Politieberichten van vrijdag 11 juni.

Inbraak in dorpshuis
HASKERHORNE – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een dorpshuis aan de Haulsterweg. Tussen woensdagavond en donderdagmiddag is men binnengekomen na het forceren van een raam. Uit het pand werd een kassalade en geldkistjes weggenomen. Een 65-jarige man uit Haskerhorne heeft inmiddels aangifte gedaan.

Diefstal motor
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een motor. Deze motor, een Suzuki GSX-R750, voorzien van kenteken MN-HB-88 stond geparkeerd op de Verdistraat. Donderdag, tussen 07.15 uur en 17.30 uur werd de motor weggenomen. De 24-jarige eigenaar uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Twee maal snelheidsovertreding
KORNERWERDERZAND – De politie heeft donderdagmiddag en avond tweemaal het rijbewijs ingevorderd na een snelheidsovertreding. Bij een lasercontrole reed een 47-jarige man uit Schoorl in de richting van Noord-Holland met een snelheid van 128 kilometer per uur. ’s Avonds passeerde een 47-jarige man uit Scharnegoutum dezelfde lasercontrole. Hij reed in de richting van Zurich met een snelheid van 133 kilometer per uur. De maximum toegestane snelheid is op beide controlelocaties 70 kilometer per uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd tegen beide automobilisten proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding auto’s
RINSUMAGEEST – De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op de Lauwersseewei (N361) afgehandeld. Daarbij reed een 37-jarige vrouw uit Stiens vanuit de richting Dokkum in de richting van Rinsumageest toen uit een rij tegemoetkomend verkeer de auto van een 75-jarige vrouw uit Dokkum opdook en op haar afkwam. De 37-jarige kon de auto niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. Hierdoor belandde de 75-jarige met haar voertuig in de slootwal. Zij werd door de brandweer uit haar benaderde positie bevrijd. De automobilist uit Stiens reed nog enkele meters maar kwam daarna tot stilstand. Beide bestuursters zijn ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Wisseltruc met jassen
JOURE – De politie stelt een onderzoek in na een wisseltruc die donderdagmiddag rond 15.46 uur bij een woning aan de Kolkstraat plaatsvond. Een 91-jarige Jouster werd voor zijn woning aangesproken door een man. Deze man gaf aan dat hij van de gemeente was en de 91-jarige de winnaar was van een cadeau. De man wilde de voordeur open doen voor een gesprek maar de verdachte liep achterom. In de woning aangekomen kreeg de Jouster twee jassen aangeboden. Hiervoor moest hij wel de BTW betalen. De 91-jarige gaf aan dat hij maar honderd euro had. Dat was voldoende en de dader liet de jassen achter en verdween met het geld. Het slachtoffer vertrouwde de zaak niet en ging naar de buurman die via 1-1-2 de politie alarmeerde. Er werd nog een zoekslag gemaakt maar de verdachte werd niet aangetroffen. Van de dader is alleen bekend dat het om een man ging van 1.90 lang, tussen de 30 en 40 jaar en met een blanke huidskleur. Inmiddels is er aangifte gedaan. Mocht u slachtoffer zijn van deze vorm van wisseltruc belt u met 1-1-2.

Bolletjes drugs aangetroffen
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag vier mannen aangehouden voor het in bezit hebben van drugs. Het ging om een 19-jarige, 21-jarige, 28-jarige en 32 jarige, allen uit Leeuwarden. Bij de mannen werden in totaal 15 bolletjes, vermoedelijk cocaïne of heroïne aangetroffen en in beslaggenomen. Zij werden overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Regelmatig houdt de politie controles en acties op de Weaze. Bewoners en ondernemers klagen al langere tijd over de overlast die men ondervindt van dealers en harddrugsgebruikers op en rondom de Weaze. De gemeente Leeuwarden heeft met alle betrokken partijen afspraken gemaakt om de overlast terug te dringen. Eén van de onderdelen is om dealers aan te pakken. Naast deze acties maar ook tijdens de reguliere surveillance wordt de Weaze extra in de gaten gehouden. Bij (drugs)overlast wordt er dan ook direct opgetreden.

Verkeerscontrole
HARLINGEN – De politie heeft donderdagmiddag- en avond opvallend en onopvallend een verkeerscontrole in Harlingen gehouden. Daarbij werd gelet op gevaarlijk rijgedrag, rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs. Zes bekeuringen werden uitgeschreven. Daarnaast werden diverse blaastesten afgenomen maar geen van de bestuurders was onder invloed.

Tas weggenomen
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een straatroof die donderdagmiddag op de Potmarge plaatsvond. Een 87-jarige vrouw uit Leeuwarden ging in het gezelschap van een vriendin boodschappen doen bij een supermarkt aan de Tijnjedijk. Ze liepen onder de tunnel in de richting van Potmarge. Toen zij ongeveer 20 meter van het tunneltje waren kwamen er twee jongens aan fietsen. De jongens passeerden maar kwamen terug. Een van de jongens hield de fietsen vast, de andere liep naar de vrouwen toe en vroeg om de weg. Daarop greep de jongen de tas van de vrouw uit het mandje van de rollator en ging er vandoor. De politie werd gealarmeerd maar een zoekslag door de buurt leverde geen verdachten op. De vrouw heeft inmiddels aangifte gedaan. Het signalement van de daders is:

Signalement van de jongen die bij de fiets bleef staan:

[bullets]
16 – 17 jaar
1.65 en 1.70 meter lang[/bullets]

Signalement van de jongen die de tas heeft weggenomen:

[bullets]
16 – 17 jaar
1.65 – 1.70 lang
Donker kort zwart haar
Getinte huidskleur
Bruine ogen
Slank postuur
Goed verzorgd
Blauwe spijkerbroek
Mogelijk gestreept blauw/rood T-shirt[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijden onder invloed van GHB
GOUTUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een een 18 – jarige automobilist uit Heerenveen. De politie werd gealarmeerd nadat de bestuurder zijn auto op de N31 tussen Goutum en Werpsterhoek niet onder controle had, in de slip raakte en vervolgens in de sloot belandde. De Heerenvener leek onder invloed van drugs en werd met vergiftigingsverschijnselen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd een bloedproef afgenomen. De 18-jarige verklaarde GHB te hebben gebruikt. Het rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Agenten kregen een tip van een omstander dat een jongen een fiets in gracht zou hebben gegooid. Daarbij werd een duidelijk signalement van de verdachte doorgegeven. Toen de agenten de verdachte zagen lopen werd hij door de agenten aangesproken. Op dat moment verscheen ook de eigenaar van de fiets die deze niet kon vinden. Na even gedregd te hebben kwam de fiets weer boven water. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Verdachte van mishandeling aangehouden
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Deze vond plaats in een woning aan de Vogelweide. Agenten die een melding hadden gekregen van onenigheid gingen ter plaatse en troffen een gewonde man, een 24-jarige inwoner van Drachten. De man had een fikse hoofdwond. Toen een 25-jarige verdachte, inwoner van Drachten, weer ten tonele verscheen werd deze door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer heeft zijn hoofdwond in het ziekenhuis moeten laten hechten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan