Politieberichten van vrijdag 10 september.

Fietser gezocht
FINKUM – De politie is op zoek naar een fietser die in de nacht van zaterdag op zondag op de Bredyk mogelijk een aanrijding heeft veroorzaakt. Omstreeks 02.30 uur fietste een 43-jarige vrouw samen met haar vriendin over de Bredyk. De twee waren druk met elkaar in gesprek toen de 43-jarige vrouw plotseling ten val kwam. Ze was in botsing gekomen met een nog onbekende fietser. De man, mogelijk genaamd Sietse, sprak even met de twee vrouwen en ging vervolgens verder. De 43-jarige vrouw liep door de aanrijding een hersenschudding en een fikse hoofdwond op. Ze moest zich dan ook onder doktersbehandeling stellen. Vermoedelijk heeft de man ook een hoofdwond opgelopen. De politie komt graag in contact met deze fietser. U kunt hiervoor bellen met 0900 – 8844. Ook als u weet wie deze fietser kan zijn dan hoort de politie dat graag van u.

Vrachtwagen rijdt door na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar een vrachtwagenchauffeur die donderdagochtend omstreeks 11.00 uur op de kruising van de Julianastraat met de Willem Lodewijkstraat betrokken is geweest bij een aanrijding. De nog onbekende chauffeur reed met zijn vrachtwagen met oplegger tegen de auto van een 21-jarige bestuurster uit Dronrijp. Door de aanrijding ontstond grote schade aan de auto van de vrouw. De vrachtwagenchauffeur reed echter na de aanrijding door. De vrouw kon de agenten vertellen dat op de trailer de tekst ‘Trailer, lease en Sales’ stond. De politie komt graag in contact met de chauffeur of met getuigen van deze aanrijding. Heeft u iets gezien of anderszins informatie over deze aanrijding? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Brand op dak sporthal
SNEEK – De politie heeft dinsdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand op een dak van een sporthal aan de Van Giffenstraat. Een bedrijf was bezig met het leggen van dakbedekking. In de pauze gingen de dakbedekkers naar beneden om te eten. Plotseling zag één van hen dat de sporthal vol met rook stond. De drie gingen daarop direct naar het dak. Daar bleek brand te zijn. Met brandblusser werd nog geprobeerd om de vlammen uit te maken, maar hier slaagden ze niet in. De brandweer moest dan ook met meerdere wagen komen om het vuur te bestrijden. De drie dakdekkers hadden rook binnen gekregen en werden daarom ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht. Door de brand ontstond schade aan het dak.

Vijf mannen aangehouden in leegstaand pand
WOLVEGA – De politie heeft donderdagochtend in een leegstaand pand aan hetVan Der Sandeplein vijf mannen aangehouden op verdenking van koperdiefstal. De vijf hadden twee dagen eerder intrek genomen in het pand. Toen agenten donderdagochtend een melding kregen dat de ‘bewoners’ koper aan het stelen waren, werd besloten om het groepje aan te houden. Een 20-jarige inwoner van Ossenzijl, een 20-jarige inwoner van Doornenburg, een 20-jarige inwoner van Mook, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 39-jarige inwoner van Mook werden overgebracht naar het politiebureau. Het gereedschap en het koper werd in beslag genomen. Bij de 20-jarige man uit Mook was in het bezit van negen XTC-pillen. Ook deze werden in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de vijf proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten ze het bureau weer verlaten.

Vier mannen aangehouden na vernieling
DE BLESSE – De politie heeft donderdagavond bij een leegstaande boerderij aan de Domeinenweg vier mannen aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd nadat ze een auto op het erf van de boerderij hadden zien staan. Ook liepen er mensen rondom het pand. Surveillerende agenten gingen ter plaatse en kwamen al snel tot de conclusie dat de vier mannen eerder die dag ook al in Wolvega in een leegstaand pand waren aangehouden. Ook nu werden een 20-jarige inwoner van Doornenburg, een 20-jarige inwoner van Mook, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 39-jarige inwoner van Mook weer overgebracht naar het politiebureau. De 20-jarige inwoner van Ossenzijl, die eerder die dag ook was aangehouden, was niet aanwezig. De auto van de mannen werd ook in beslag genomen. De vier werden voor nader onderzoek ingesloten. Met de 58-jarige eigenaar van de boerderij gingen de agenten door het pand. Een groot aantal ruiten bleek in geslagen te zijn en ook werden diverse muren van graffiti voorzien. De 58-jarige inwoner van Ter Idzard deed aangifte.

HEERENVEEN-Een 63-jarige man is donderdagmiddag bij een brand in een woning aan de Van Dekemalaan om het leven gekomen.

Iets na 16.00 uur kregen de hulpdiensten via 1-1-2 een melding dat er in de betreffende straat een hoekwoning in brand stond. Buurtbewoners hadden nog geprobeerd om de woning binnen te gaan, dit omdat ze het sterke vermoeden hadden dat er nog iemand in de woning zou zijn. Door de hevige rookontwikkeling en de hitte kon men niet naar binnen. Toen de brandweer arriveerde werd ook nog een poging gedaan om naar binnen te gaan. Het was echter te gevaarlijk voor de brandweer om naar binnen te gaan. Nadat het vuur grotendeels was geblust, werd het levensloze lichaam van de 63-jarige bewoner aangetroffen. Bij de brand kwamen ook twee honden om het leven.

Een naastgelegen woning liep door de brand veel rook- en waterschade op. Door de brand ontstond er ook een groot gat in het dak van deze woning. De bewoners van dit pand worden elders opgevangen. De straat werd tijdens de brand door de politie afgesloten. De gemeente Heerenveen regelde onder andere hekwerk.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Vandaag, vrijdag, gaat bureau Slachtofferhulp inventariseren hoeveel mensen in de Van Dekemalaan hulp nodig hebben.

Dit is een bericht van de gezamenlijke hulpdiensten en de gemeente Heerenveen.

Verlaten plaats ongeval met alcohol
WORKUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een eenzijdige aanrijding met de brug van de Sluisbrug in Workum. De 52-jarige automobilist uit Workum had op donderdagmiddag een botsing gehad met de brugleuning en was verder gereden. Omdat een getuige een kenteken had genoteerd, heeft de politie naar de betreffende auto uitgekeken en trof deze aan met de 52-jarige bestuurder aan op de Hearewei. Aan het politiebureau blies de 52-jarige 795 Ug/l en werd zijn rijbewijs ingevorderd. Voor zowel het verlaten van de plaats ongeval als het rijden onder invloed zal hij een bekeuring krijgen.

Zakkenrollerij
OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdag aan het begin van de avond aangifte opgenomen van een 86-jarige inwoonster van Oosterwolde. De vrouw was eerder die middag bij het een supermarkt aan de Trambaan het slachtoffer geworden van zakkenrollerij. Ze werd aangesproken door een nog onbekende man. De vrouw begreep niet zo goed wat de man wilde, dit omdat hij geen Nederlands. Eenmaal thuis ontdekte de 86-jarige vrouw dat haar portemonnee met daarin geld was weggenomen. Ook in andere Friese plaatsen, waaronder Sneek en Bolsward waren donderdag mensen slachtoffer van zakkenrollerij. Klik hier voor meer informatie over zakkenrollerij

Bromfietscontrole
HARLINGEN/FRANEKER – De politie heeft op donderdagmiddag en avond een brom- en snorfietscontrole gehouden in de gemeenten Harlingen en Franeker. In totaal werden 23 brom-/snorfietsers gecontroleerd, waarbij de bekeuringen uit één liepen van overschrijding maximum snelheid, rijden zonder rijbewijs en het onverzekerd rond rijden. Van drie snor-/bromfietsers werd het kenteken ingevorderd in verband met de snelheid. Het kentekenbewijs krijgen ze pas terug wanneer de maximum snelheid van hun snor-/bromfiets is aangepast.

Inbraak in woning
BOLSWARD – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jelmerstraat. Aan het begin van de avond kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de woning doorzocht, waarbij sieraden werden weggenomen. De 48-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Auto in brand gestoken
DRACHTEN – De politie onderzoekt een brand in een geparkeerde auto aan De Orion. In de nacht van donderdag op vrijdag werd brand gesticht in de auto. Omstanders ontdekten het vuur en waarschuwden via 1-1-2 de hulpdiensten. Ondertussen reden ze andere auto’s van het parkeerterrein zodat die niet beschadigd raakten door de hitte. De brandweer had het vuur snel onder controle. De 40-jarige eigenaresse van de auto uit Drachten deed aangifte.

Automobilist gewond na aanrijding
WIRDUM – De politie heeft, donderdagmiddag rond het middaguur, een onderzoek ingesteld op de A32 naar aanleiding van een botsing kop-staart tussen twee auto’s. Een 19-jarige inwoner van Emmeloord botste ter hoogte van Wirdum op een 55-jarige inwoner van Soest. Beide auto’s kwamen door de botsing in de middenberm. De 19-jarige bestuurder uit Emmeloord is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide auto’s zijn afgesleept door een bergingsbedrijf.

Auto gestript bij inbraak
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een geparkeerde auto op de Arendstuin. Vanuit de auto is het complete dashboard gestript, waarbij ook het middenconsole, de snelheidsmeters en een subwoofer zijn weggenomen. Een 23-jarige inwoner van Heerenveen komt vandaag, vrijdag, aangifte doen van de vernieling en de diefstal. De inbraak is gepleegd tussen donderdagavond 21.00 uur en vrijdagmorgen 01.00 uur.

Inbraak in winkel
JOURE- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een inbraakalarm in een winkel aan de Midstraat in Joure. Op vrijdagmorgen rond 03:20 uur ging het inbraakalarm af en diverse eenheden van de politie gingen ter plaatse. Al snel werd duidelijk dat in de winkel was ingebroken, dit omdat de ruit was ingeslagen. Getuigen hadden gezien dat vier personen met dozen door het parkje bij de Sinnebuorren liepen. Door de politie werd een grote zoekslag gemaakt, onder andere met een politiehond. Helaas resulteerde dit niet in de aanhouding van de mogelijke verdachten.Heeft u iets gezien wat mogelijk verband houdt met de inbraak in de winkel, dan wordt u verzocht om telefonisch contact op te nemen met 0900 – 8844. Mocht u wel een melding willen doen maar dan liever anoniem, dan wordt u verzocht contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

112Fryslan