de fiets van diefstal afkomstig was, werd de man op verdenking van heling aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 37-jarige het bureau verlaten. De fiets werd in beslag genomen.

Koudum: voetgangster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op de Nieuweweg afgehandeld, waarbij een 13-jarige inwoonster van Koudum gewond raakte. Het meisje stond achter een bus en liep zo de hoofdrijbaan op. Een passerende automobilist kon haar niet meer ontwijken en aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer belandde op de motorkap en vervolgens op het wegdek. Ze werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Franeker: collecteren zonder vergunning
De politie heeft woensdagmiddag in de Spaarbankstraat een collecte beëindigd. Een 35-jarige inwoonster van Franeker was samen met haar twee kinderen aan het collecteren voor kinderen in Afrika. Buurtbewoners waarschuwden de politie omdat men het niet vertrouwde. De agenten gingen opzoek naar de collectanten. In de Spaarbankstraat zagen ze dat het trio net bij een voordeur stond. De moeder en de twee kinderen werden door de agenten aangesproken. Ze bleken geen vergunning te hebben en ze konden ook niet vertellen waarvoor het geld nu precies bestemd was. De drie werden overgebracht naar het politiebureau. Van het geld dat ze met de collecte hadden opgehaald, iets meer dan tien euro, deden ze afstand. Vervolgens werden de drie door de agenten naar huis gebracht.

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagmiddag op de Nipkowlaan een aanrijding met letsel afgehandeld, waarbij een 42-jarige inwoner van Drachten gewond raakte. De man die op zijn fiets reed, stak zonder uit te kijken, de kruising over waarna hij in botsing kwam met een auto die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Gerkesklooster. De fietser is met beenletsel en gebroken ribben per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Jelsum: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Bredyk het rijbewijs van een 29-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 145 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van zijn rijbewijs kreeg de man ook een proces-verbaal.

Heerenveen: auto en rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht donderdag op vrijdag de auto en het rijbewijs van een 40-jarige inwoner van Tijnje ingenomen. Agenten zagen de bestuurder rijden over de Van Dekemalaan, waarna ze besloten de bestuurder te gaan controleren. Tijdens het gesprek bleek de man alcohol te hebben gedronken. De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 540 ug/l blies. Nadat de man proces-verbaal en een rijverbod van 5 uur had gekregen mocht hij het politiebureau verlaten. Toen de agenten de man even later weer in zijn auto zagen rijden, werd hij aangehouden. De auto werd in beslaggenomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Gorredijk: man door jongens geslagen
De politie onderzoekt een mishandeling die donderdagavond plaatsvond in de Wabbe Wissesstrjitte. Een 43-jarige inwoner van Gorredijk liet zijn hond uit, toen plotseling door een viertal knapen zonder enige reden uitgescholden werd. De man pakte zijn zaklantaarn en bescheen de jongeren. Vervolgens werd hij door de jongens geslagen. Het slachtoffer deed aangifte.

Drachten: man aangehouden voor brandstichting in eigen woning
De politie heeft donderdagmiddag een 40-jarige inwoner van Drachten aangehouden omdat hij geprobeerd had om zijn woning in brand te steken tijdens een ruzie. Toen de agenten binnen kwamen, roken zij een brandlucht en zagen flinke brandplekken in de vloerbedekking. Medebewoners verklaarden dat zij een brand op de trap hadden geblust. De 40-jarige verkeerde onder invloed van alcohol. De agenten hielden de man aan en brachten hem over naar het politiebureau. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Nijbeets ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De man werd in de Zonnebloemstraat door agenten gecontroleerd. Toen zij hem aanspraken, bleek hij alcohol te hebben genuttigd. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar 565 ug/l blies. Het rijbewijs van de beginnende bestuurder werd ingevorderd. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal.

Leeuwarden: politie pakt dief van tas
De politie heeft een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die in een winkel aan de Wirdummerdijk een rugtas stal. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Beetsterzwaag, zag dit alles gebeuren en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten beschikten over een goed signalement en vluchtrichting. Op de Nieuweweg zagen de agenten de bewuste man fietsen. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De rugtas werd in de woning van de verdachte aangetroffen. De eigenaar deed aangifte.

Terwispel: grote afvaltransportcontrole op A7
De politie Fryslân heeft donderdag op de A7 nabij Terwispel een grote afvaltransportcontrole gehouden. Het Friese korps werkte daarbij nauw samen met de korpsen Groningen en Drenthe, de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de douane, de provincie Fryslân, de Algemene Inspectie Dienst (AID), het ministerie van Landbouw en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). De controle was gericht op afvaltransporten, mestvervoer, gevaarlijke stoffen, koelwagens en veevervoer.
Op twee parkeerplaatsen langs de A7 nabij Terwispel werden in totaal 116 vrachtautocombinaties gecontroleerd. Hiervan kregen 52 bestuurders een proces-verbaal. Twintig keer werd er proces-verbaal opgemaakt vanwege diverse verkeersovertredingen, onder andere vijf keer voor een te zwaar beladen vrachtauto, vier keer voor gevaar voor afvallende lading en vier keer voor overschrijding van de hoogte. Daarnaast kregen tien chauffeurs proces-verbaal voor diverse milieuovertredingen, waaronder het niet juist vervoeren van gevaarlijke stoffen. Twee chauffeurs kregen proces-verbaal omdat ze te lang hadden gereden. Daarnaast kregen nog zeven chauffeurs proces-verbaal voor overtreding van de Arbeidstijdenbesluit.

Wymbritseradiel/Sneek: groot aantal controles op diverse gebieden
De politie heeft donderdag in samenwerking met de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland, Arbeidsinspectie en de gemeenten Wymbritseradiel en Sneek een groot aantal controles gehouden in de beide gemeenten op het gebied van verkeer, arbeid en overlast. Ook werden twee lokfietsen ingezet en werden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moesten uitzitten of achterstallige boetes moesten betalen.

Verkeerscontrole
In de gemeenten Wymbritseradiel en Sneek werd op zes locaties een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden 2500 automobilisten en motorrijders gecontroleerd. Hierbij werden 36 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 12 voor het niet dragen van een autogordel, 7 voor de overschrijding van de maximum snelheid, 4 voor het negeren van het rode verkeerslicht, 2 voor niet handsfree bellen, 2 voor het inhalen op plaats waar dat niet is toegestaan, 1 voor een verlopen APK, 1 voor een te gladde band, 1 voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en 1 voor het weigeren van een blaastest op straat. Daarnaast moesten 8 bestuurders naar het politiebureau voor een ademanalyse. Dit omdat agenten het vermoeden hadden dat ze onder invloed van alcohol verkeerden. Na onderzoek bleken vier automobilisten onder invloed van alcohol te verkeren. Naast een rijverbod kregen ze ook een proces-verbaal. Een 58-jarige Sneker had zoveel gedronken dat, naast een rijverbod en een proces-verbaal, ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Taxicontrole
In Sneek werd een taxicontrole uitgevoerd. Tijdens de controle werden zes taxi’s gecontroleerd. Eén taxichauffeur kreeg een boete en drie een waarschuwing. Ook werd een mogelijke ‘snorder’ getraceerd. Naar hem zal nader onderzoek worden gedaan.

Belastingcontrole
Op de Stadsrondweg-zuid werd met behulp van een ‘catchken’ de kentekens van alle passerende weggebruikers gecontroleerd. Tijdens de controle werd op negen auto’s beslag gelegd voor een bedrag van € 80.220,- omdat de bestuurders nog een belastingschuld hadden openstaan. Drie van de negen auto’s werden direct afgevoerd. Daarnaast werden er zes kwitanties geïncasseerd voor een bedrag van €4200,-. Tenslotte werden er nog twee automobilisten aan de kant van de weg gezet omdat ze nog een boete hadden openstaan. Na het betalen van de boetes, één van €600 euro en één van €37,50, mochten de bestuurder hun weg weer vervolgen.

Controle centrum
In de voetgangersgebieden in het centrum van Sneek werden 17 fietsers en één bromfietser bekeurd voor het fietsen/rijden in deze wandelgebieden. Eén van de bekeurde fietsers, een 38-jarige inwoner van Sneek, werd aangehouden op verdenking van bedreiging. Een agent en een toezichthouder van de gemeente spraken de man aan omdat hij in voetgangersgebied aan het fietsen was. De man wilde niks van de twee weten en na een stevige woordenwisseling bedreigde de Sneker de agent en de toezichthouder. Na een worsteling kon hij worden aangehouden. De 38-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bedrijven controle
Op grond van de Wet arbeid vreemdeling werden 16 bedrijven, waaronder een aantal horecagelegenheden, bezocht. In de bedrijven werden vervolgens 46 personen gecontroleerd. In drie gevallen werd er een boeterapport opgemaakt, voor onder andere het werken zonder over een tewerkstellingsvergunning te beschikken.

Inzet lokfietsen
Bij de twee treinstations in Sneek werden twee lokfietsen neergezet. Een 42-jarige inwoner van Sneek werd op heterdaad aangehouden toen hij de lokfiets bij het station Sneek-Noord stal. Bij het station in het centrum werden een 16-jarige inwoner van Workum en een 15-jarige inwoner van Hindeloopen aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de twee diverse afgesloten fietsen probeerden open te maken. Toen dit bij één fiets lukte, werden ze aangehouden. Beide jongens bleken in het bezit te zijn van een zogenaamde loper. Met een loper kun je fietsensloten van het merk AXA, type 583, SL7 en SL9 gemakkelijk openen. De fietseigenaren doen er dan ook verstandig aan om oudere type AXA- sloten te vervangen. De nieuwe typen sloten van AXA, de Defender RL en Solid, kunnen niet geopend worden met een loper.

Executieactie
In beide gemeenten werden diverse mensen bezocht die mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moesten uitzitten of achterstallige boetes moesten betalen. In totaal werd voor 1185,51 euro aan openstaande boetes geïnd. Daarnaast werd er één persoon aangehouden. Bij het niet betalen van de openstaande van €330.01 moet hij zes dagen de cel in. Tenslotte werden nog één onherroepelijke vonnissen betekend.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan