Politieberichten van vrijdag 11 februari.

Identiteit bekend van automobiliste
WOLVEGA – De politie heeft de identiteit van de automobiliste achterhaald die betrokken was bij een ongeval op de Oranje Nassaulaan. Woensdagochtend om 08.50 uur kwam daar een 27-jarige bromfietsster uit Oldemarkt met haar scooter ten val. De vrouw moest afremmen voor een auto die haar geen voorrang gaf. De 27-jarige kwam vervolgens met haar scooter ten val. Ze liep gelukkig geen letsel op, maar de scooter raakte wel beschadigd. De automobiliste stopte even en reed vervolgens door.Donderdag 10 februari werd een getuigenoproep gedaan.Na onderzoek door de buurtagent werd de identiteit van de automobiliste bekend. De vrouw gaat met de 27-jarige bromfietsster contact opnemen om de schade af te handelen.

Man opzettelijk aangereden door auto
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in om ze de identiteit van de bestuurder van een zwarte Opel Corsa te achterhalen. De bestuurder reed in de nacht van zaterdag 5 februari op zondag 6 februari rond 02.00 uur opzettelijk in op een 20-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer reed samen met zijn vriendin en nog een kennis op de fiets over de Voorstreek. Hier werden zij ingehaald door zwarte Opel Corsa. De bestuurder uit de auto riep iets naar hen maar reed door. Even later kwam de auto met hoge snelheid op hen afrijden en reed opzettelijk de Leeuwarder aan. De 20-jarige werd met fiets en al geschept en kwam hard op de weg terecht. In eerste instantie werden de hulpdiensten niet gewaarschuwd. Toen maandag tijdens onderzoek in het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer ernstig letsel aan zijn been had opgelopen, deed hij alsnog aangifte. De politie is op zoek naar getuigen van dit voorval. De zwarte Opel heeft vermoedelijk schade aan de motor kap en de politie wil dan ook graag in contact komen met mensen die weten van wie deze auto is of die weten waar deze auto staat. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Man aangehouden voor zware mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag een 52-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Een dag had eerder was hij, samen met een nog onbekende man, met een auto ingereden op een medewerker van een winkel aan de Snekertrekweg. De twee mannen waren door het personeel van de winkel betrapt op winkeldiefstal. Het duo stapte in een auto en wilde er vandoor gaan. Een personeelslid probeerde de auto nog tegen te houden, maar hij werd aangereden. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Dinsdag aan het einde van de middag werd de betrokken auto aangetroffen op het Zwitserwaltje. Het voertuig was verlaten. Agenten besloten om de auto in beslag te nemen. Na onderzoek kon woensdag een 52-jarige inwoner van Heerenveen worden aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie hoopt binnenkort ook de andere man aan te houden.

Man aangehouden voor dealen drugs
OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagmiddag na een drugsactie een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. Agenten hadden informatie gekregen dat de man al lange tijd in harddrugs dealde in Sneek en Oosterwolde. Afgelopen woensdag werd besloten om tot actie over te gaan. De Leeuwarder verkocht drugs vanuit een woning aan de Tjongerhof in Oosterwolde. Vier gebruikers werden door agenten afgevangen, nadat ze drugs hadden gekocht bij de 20-jarige. Vervolgens werd Leeuwarder in de woning aangehouden. Hij was in het bezit van 51 bolletjes heroïne en cocaïne. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in bedrijf
GORREDIJK – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Wetterkant. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. In het pand werden ook twee deuren opengebroken, waarna een grote hoeveelheid sigaretten werd weggenomen. De technische recherche stelt een nader sporen onderzoek in. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 48-jarige vrouw uit Jonkerslan aangifte.

Inbraak in woning
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Van Goghlaan. Donderdagochtend kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden sieraden en een groot geldbedrag weggenomen. De 40-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Drachtster aangehouden voor bezit harddrugs
OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagochtend op de Weemeweg een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Agenten hadden informatie gekregen dat deze jongen in drugs zou handelen. Nabij een school in het dorp werd hij aangehouden. De Drachtster werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten 33 bolletjes met daarin vermoedelijk harddrugs. De drugs werd in beslag genomen en de verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De agenten gingen vervolgens naar de woning van de jongen. Hier werd nog eens een behoorlijke hoeveelheid amfetamine gevonden. Ook dit werd in beslag genomen.

Automobilist aangehouden na opgegeven valse identiteit
WIJNJEWOUDE – De politie heeft donderdagochtend een 43-jarige automobilist uit Wolvega aangehouden na het opgeven van een valse identiteit. Surveillerende agenten kwamen de bestuurder tegen op de N381. Het was de agenten bekend dat de man geen geldig rijbewijs had. Na een stopteken volgde een controle. De man gaf een valse identiteit op. Dit werd snel doorzien door de agenten en de man werd dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het opgeven van een valse identiteit en het rijden zonder rijbewijs.

Drugsdealer aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Zuidergrachtswal een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Surveillerende agenten zagen de man op zijn scooter rijden. Bij de agenten was bekend dat de man vermoedelijk in drugs handelde en ze besloten hem daarom te controleren. Bij de controle werd 7,5 gram heroïne aangetroffen. De Leeuwarder werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Gestolen auto aangetroffen
WOLVEGA – De politie heeft donderdag rond 16.00 uur een in Amsterdam gestolen auto aangetroffen op de Heerenveenseweg. Naar aanleiding van klachten uit de buurt dat er al geruime tijd een rode Kia hinderlijk geparkeerd stond bij een voetgangersoversteekplaats, gingen agenten polshoogte nemen. Uit de controle van het kenteken bleek dat de auto in Amsterdam gestolen was. De auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd en de eigenaar wordt in kennis gesteld.

Elf bekeuringen tijdens verkeerstoezicht
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag gericht verkeerstoezicht gehouden in de stad. Vijf motoragenten schreven elf bekeuringen uit. Zes voor het mobiel bellen, twee voor een afvallende lading, één voor het negeren van het rode verkeerslicht, één rijden zonder de vereiste spiegels en één voor het niet aangeven van de richting.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag rond 14.00 uur een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor vernieling. Agenten zagen de man lopen op de Stationsweg. Bij het zien van de agenten spuugde hij in hun richting. Vervolgens liep de Leeuwarder richting een bedrijfspand. Hij spoot met een spuitbus verf op de ramen van dit gebouw. De Leeuwader werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Heler aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Voorstreek een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een surveillerende motoragent zag de man fietsen op een nieuwe fiets waarvan het slot ontbrak. Reden genoeg om zowel de man als de fiets te controleren. Dit omdat het sterke vermoeden bestond dat de fiets gestolen was. De Leeuwarder gaf aan dat hij de fiets van een vriend had geleend. Hij kon echter geen namen van de vriend noemen en wist ook niet waar hij woonde. De Leeuwarder werd daarom aangehouden op verdenking van heling en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering van de verdachte vonden de agenten gereedschap en drie fietssleutels. Naast de fiets werd ook dit in beslag genomen. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van de avond mocht de man het bureau weer verlaten.

Twee hennepkwekerijen opgerold
DRACHTEN – De politie heeft donderdag twee hennepplantages in woningen opgerold. Dit alles na anonieme tips. Op de Burgemeester Wuiteweg vielen de agenten ’s ochtends een woning binnen. Op de bovenverdiepingen vonden ze een hennepkwekerij met 400 planten. De 46-jarige bewoner werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De apparatuur en de hennepplanten werden in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op drie flatscreen tv’s, dit omdat die vermoedelijk uit de opbrengsten van hennepteelt zijn betaald. Aan het begin van de middag troffen agenten een hennepkwekerij aan in een woning aan de Nova Cura. Hierbij werden 240 planten in beslag genomen. De 55-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De hennepplanten en apparatuur werden in beslag genomen.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Aanhoudingen na aantreffen hennep
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond een 40-jarige inwoner van Beverwijk, een 40-jarige inwoner van Antwerpen en een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor overtreding van de Opiumwet. Naar aanleiding van klachten over een sterke hennepgeur in een portiek van een flat aan het Zetveld, gingen agenten op onderzoek uit. In de woning waar de hennepgeur vandaan kwam troffen de agenten in een slaapkamer bijna 10 kilogram hennep aan. Deze hennep lag hier te drogen. De man uit Beverwijk en de man uit Antwerpen waren aanwezig in de woning en werden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De 42-jarige eigenaar van de woning werd later aangehouden op de Noodkade en ook overgebracht naar het politiebureau. De gedroogde hennep, met een waarde van ruim €30.000, is in beslag genomen en vernietigd.

Invordering rijbewijs
KOLLUM – De politie heeft donderdag rond 21.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige inwoner Kollum. Agenten zagen de automobilist rijden op de J. Bogermanstraat en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de 55-jarige alcohol gebruikt had tijdens het besturen van zijn auto, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 615 ug/l. Tegen de Kollummer is proces-verbaal gemaakt.

Fietsster ernstig gewond na aanrijding
BUITENPOST – De politie onderzoekt een aanrijding tussen een scooter en een fietsster, waarbij een meisje ernstig gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwamen de twee vrijdagochtend op de Vaart met elkaar in botsing. Het meisje, leeftijd en woonplaats nog onbekend, raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd. Vervolgens werd het meisje per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

112Fryslan