Politieberichten van vrijdag 10 juni

Snelheidscontrole N917

N917 – De politie heeft donderdag op de N917 tussen Ureterp en Waskemeer een snelheidscontrole met de radar gehouden. Deze controle was ’s ochtends via twitter @vht_frl aangekondigd. In totaal passeerden 718 bestuurders de radar waarvan er 476 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 117 kilometer per uur.

Automobiliste gewond na aanrijding

JISTRUM – De politie heeft donderdagmiddag omstreeks 15.50 uur op de Rijksstraatweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 66-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. De bestuurster kwam uit de richting van Kootstertille en kwam door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft. Een trekker-oplegger combinatie die bestuurd werd door een 35-jarige inwoner van Surhuisterveen kwam haar tegemoet en kon haar uiteindelijk niet meer ontwijken. Door de aanrijding begon de oplegger te schuiven waardoor de gehele weg geblokkeerd werd. De vrouw werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door de aanrijding ontstond vertraging omdat een deel van de weg geblokkeerd was.

Controledag in Sneek

Sneek – De politie heeft donderdagmiddag en –avond op diverse plaatsen in Sneek gecontroleerd. Er werd toezicht gehouden in het centrum en op overlastlocaties in wijken. Hierbij werden zeven bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het nuttigen van alcohol op straat en het fietsen in een voetgangersgebied. Daarnaast werd in samenwerking met de Belastingdienst een verkeerscontrole gehouden. Dit resulteerde in 42 processen-verbaal voor onder andere het niet dragen van de autogordel, het negeren van een rood verkeerslicht, het overschrijden van de maximum snelheid en het niet handsfree bellen. Tenslotte werd op het water nog gecontroleerd op de visserijwetgeving. Hierbij werden 17 vissers gecontroleerd waarvan één een waarschuwing kreeg voor het vissen zonder vispas. Eén visser kreeg proces-verbaal voor het vissen met levend aas.

Man aangehouden na bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag omstreeks 15.45 uur op het Cambuursterpad een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging, belediging en verboden wapenbezit. Agenten kregen de melding dat iemand met een groot mes op de 2e Koestraat liep. Ter plaatste troffen de agenten twee mannen aan die ruzie hadden. De agenten besloten met de de 44-jarige mee naar huis te lopen om de partijen te scheiden. Onderweg gedroeg de man zich zeer vervelend waarbij hij bedreigingen en beledigingen uitte richting de agenten. Ook voldeed hij niet aan de vordering van de agenten om zijn woning in te gaan. Hierop werd de Leeuwarder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat de verdachte tijdens de ruzie met een zwaard had gezwaaid. Dit zwaard werd in de 2e Koestraat aangetroffen en in beslag genomen.

Drie Roemenen aangehouden voor beroving
HARLINGEN – De politie heeft donderdagmiddag in het centrum van Harlingen drie Roemenen van 21, 23 en 26 jaar aangehouden op verdenking van beroving. Een 83-jarige inwoonster van Harlingen was in een winkel aan de Groen van Prinsterenstraat. Vervolgens werd ze door een man van haar portemonnee beroofd. Al snel werd duidelijk dat de man niet alleen had geopereerd. Na de melding via 1-1-2 gingen meerdere agenten op zoek naar de daders. Al snel konden drie Roemenen in het centrum van de stad worden aangehouden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau. Het trio bleek ook in het bezit te zijn van gestolen sportkleding. Dit was eerder die dag uit een winkel in Harlingen gestolen. De man van 21 jaar bleek daadwerkelijk de portemonnee te hebben gestolen. Hij werd dan ook in verzekering gesteld. De andere twee Roemenen werden gehoord en vervolgens werd tegen proces-verbaal opgemaakt. Het duo mocht donderdagavond het bureau weer verlaten. Zowel de bejaarde dame als een medewerker van het winkelbedrijf deden aangifte.

Motorrijder gewond

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagmiddag omstreeks 15.50 uur op De Loads een aanrijding afgehandeld waarbij een motorrijder (leeftijd onbekend) uit Heerenveen gewond raakte. Een 35-jarige automobilist uit Drachten reed achteruit een parkeerplaats af en zag daarbij de motorrijder over het hoofd. Door de aanrijding kwam hij ten val en raakte gewond aan zijn schouder. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

In bezit van nepwapen

HARLINGEN – De politie heeft donderdagavond omstreeks 21.00 uur op de Grote Bredeplaats een 41-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van het bezit van een verboden wapen. Een getuige had gezien dat de man een op een vuurwapen lijkend voorwerp in zijn broeksband stopte en belde hierop direct via 1-1-2. Op aanwijzing van de getuige troffen de agenten de Harlinger aan. Hij bleek inderdaad in het bezit van een nepvuurwapen waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het wapen werd in beslag genomen en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Agressieve winkeldief aangehouden
BURGUM – De politie heeft donderdagavond in een winkel aan de Markt een 31-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld. De man was door een personeelslid betrapt toen hij artikelen uit de winkel had gestolen. De Burgumer werd daarop aangesproken en reageerde direct agressief. Het lukte het personeel en een omstander om de agressieve winkeldief onder controle te houden. Toen de agenten werd de 31-jarige man overgedragen. De man bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het insluiten mishandelde de Burgumer nog een arrestantenverzorger. Die deed vervolgens aangifte.

De politie Fryslân tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Fryslân pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Man vast in tractor

HALLUM – De politie heeft donderdagavond omstreeks 22.50 uur op de Jipperdastrjitte het geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval met een tractor. Een 64-jarige man uit Hallum was met zijn tractor aan het werk en was vermoedelijk met zijn broek in een draaiend deel van de tractor terecht gekomen. Hierdoor werd hij over een trekstang getrokken en kwam hij vast te zitten in het draaigedeelte. Een passant merkte het ongeluk op en belde de hulpdiensten. De man werd met letsel aan zijn arm en been per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De traumahelikopter werd ingezet omdat het terrein moeilijk begaanbaar was voor de ambulance.

Diefstal velgen

JUBBEGA – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Gentiaansingel omstreeks 00.50 uur een 18-jarige man uit Jubbega en een 26-jarige vrouw uit Hemrik aangehouden op verdenking van diefstal van velgen. Een 61-jarige man uit Jubbega zag dat het duo van zijn bedrijfsterrein aan de Singel velgen hadden weg genomen. Het duo vertrok vervolgens met de auto. De 61-jarige belde dan ook direct via 1-1-2 de politie. De man volgde ondertussen de auto waarna de ter plaatse gekomen agenten het duo kon aanhouden. In de auto van de verdachten lagen een aantal velgen. De man en vrouw werden overgebracht naar het politiebureau. Vanwege het vermoeden dat de bestuurster onder invloed van alcohol verkeerde werd een ademanalyse afgenomen. De 26-jarige blies 525 ug/l. Omdat ze beginnend bestuurder was voldoende om haar rijbewijs in te vorderen. De twee werden voor nader onderzoek ingesloten.

Preventieve fouilleringactie in binnenstad

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag een preventieve fouilleringsactie gehouden in de binnenstad. Tijdens de actie, waarbij de agenten werden ondersteund door twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, werden 49 personen en 5 auto’s gecontroleerd. Bij de actie werd één mes in beslag genomen en drie aanhoudingen verricht. Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden wenste niet mee te werken. Net voor zijn aanhouding gooide de man nog iets in het water, vermoedelijk een bolletje met drugs. Hij werd dan ook aangehouden voor belemmering. Een 18-jarige Leeuwarder bemoeide zich met de aanhouding en ook hij werd aangehouden. Ook een 38-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden. Hij stond gesignaleerd omdat hij nog een boete en/of een gevangenisstraf had openstaan. Een 33-jarige inwoner van Leeuwarden kreeg tenslotte nog een bekeuring omdat hij in het bezit was van een gebruikershoeveelheid harddrugs. De drugs werden in beslag genomen.

De politie houdt periodiek preventieve fouilleringsacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Automobilist gewond na aanrijding

OLDEBERKOOP – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 01.10 uur op de Stellingenweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 23-jarige automobilist uit Wolvega gewond raakte. Surveillerende agenten zagen de automobilist in de richting van Wolvega de N351 oprijden terwijl er op dat moment een vrachtwagen reed die bestuurd werd door een 21-jarige inwoner van Roden. Deze kon de auto niet meer ontwijken met een botsing tot gevolg. De Wolvegaaster werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Vanwege het vermoeden dat de man mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde werd een bloedproef afgenomen.

Invordering rijbewijs na rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 01.40 uur op het Zuiderplein het rijbewijs ingevorderd van een 45-jarige scooterbestuurder uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen de man rijden en stelden een onderzoek in. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 680 ug/l goed voor een rijverbod acht uur. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.
112Fryslan