Politieberichten van vrijdag 10 december.

Onderzoek afgerond naar supportersgeweld
HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek afgerond naar supportersgeweld na afloop van de wedstrijd sc Heerenveen – Vitesse op zaterdag 11 september. Tijdens het onderzoek werden acht supporters van sc Heerenveen als verdachte gehoord. Tegen drie van hen werd uiteindelijk proces-verbaal opgemaakt.

Aangevallen zonder aanleiding
Na afloop van de wedstrijd sc Heerenveen – Vitesse werden in de trappenhal achter de Noordtribune drie supporters van Vitesse zonder enige aanleiding aangevallen. Dit alles gebeurde door een groepje supporters van de thuisclub. De drie Arnhemmers raakten gewond en moesten zich onder doktersbehandeling stellen.

Onderzoek
De drie slachtoffers deden aangifte en de politie stelde dan ook een onderzoek in. Zo spraken rechercheurs met getuigen en werd videomateriaal bekeken. Uiteindelijk konden acht supporters van sc Heerenveen als verdachte worden aangemerkt. Alle acht werden in het begin van deze week aangehouden en gehoord. Van vijf supporters kon niet worden vastgesteld dat ze daadwerkelijk betrokken waren geweest bij de openlijke geweldpleging. Bij drie anderen kon dat wel. Tegen deze drie minderjarige verdachten werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Het trio krijgt vermoedelijk van de KNVB nog een stadionverbod.

Man bekent zeven brandstichtingen
LEMMER – De politie heeft op 22 november een derde verdachte aangehouden op verdenking van brandstichtingen in het centrum van Lemmer. De 43-jarige Lemster zit nog steeds vast. Door diverse tips van getuigen kwam men de verdachte op het spoor. De man werd aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Tijdens de verhoren bekende de man zeven branden in het centrum van Lemmer te hebben gesticht. Vanaf januari 2010 tot aan 14 november werden 41 branden in het centrum van Lemmer gesticht wat de nodige onrust veroorzaakte. De politie is erg te spreken over de samenwerking met de bewoners en ondernemers van Lemmer. Vooral de oplettendheid van hen heeft er toe geleid dat er drie verdachten, die afzonderlijk van elkaar de branden hebben gesticht, konden worden aangehouden. Ook de inzet van Burgernet heeft zijn vruchten afgeworpen. De man die op 14 november is aangehouden, zit ook nogsteedsvast.

Inbraak in winkel
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Herenwal. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werden kleding, een laptop en een geldbedrag weggenomen. Een 45-jarige inwoner van Heerenveen deed namens het gedupeerde winkelbedrijf aangifte.

Zeven boetes voor negeren rode verkeerslicht
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagochtend zeven automobilisten een bekeuring gegeven voor het negeren van het rode verkeerslicht. De agenten controleerden tijdens de ochtendspits bij de verkeerlichten van de afrit van de A32 in de richting van de K.R. Poststraat. Deze zeven bestuurders reden door rood en kregen vervolgens een bekeuring. De politie controleert met enige regelmaat bij deze verkeerslichten, dit omdat automobilisten klagen over gevaarlijke situaties.

Militair haalt man uit auto
GARYP/WALDWEI – Een militair heeft donderdagochtend op de Waldwei een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden uit zijn auto gehaald. De Leeuwarder was vermoedelijk door de gladheid in de slip geraakt. Hij verloor de macht over het stuur en belandde met zijn voertuig te water. De militair, die net voorbij reed, zag alles gebeuren en besloot om direct in te grijpen. Hij haalde de 29-jarige man, die het behoorlijk koud had, uit het water. Het slachtoffer werd vervolgens per ambulance voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Snorfiets in beslag genomen
LEMMER – De politie heeft donderdagochtend op het Fregat de snorfiets van een 28-jarige inwoner van Lemmer in beslag genomen. De man werd voor de derde maal op rij betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. Naast een proces-verbaal werd ook de snorfiets van de man in beslag genomen. In de loop van de ochtend mocht de Lemster het bureau weer verlaten.

Twee dealers aangehouden bij drugsactie
LEEUWARDEN – De politie heeft bij een drugsactie op en rondom de Weaze twee inwoners van Leeuwarden van 24 en 29 jaar aangehouden op verdenking van de handel in drugs. Surveillerende agenten zagen dat beide mannen met diverse drugsgebruikers contact maakten en dat er ook daadwerkelijk werd gehandeld. Reden genoeg om beide dealers aan te houden. De 24-jarige bleek in het bezit te zijn van een bolletje met drugs. De 29-jarige man had niets meer bij zich. Tegen beide mannen werd wel proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg de 29-jarige Leeuwarder een gebiedsverbod voor de duur van 14 dagen. De politie blijft ook de komende periode veel surveilleren op en rondom de Weaze, dit om de overlast van de handel in harddrugs en het gebruik er van tegen te gaan.

Inbreker aangehouden
OUDEHASKE – De politie heeft donderdag rond 16.00 uur een 21-jarige inwoner uit de gemeente Skarsterlân aangehouden op verdenking van een inbraak. Donderdag tussen 14.00 uur en 15.00 uur werd er ingebroken in een woning aan de Badweg. De dader was binnengekomen door een raam van een toegangsdeur kapot te maken. De woning werd doorzocht, waarbij een portefeuille met geld werd meegenomen. Door de ter plaatse gekomen agenten werd in de sneeuw een schoenspoor ontdekt wat zij konden volgen naar een plaats waar een auto gestaan had. Ook het profiel van de banden van de auto stonden in de sneeuw afgedrukt. Uit een ingesteld politieonderzoek en een getuigenverklaring kwamen de agenten achter de mogelijke identiteit van de verdachte. De 21-jarige werd bij zijn woning aangetroffen. Het profiel van zijn schoenen en het profiel van de banden van zijn auto kwamen overeen met de sporen die gevonden waren bij de inbraak. De verdachte is aangehouden en ook zijn auto is in beslag genomen. Nadat de auto weg was gesleept troffen de agenten op de plaats waar de auto had gestaan de gestolen portefeuille met geld aan.

Winkeldieven aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag rond 18.00 uur een 19- jarige inwoonster van Drachten en een 19-jarige inwoonster van Stiens aangehouden op verdenking van het plegen van winkeldiefstallen. De beide verdachten waren door medewerkers van een beveiligingsbedrijf aangehouden omdat zij uit een winkel op de Nieuwestad goederen zonder te betalen meegenomen hadden. Uit het politieonderzoek bleek dat de twee dames bij diverse winkels in Leeuwarden eerder die dag goederen gestolen hadden.

Motorkap van auto slaat open
HILAARD – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de N359 onder Hilaard. Donderdag rond 18.00 uur reed een 47-jarige inwoonster uit Leeuwarden over de N359 maar toen een aantal vrachtauto’s haar passeerden ging de motorkap van haar auto open en sloeg tegen de voorruit. De geschrokken bestuurster wist de auto aan de kant te krijgen en de hulpdiensten te waarschuwen. De auto is door een bergingsbedrijf afgesleept.

Auto in de sloot
DE WESTEREEN – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval. Donderdag rond 23.00 uur reed een 24-jarige inwoonster van Damwoude over de Muntsewei. Door gladheid verloor zij de macht over het stuur waarna de auto over de kop sloeg en op het dak in een sloot terecht kwam. De bestuurster wist de auto via de achterzijde te verlaten en de hulpdiensten te waarschuwen.

Laptop dief aangehouden
SNEEK – De politie heeft een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het plegen van diefstal. In de nacht van donderdag op vrijdag rond 01.30 uur werd er bij de politie een melding ontvangen dat er een laptop gestolen was uit een horecagelegenheid aan de Scharnestraat. Ook werd er een signalement van de verdachte door gegeven. Surveillerende agenten zagen de verdachte lopen in de Schermhemstraat. Bij het zien van de politie ging deze er vandoor maar doordat de straat glad was kwam hij ten val. De gestolen laptop viel onder zijn kleding vandaan en kwam op straat terecht. De Sneker is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Twee mannen aangehouden in hennepkwekerij
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag in een bedrijfsloods aan het Stuurboord een 29-jarige inwoner van Delft en een 29-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Agenten hadden anonieme informatie gekregen dat in het betreffende pand mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. Donderdagmiddag volgde daarom een inval. Op de bovenverdieping werden beide mannen aangetroffen. Ze waren druk met het knippen van de hennep. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De 88 hennepplanten en bijbehorende apparatuur werd in beslag genomen. Ook elders in het pand lag apparatuur voor het hennepkweken, ook dit werd in beslag genomen en vernietigd.

Rijbewijzen ingevorderd van twee beginnende bestuurders
DRACHTEN – De politie heeft donderdagavond de rijbewijzen van twee beginnende bestuurders ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag waarbij hoge snelheden werden bereikt. Een onopvallende videosurveillanceauto reed over de Lange West in Drachten. Een 19-jarige beginnende bestuurder uit Drachten viel op omdat zijn uitlaat nog al wat herrie maakte. Maar ook de snelheid van deze jonge automobilist lag erg hoog. Het werd de agenten snel duidelijk dat de jongen aan racen was tegen een 19-jarige automobilist uit Augustinusga. In Drachten werden snelheden van 115 kilometer per uur gemeten, waarbij pieksnelheden van 136 kilometer per uur werden gehaald en dat in de bebouwde kom. Uiteindelijk kreeg de 19-jarige bestuurder uit Augstinusga op de Betonwei onder Harkema een stopteken. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Ook kreeg hij een bekeuring voor het inhalen over een doorgetrokken streep. De agenten hadden ook het kenteken van de andere automobilist genoteerd. Het bleek te gaan om een 19-jarige beginnende bestuurder uit Drachten. Deze jongen kreeg later die avond thuis bezoek van de agenten. Hij werd geconfronteerd met de videobeelden, waarna ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens kreeg een bekeuring voor de uitlaat die veel te veel herrie maakte.

Hennepkwekerij ontmanteld in woning
KOOTSTERTILLE – De politie heeft donderdagavond in een woning aan de Menno van Coehoornstraat een hennepkwekerij met 80 planten ontdekt. Na anonieme tips besloten agenten om een nader onderzoek in de woning in te stellen. Op de zolder werd de kwekerij aangetroffen. Alle apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. De 32-jarige bewoner was tijdens de inval niet thuis. Hij moet dan ook nog als verdachte worden gehoord.

Grote brand in loods
KOUDUM – De politie heeft vrijdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij het blussen van een grote brand in een loods aan het Bûtenskar. Door nog onbekende oorzaak brak brand uit in de loods. Een deel van de dieren, paarden en koeien, kon tijdig de loods verlaten. Echter bleven ook enkele dieren achter. Ze hebben de brand niet overleefd. De brandweer liet de loods gecontroleerd uitbranden. De politie regelde tijdens de brand het verkeer. Ook zal de technische recherche nog een nader onderzoek in stellen naar de oorzaak van de brand.

Automobilist gewond na ongeval
GROU – De politie heeft vrijdagochtend vroeg op het Hoflân een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een automobilist (leeftijd en woonplaats nog onbekend) gewond raakte. Door vermoedelijk de gladheid verloor de bestuurder de macht over het stuur. Hij kwam uiteindelijk met zijn auto tot stilstand tegen een boom. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan