Fryslân, 11-12-2009 • Politieberichten van m donderdag 10 december 07.00 uur t/m vrijdag 11 december 07.00 uur

Fryslân: politie lanceert spotje op You Tube Kanaal
De politie Fryslân heeft in het kader van de campagne ‘Oud en Nieuw is pas echt vet als je een beetje oplet’ een spotje geplaatst op haar You Tube Kanaal. In het spotje wordt de kijker gewezen op de gevaren en gevolgen van het gebruik en de handel in illegaal vuurwerk. Die ellende kan voorkomen worden! Niet vaak genoeg kan gewezen worden op de gevaren van illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Het is vaak veel zwaarder en reageert heftiger dan legaal vuurwerk. Daardoor is het levensgevaarlijk voor de gebruikers, maar ook voor de omstanders.
[url=http://www.youtube.com/user/politiefryslan]Bekijk het spotje het You Tube kanaal van de politie Fryslân.[/url]

Heb lef, bel de politie!
Mocht je vermoedens hebben van handel in illegaal vuurwerk, dan kun je contact opnemen met de politie via 0900-8844. Ook kun je gebruik maken van de Meld Misdaad Anoniem lijn onder nummer 0800-7000. Zie je dat iemand bezig is met vernielingen of het afsteken van zwaarder vuurwerk, aarzel niet en bel 112. Daar pak je ook daders mee!
[url=http://www.politie.nl/Friesland/projecten/illegaalvuurwerkweetwaarjemeebezigbent.asp]Meer informatie over illegaal vuurwerk is hier te vinden.[/url]

De campagne “Oud en Nieuw is pas echt vet als je een beetje oplet” is ontstaan uit de samenwerking van de verschillende partners rondom de jaarwisseling: het grootste evenement in Fryslân. Lees meer over die samenwerking op [url=http://www.veiligheidshuizen.nl]www.veiligheidshuizen.nl[/url] en de [url=http://www.politie.nl/friesland]politiewebsite[/url].

Leeuwarden: woningbrand
De politie heeft donderdagmorgen de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Oenemastate. De 46-jarige bewoner ontdekte dat er in zijn keuken een brand woedde en belde met 112. De brandweer wist het vuur snel te bedwingen, maar kon niet voorkomen dat de woning brand- en rookschade opliep. De brand is vermoedelijk veroorzaakt door een brandende kaars.

Heerenveen: verkeerscontroles
De politie heeft donderdagmorgen op meerdere locaties een fietsverlichtingcontrole gehouden. In totaal kregen 23 fietsers een bekeuring omdat ze zonder verlichting reden. Op de K.R. Poststraat werd diezelfde ochtend een rood licht controle gehouden. Daarbij werd tegen 13 bestuurders proces-verbaal opgemaakt.

Kollumerpomp: beginnend bestuurder begaat snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige man uit Utrecht. De automobilist passeerde een snelheidscontrole met laser op de Kwelderweg met 142 kilometer per uur. Hier is 80 kilometer per uur de maximaal toegestane snelheid. De beginnend bestuurder werd staande gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Gorredijk: aanrijding tussen bromfietser en voetganger
De politie heeft donderdagmiddag een verkeersongeval op de Hegedyk afgehandeld. Een 85-jarige man uit Gorredijk was de straat overgestoken om zijn afvalcontainer bij de weg te plaatsen. Bij het teruglopen zag de man een 16-jarige bromfietser uit Jubbega niet aankomen. Dit met een aanrijding tot gevolg. De voetganger is vermoedelijk met letsel aan zijn schouder en een hersenschudding per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bromfietser werd ter plaatse onderzocht en ging met lichte verwondingen, met eigen vervoer, naar hetzelfde ziekenhuis.

Oude Leije: brand leegstaande boerderij
De politie stelt een onderzoek in naar een brand die donderdagavond woedde in een leegstaande boerderij aan de Langedyk. De boerderij stond al jaren leeg en was zwaar vervallen. Door de brand zijn uiteindelijk de houten ondersteuningsbalken van het voormalige dak neergestort. De brandweer kon daarna de brand bedwingen. Woensdag was de brandweer ook al uitgerukt in verband met een binnenbrand die snel geblust kon worden. Hoe de brand is ontstaan en of er sprake is van brandstichting wordt onderzocht. Het terrein is door de gemeente Leeuwarderadeel afgesloten door het plaatsen van hekwerken.

Heerenveen: eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een eenzijdig ongeval op de Tolhuisweg afgehandeld. Een 22-jarige fietser uit Bontebok was daar, door nog onbekende oorzaak, tegen een geparkeerde auto aangereden. Hierdoor was hij ten val gekomen. Door de val verloor de fietser drie tanden en is voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: bestuurder onder invloed
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige man uit Sneek. Een getuige had gezien dat de automobilist slingerend over de Rondweg reed en dat er bierblikjes uit het raam werden gegooid. De getuige alarmeerde direct de politie die op de Hanso Mollstraat de bestuurder aan de kant kon zetten. De bestuurder bleek onder invloed te zijn en werd aangehouden. Op het bureau werd een ademanalyse afgenomen. De uitslag was 900 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uren. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Rinsumageest: bestuurder onder invloed tegen lantaarnpaal gereden
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige bestuurder uit Rinsumageest. Rond 00.30 uur kreeg de politie de melding dat een bestuurder tegen een lantaarnspaal op de Baron van Sytzamawei was gereden en er vandoor wilde gaan. Ter plaatse ziet de bestuurder de politieagenten en zet het op een lopen. De achtervolging werd zowel te voet als per auto ingezet. De verdachte werd verzocht te stoppen. Hier voldeed hij niet aan. Op het erf van een woning aan Ype Poortingaweg kon hij uiteindelijk worden aangehouden. De man verzette zich bij zijn aanhouding maar kon uiteindelijk worden overgebracht naar het politiebureau. Omdat het vermoeden bestond dat de beginnend bestuurder onder invloed was werd een ademanalyse afgenomen. Gezien het resultaat van 370 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten plaats ongeval en het rijden onder invloed.

N31: ongeval met dodelijke afloop
Een 52-jarige man uit Lemmer is donderdagavond als gevolg van een verkeersongeval overleden. Omstreeks 21.30 uur vond op de N31 Waldwei nabij de Werpsterhoek, door nog onbekende oorzaak, een frontale aanrijding plaats tussen een bestelbusje en een tweetal vrachtauto’s met oplegger. De bestuurder van het bestelbusje was de 52-jarige man uit Lemmer die ter plaatse aan zijn verwondingen overleed. Van een van de vrachtauto’s werd de 39-jarige bestuurder uit Wergea onderzocht door het ambulancepersoneel maar had geen letsel. Van de tweede betrokken vrachtwagen zat de 26-jarige bestuurder uit Musselkanaal lange tijd bekneld in zijn voertuig. De man kon uiteindelijk pas in de loop van de nacht worden bevrijd uit zijn benaderde situatie. Het bevrijden van het slachtoffer duurde zo lang omdat de hulpdiensten zeer voorzichtig te werk wilden gaan om erger letsel te voorkomen. Hij is uiteindelijk per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. In verband met het onderzoek en de opruimwerkzaamheden is de N31 in beide richtingen afgesloten. De verwachting is dat in de loop van de ochtend de weg weer vrijgegeven kan worden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan