Fryslân, 10-07-2009 • Politieberichten van donderdag 9 juli 07.00 uur tot en met vrijdag 10 juli 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt twee mannen aan voor bezit drugs en vuurwapen
De politie heeft woensdagochtend aan het Van der Leckplein twee mannen van 21- en 25-jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van vuurwapens en harddrugs. De politie ontving een anonieme tip waarna de woning van de verdachten werd doorgezocht. Agenten troffen in de woning 1,8 gram heroïne, 1,8 gram cocaïne en 15,1 gram vermoedelijk mannitol aan. Daarnaast werden een imitatie vuurwapen, een id-kaart en twee bankpassen gevonden. Deze kaart en passen zijn vermoedelijk van diefstal afkomstig. Alle drugs en goederen werden door de politie in beslag genomen. De 25-jarige man werd na verhoor heengezonden. Omdat de 21-jarige nog een gevangenisstraf van 270 dagen open had staan, werd hij na verhoor overgebracht naar de gevangenis in Leeuwarden. Tegen het tweetal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: politie zoekt getuige van aanrijding
De politie zoekt een getuige van een aanrijding op een parkeerplaats op de Keppelstraat. Een 39-jarige man uit Dokkum had dinsdag omstreeks 18.30 uur zijn auto daar geparkeerd. Kort daarna hoorde hij een klap uit de richting van zijn auto en zag hij een auto met hoge snelheid wegrijden. Een man gaf hem een briefje met hierop een kenteken, vermoedelijk van de weggereden auto. De politie zou graag in contact komen met deze mogelijke getuige en verzoekt hem contact op te nemen via 0900-8844.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in een materiaalcontainer
De politie onderzoekt een inbraak in een materiaalcontainer aan de Zwettestraat. Tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend werd de container opengebroken waarna diverse gereedschappen werden weggenomen. Een 29-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Appelscha: politie zoekt getuigen van illegale dump pulp
De politie zoekt getuigen van een illegale storting van vloeibaar pulp op de parkeerplaats aan de N381. Vermoedelijk heeft een vrachtwagenbestuurder via een slang overtollige pulp in de bossen op de bodem geloosd. Getuigen kunnen zich bij de politie melden via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Wommels: twee personen gewond na aanrijding
De politie heeft donderochtend een ongeval op de Westergoawei afgehandeld, waarbij een bestuurder (leeftijd onbekend) en een 42-jarige vrouw uit Sassenberg (Duitsland) gewond raakten. Een 19-jarige automobilist uit Tzum kwam uit de richting van Tzum en wilde de weg oversteken. Hij zag daarbij een auto uit de richting van Bolsward, waarin de man en vrouw uit Sassenberg zaten, over het hoofd. Hierdoor ontstond een aanrijding. Het voertuig van de man en de vrouw raakte door de klap op zijn kant en werd vervolgens via de betonrand gelanceerd. De auto kwam uiteindelijk op de kop in de rechterberm tot stilstand. Beide inzittenden zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, maar konden na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

Beetsterzwaag: bestuurster gewond na aanrijding
Bureau Verkeersongevalsanalyse van de politie Fryslân heeft donderdagmiddag een aanrijding onderzocht waarbij een 71-jarige vrouw uit Beetsterzwaag gewond raakte. De bestuurster reed op de Gerdyksterwei in de richting van Beetsterzwaag. Een trekker met oplegger, bestuurt door een 71-jarige man uit Beetsterzwaag, kwam uit tegengestelde richting. Vlak voordat beide voertuigen elkaar passeerden raakte de oplegger van de trekker los en kwam op de andere weghelft terecht. De auto van de vrouw werd door de oplegger geraakt en kwam in de berm terecht waarna ze de macht over het stuur kwijt raakte. Uiteindelijk kwam haar voertuig tot stilstand tegen een bestelbus die achter de trekker reed. De vrouw is met letsel aan haar arm en hoofd per ambulance overbracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Wierum: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagmiddag aan de Ternaarderwei het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige beginnend bestuurder uit Wierum. De automobilist reed 146 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Sumar: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond op de Van Harinxmaweg het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige automobilist uit Drachten. Surveillerende agenten zagen de man rijden en stelden een onderzoek in. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uren. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Joure: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft donderdagavond aan de Waling Dijkstrastraat een 29-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van vernieling van een aantal ramen. Een getuige had gezien dat de man de ramen van een fietsenhok had ingeslagen en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. Op aanwijzing van de getuige konden de agenten de man aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Een 54-jarige man uit Joure deed aangifte van de vernieling.

Oldeholtwolde: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagavond op de rijksweg A32 richting Wolvega het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Wolvega. De man reed ter hoogte van de wegwerkzaamheden 149 kilometer per uur waar 90 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: snorfietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagavond een aanrijding afgehandeld op het Van Knobelsdorffplein. Een 62-jarige automobilist uit Vijfhuizen wilde rechts afslaan en zag hierbij een 18-jarige snorfietser uit Drachten over het hoofd die achter hem reed. Deze kon niet meer op tijd remmen, met een botsing tot gevolg. Een 20-jarige man uit Drachten zat achterop de snorfiets en raakte hierbij gewond. Hij is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: politie onderzoekt vernielingen aan auto’s
De politie onderzoekt een aantal vernielingen aan auto’s die in de nacht van donderdag op vrijdag op de Crackstate plaatsvonden. Vandalen plaatsten een stenen bal, welke dienst doet als wegmarkering, op het dak van een auto waarna zij deze naar beneden lieten rollen. Ook staken zij een band van een andere auto lek. Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: fietsster gewond bij aanrijding
De politie heeft een aanrijding afgehandeld die donderdagavond op de Tijnjedijk plaatsvond. De oorzaak van de aanrijding was, dat een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden die uit de richting van de Drachtsterweg kwam rijden en vervolgens wilde afslaan in de richting van de Tjallingaweg, geen voorrang verleende aan een 19-jarige fietsster uit Leeuwarden. Zij is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Goutum: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Dobbehof. De inbraak vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats terwijl de bewoners op vakantie waren. De dader(s) kwamen binnen door een deur open te breken aan de achterzijde van de woning. Het is nog onbekend wat er is weggenomen. De eigenaar (leeftijd onbekend) moet nog aangifte doen.

Bakkeveen: politie onderzoekt diefstal van laptop uit woning
De politie onderzoekt de diefstal van een laptop uit een woning aan de Stoukamp welke woensdagmiddag plaatsvond terwijl de bewoners thuis waren. De dader(s) zijn de woning via een deur aan de achterzijde binnengekomen. Toen de 50-jarige inwoner van Bakkeveen zijn laptop wilde pakken, bleek deze te zijn gestolen. De eigenaar deed aangifte.

Harlingen: politie houdt verkeerscontrole
De politie heeft donderdag op diverse lokaties in Harlingen en omstreken verkeerscontroles gehouden. Op de Westerzeedijk werden 20 voertuigen op snelheid gecontroleerd waarbij vier overtredingen werden geconstateerd. Eén automobilist reed 111 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de Rijksweg A31 werden zes automobilisten bekeurd omdat zij geen gordel droegen, Eén bestuurder voerde een te hoge snelheid, terwijl een andere automobilist de verlichting van zijn aanhangwagen niet in orde had. Eén bromfietser kreeg een bekeuring omdat zijn helm niet droeg.

Dokkum: beginnend bestuurder raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 22-jarige inwoner van Wouterswoude ingevorderd omdat hij onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde. Agenten zagen de man slingerend in zijn auto over de Parklaan rijden. Nadat zij hem een stopteken hadden gegeven en hem aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 190 ug/l blies. Aangezien de automobilist een beginnend bestuurder was en eerder met alcohol op achter het stuur werd gepakt, werd de man zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moet de man verplicht een cursus volgen.

112Fryslan

})