Fryslân, 10-04-2009 • Politieberichten van donderdag 9 april 07.00 uur t/m vrijdag 10 april 07.00 uur

Heeg: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Tollewei. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van de achterdeur. Er is een klein geld bedrag weggenomen. Een 44-jarige vrouw uit Arum deed aangifte.
Leeuwarden: diefstal motor en scooter uit centrale kelder
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een motor van het merk Piaggio, type M07 en voorzien van kenteken MT-TH-87. Daarnaast werd een scooter weggenomen, de gegevens hiervan zijn onbekend. De diefstal vond vermoedelijk plaats in de nacht van woensdag op donderdag aan de Mondriaanstraat. De motor en de scooter stonden in een centrale kelder. De 18-jarige eigenaresse uit Leeuwarden moet nog aangifte doen.

Leeuwarden/Noardburgum: politie ontmantelt twee hennepkwekerijen
De politie heeft woensdag en donderdag in Leeuwarden en Noardbugum twee hennepkwekerijen ontmanteld. Hierbij werd een 62-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Hennepkwekerij in loods
Woensdag werd in een loods aan de Aldebaranweg een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor omdat er bij de politie was geklaagd over een hennepgeur. Eenmaal in de loods vonden de agenten op de zolder een kwekerij met 130 hennepplanten en 132 hennepstekjes. Daarnaast vonden ze nog een gestolen fiets en een boottrailer. Het vermoeden bestaat dat de boottrailer ook van diefstal afkomstig is. Alle apparatuur, de hennepplanten en stekjes, de fiets en de boottrailer werden in beslag genomen. De apparatuur en de hennep werden vernietigd.

Hennepkwekerij in woning
Na onderzoek bleek dat een 62-jarige inwoner van Noardburgum de loods aan de Aldebaranweg huurde. De politie besloot dan ook om de verdachte donderdagochtend op te zoeken. Eenmaal aangekomen bij zijn woning aan de S.K. Feitsmastraat bleek dat hij niet thuis was. Omdat er een vermoeden bestond dat ook in de woning van de man een hennepkwekerij aanwezig was, besloten de agenten om naar binnen te gaan. Op zolder vonden ze een al ontmantelde hennepkwekerij. Een medewerker van het elektriciteitsbedrijf constateerde dat er op onverantwoorde wijze met de meterkast was geknoeid. De stroom werd illegaal afgetapt en er was tevens met de gasaansluiting geknoeid. In verband met de gevaarlijke situatie werd besloten om zowel het gas als de stroom af te sluiten.

Aanhouding verdachte
Tijdens het opruimen van de kwekerij arriveerde de 62-jarige bewoner. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Boornzwaag: inbraak in schuur
De politie onderzoekt een inbraak in een schuur naast een woning aan de Houtvaartweg. Tussen zondag 5 april en donderdag 9 april kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de schuur werden twee fietsen, een houten tuinset en een elektrische heggenschaar weggenomen. Een 54-jarige inwoner van Oosterbeek deed aangifte.

Leeuwarden: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft donderdagochtend in een woning in de Willem Lorestraat een niet in werk zijnde hennepkwekerij ontmanteld. Na een tip besloten de agenten om in de woning een nader onderzoek in te stellen. Eenmaal binnen vonden ze op de benedenverdieping van de woning een niet in werkingzijnde hennepkwekerij. De agenten hadden het vermoeden dat er net was geoogst. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om alle apparatuur in beslag te nemen en te vernietigen. Na onderzoek door het elektriciteitsbedrijf bleek dat de stroom illegaal was afgetapt. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Noordoost Fryslân: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft donderdag op drie zogenaamde klachtlocaties in Noordoost Fryslân op snelheid gecontroleerd. Van 07.40 uur tot 10.40 uur werd er op snelheid gecontroleerd op De Wedze in Twijzel. Tijdens de radarcontrole passeerden 221 voertuigen, waarvan er 40 sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 91 kilometer per uur. Van 11.00 uur tot 14.00 uur werd op de Voorweg in Wâlterswâld gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 314 voertuigen, waarvan er 14 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 85 kilometer per uur. Tenslotte werd er van 14.30 uur tot 17.30 uur gecontroleerd op de Saatsenwei in Anjum. Hier passeerden 230 voertuigen de controle, waarvan er 44 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 110 kilometer per uur.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Balthasar Bekkerwei. Donderdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Er werd veel schade aangericht en daarom is het nog onduidelijk of er iets is weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 39-jarige inwoner van Franeker aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

112Fryslan

})