Politieberichten van vrijdag 10 augustus

Politie tevreden over de Sneekweek

SNEEK – De politie kijkt met een goed gevoel terug op de Sneekweek. Tijdens de openingsavond en zaterdagvond was het druk maar gezellig in het centrum van de stad. Ook de dagen daarna bleef de sfeer in en rondom de stad goed. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. Daarbij werden ze geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Súdwest Fryslân, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers.

Lik op stuk

Tijdens de Sneekweek werden ruim 170 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het drinken van alcohol op straat, baldadigheid en wildplassen. Dit laatste was opvallend, want in en rondom het centrum had de gemeente Súdwest Fryslân extra toiletvoorzieningen gecreëerd. In totaal kregen 77 wildplassers een bekeuring van 120 euro per persoon. Alle bekeuringen moesten zoveel mogelijk direct worden betaald. Dit had te maken met het lik-op-stuk beleid dat dit jaar voor het eerst tijdens de Sneekweek werd toegepast. Ook op het water werden bekeuringen uitgeschreven voor onder andere geluidsoverlast en het varen onder invloed die direct moesten worden betaald. Vrijdagavond werd op het water een grote alcoholcontrole gehouden.

Aanhoudingen

De politie hield tijdens de Sneekweek 52 personen aan. Veel van de aangehouden verdachten mochten na het betalen van een boete het politiebureau weer verlaten. Dit had eveneens met het lik-op-stuk beleid te maken. Deze mensen werden verdacht van het plegen voor onder andere belediging, het dealen in drugs, mishandeling, openlijke geweldpleging, maar ook voor incidenten zoals het verstoren van de openbare orde, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, baldadigheid, bedreiging en vernieling.

Slachtoffers van phishing

HEERENVEEN/TYTJERKSTERADIEL- De politie heeft donderdagmorgen twee aangiftes van phishing opgenomen. Een 51-jarige inwoonster van Heerenveen kreeg dinsdag tijdens het internetbankieren problemen met het inloggen. Na een paar mislukte pogingen en lange wachttijden, kreeg zij een melding dat onderhoud aan de banksite moest worden gepleegd en dat de site 24 uur uit lucht was. Toch werd haar via een dialoogscherm het verzoek gedaan om haar bankrekeningnummer en pasnummer in te voeren. Toen zij dit niets vermoedend had gedaan, bleek niet veel later dat een geld van haar bankrekening was afgehaald. Een 63-jarige inwoner van de gemeente Tytjerksteradeel overkwam woensdag hetzelfde. Ook van zijn bankrekening werd geld afgehaald. Beide slachtoffers deden aangifte.

De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inlog-, bank- of creditcardgegevens gevraagd. Bel bij wantrouwen of storingen altijd met uw bank. Een bank stuurt u nooit een mail met de vraag uw inloggegevens door te geven.

Vrouw aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmorgen rond 12.00 uur in een supermarkt aan de Emmakade een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw sloeg een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden in haar gezicht toen deze het kind van de verdachte aansprak. Het slachtoffer raakte door de klap zodanig gewond, dat zij zich onder behandeling van arts moest stellen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht van mishandeling

OOSTERWOLDE- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een mishandeling die donderdagavond plaatsvond en is op zoek naar getuigen. Donderdagavond omstreeks 22:00 uur vertrok een 19-jarige inwoonster van Langedijke alleen op haar fiets vanaf de voetbalvelden. Ze had daar getraind en was op weg naar haar huis. Op het fietspad van de Venekoterweg (N919) zag zij een fietser vanuit de richting van het parkje komen. Ze zag dat de man de Venekoterweg overstak en dat hij zijn weg vervolgde in de richting van de Venekoterkruising. Op de Venekoterkruising haalde zij de man in. Op het moment dat zij hem bijna gepasseerd was, hoorde ze dat de fiets van de man op straat viel. Toen zij omkeek werd zij door de man van de fiets geslagen waarbij zij klappen tegen haar hoofd kreeg. Ook pakte hij haar vast. De vrouw rukte zich los en rende weg in de richting van woningboulevard waar zij haar vriend belde. De man verdween in onbekende richting. De vrouw deed aangifte. Het signalement van de verdachte is als volgt:

*Blanke man
*Leeftijd 30+
*Mogelijk kaal of kalend
*Lengte ongeveer 1.85 meter
*Redelijk slank postuur
*Donkere kleding met een capuchon.

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die andere informatie hebben over deze mishandeling. U kunt de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Man aangehouden voor mishandeling

BOLSWARD – De politie heeft donderdagmiddag een 33-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten zagen de man op de Wibrandaweg rijden. Omdat bekend was dat hij nog openstaande boetes had, hielden ze hem staande. Toen ze aangaven dat hij hiervoor aangehouden werd, probeerde de man er vandoor te gaan. Hierbij schopte hij in de richting van het gezicht van een van de agenten. Uiteindelijk kon hij worden geboeid en overbracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd

DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag op de N31 het rijbewijs ingevorderd van een 34-jaroge man uit Damwoude. De man reed 157 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Mannen aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit vuurwapens en een 25-jarige man voor het bezit van harddrugs. Rond 20.00 uur kwam via 1-1-2 een melding binnen over een man met een vuurwapen. Twee getuigen hadden gezien dat de man met het wapen in zijn hand tegen de ramen van een woning aan de Wybrand de Geeststraat aan sloeg. Hierna ging hij de woning binnen. De getuigen gaven het signalement aan de politie door. Niet veel later kwam een man die aan het signalement voldeed de woning uit. De 37-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het bureau. Het vuurwapen werd bij de voordeur van de woning aangetroffen en in beslag genomen. Kort nadat deze verdachte aangehouden was, kwam ook de 25-jarige man de woning uit. Hij leek onder invloed van drugs en in de woning werden diverse drugs aangetroffen die in beslag genomen werden. Ook deze man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het bureau. Het is nog niet bekend waar de bewoner van de woning momenteel verblijft.

Man aangehouden met GHB

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op de Groeneweg een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Surveillerende agenten zagen de man met twee tassen lopen. Toen een van de tassen viel, rolde hier een fles uit. De agenten vermoedden dat het om GHB ging en hielden de man aan. Hij bleek inderdaad twee flessen GHB bij zich te hebben. Deze werden in beslag genomen. De man werd voor nader onderzoek ingesloten in het bureau.

Rijbewijs ingevorderd

BURDAARD – De politie heeft gisteravond het rijbewijs van een 30-jarige man uit Anjum ingevorderd. De man was rond 22.30 uur op de Hikkaarderdyk tegen een verkeersbord gereden en in een sloot beland. Het vermoeden bestond dat de man gedronken had en hij werd naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 590 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van zes uur.

Man aangehouden na vechtpartij

LEMMER – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag bij een vechtpartij op de Vissersburen een 23-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Na een melding dat een groepje mannen zich wat verdacht ophielden op de Spuit, gingen agenten ter plaatse. Toen zij aankwamen rende een van de mannen richting de Vissersburen, waar een vechtpartij gaande was. Daarbij raakte een 18-jarige man uit Rutten gewond aan zijn gebit. De 23-jarige werd hiervoor aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Het slachtoffer moet nog aangifte doen. De aanleiding van de vechtpartij is niet bekend.

Rijbewijs ingevorderd

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige man uit Ternaard. Hij viel door zijn rijgedrag op de Rondweg-Noord op, waarna hij staande gehouden werd. Het vermoeden bestond dat de man gedronken had en hij werd naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 700 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van acht uur.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan