Politieberichten van vrijdag 1 juni

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

GOUTUM- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs van een 25-jarige inwoner van Tuk ingevorderd. Een agent zag de man met hoge snelheid op de N32 ter hoogte van Werpsterhoek rijden en registreerde een snelheid van 141 kilometer per uur daar waar 70 kilometer is toegestaan. Na de staande houding werd het rijbewijs van de automobilist ingevorderd. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Vervelende man aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten zagen op het Ruiterskwartier dat de verdachte zich erg vervelend gedroeg tegenover een portier van een horecagelegenheid. Toen de agenten hem om zijn identiteitsbewijs vroegen, wenste hij niet mee te werken en ging door met zijn gedrag. Nadat de agenten hem zeven maal zijn gegevens hadden gevorderd en hij niet wenste mee te werken, werd hij aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte, die onder invloed van alcohol en drugs was, zich hevig. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN-De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag rond 02.30 uur een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw zette tijdens een ruzie een mes op de keel van haar 28-jarige huisgenoot. Hij liep daarbij lichte verwondingen op. De verdachte werd aangehouden waarbij zij de agenten beledigde en zich hevig verzette. Zij werd overgebracht naar het politiebureau waar zij werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling

SNEEK- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 17-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van mishandeling. De man mishandelde in een horecagelegenheid in de Kruizebroederstraat een medewerker en een bezoeker van het bedrijf en werd buiten de deur gezet. Daar werd hij aangehouden door de politie en overgebracht naar het politiebureau, waar hij werd ingesloten. Een 20-jarige inwoner van Sneek en een man (leeftijd woonplaats) doen aangifte.

Mannen aangehouden voor poging overval

DRACHTEN- De politie heeft donderdagavond rond 21.30 uur op de Oude Slingeweg een 26-jarige inwoner van Groningen en een 27-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van een poging tot overval. Rond 21.25 uur werd er aangebeld bij een woning aan de Oude Slingeweg. Toen de 64-jarige bewoner door het raam keek, stonden twee mannen voor de deur die capuchons droegen en hun gezicht bedekt hadden. De bewoner deed de deur niet open en belde direct via 1-1-2 de politie en gaf daarbij een goed signalement en looprichting door. Agenten die op dat moment in de buurt waren, dit in verband met een soortgelijke melding een avond eerder, konden de verdachten aanhouden. Bij de verdachten werden een mogelijk nepvuurwapen en een mes aangetroffen. In een tas werd nog een stroomstootwapen aangetroffen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De wapens zijn in beslag genomen. Woensdagavond hadden getuigen ook al twee gemaskerde mannen gezien die zich in het struikgewas verdacht ophielden. Dit werd toen ook gemeld, maar een zoekactie vonden de agenten de mannen niet. Nader onderzoek moet uitwijzen of de gemaskerde mannen van woensdagavond dezelfde zijn als donderdagavond.

Drie aanhoudingen na diefstal boot

BOLSWARD – De politie heeft in een onderzoek naar de diefstal van een boot met buitenboordmotor twee inwoners van Bolsward van 22 jaar en een 32-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Woensdag 23 mei werd achter een woning aan de Holtrop in IJlst een rubberboot met buitenboordmotor gestolen. Afgelopen dinsdag zagen surveillerende agenten het gestolen bootje varen in het centrum van Bolsward. Een 22-jarige Bolswarder die in het bootje zat werd aangehouden. Na onderzoek bleek achter de boot een andere buitenboordmotor te zitten. Een leeftijdsgenoot van Bolswarder kwam hem diezelfde middag nog melden bij het politiebureau. In zijn woning vonden de agenten de buitenboordmotor die in IJlst was buit gemaakt. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. Donderdagmiddag werd nog een 32-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Uit onderzoek bleek dat ook hij vermoedelijk bij de diefstal was betrokken. Alle drie de verdachten zitten nog vast. De eigenaar van rubberboot is inmiddels geïnformeerd over het feit dat zijn boot terug is.

Inbraak in winkel

MAKKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de De Holle Poarte. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een kluis opengebroken en de kassa leeg gehaald. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 43-jarige inwoner van Makkum aangifte.

Inbraak in bedrijf

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Tadingastraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een kluis weggenomen. De inhoud daarvan is nog onbekend. Een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal boot

OOSTHEM – De politie heeft donderdagochtend een 29-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal van een boot. Getuigen hadden gezien hoe ’s ochtends vroeg een bootje werd afgemeerd aan de Nijesyl. Dit vonden ze verdacht, want normaliter komen daar alleen mensen die daar wonen. De politie werd dan ook via 1-1-2 gewaarschuwd en daarbij werd het signalement van de man in de boot doorgegeven. Toen de agenten arriveerden zagen ze de 29-jarige Sneker lopen. Hij voldeed volledig aan het opgegeven signalement. De man werd aangehouden op verdenking van diefstal van de boot. Na onderzoek bleek het bootje afkomstig te zijn uit een jachthaven uit Sneek. De eigenaar deed dan ook aangifte. Achter de boot hing ook een buitenboordmotor en in het bootje lag ook nog een jerrycan. Dit was echter niet van de eigenaar. Aangezien het mogelijk van diefstal afkomstig was, werd het in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau

en voor nader onderzoek ingesloten.

Veel werk door sms

SNEEK – De wijkagent heeft donderdag in het bijzijn van zijn ouders een vermanend gesprek gehad met een 16-jarige inwoner van Sneek. De jongen had zich onlangs verveeld op school en was achter de computer gaan zitten. Via een internetsite had hij vervolgens een sms naar een volstrekt onbekende gestuurd in Breda. Gezien de boodschap in de sms besloot de ontvanger de politie in Breda te waarschuwen. Een onderzoek werd opgestart en na enig speurwerk werd de 16-jarige Sneker achterhaald als afzender. Toen werd ook duidelijk dat het hoogst waarschijnlijk om een uit de hand gelopen grap ging. De buurtagent besloot daarop het gesprek aan te gaan met de jongen. Ook zijn ouders waren daarbij aanwezig. Tevens werd de school door de buurtagent geïnformeerd over het voorval.

Diverse controles in Súdwest-Fryslân

SNEEK – De politie heeft donderdag in samenwerking met de Douane en de Belastingdienst diverse controles gehouden in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Verkeerscontrole

Op de Kolenbranderstraat in Sneek werd een verkeerscontrole gehouden, waarbij alle kentekens van de ruim 500 gecontroleerde auto’s door de Belastingdienst werden gecheckt op openstaande belastingschulden. Agenten schreven tijdens deze verkeerscontrole 28 bekeuringen uit voor onder andere overbelading, te lange lading, overschrijding van de snelheid, mobiel bellen, het niet dragen van de autogordel, het vervoeren van personen in een laadruimte en getinte ramen. Tevens werden alle bestuurder gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Niemand bleek onder invloed van alcohol te zijn. De Belastingdienst legde beslag op 19 voertuigen vanwege openstaande belastingschulden. Van deze 19 werden er zes daadwerkelijk weggesleept. De andere kregen van de Belastingdienst alsnog de mogelijkheid om hun openstaande belastingschuld te betalen.

Controle vreemdelingenwetgeving

Door politie en de Belastingdienst werden negen bedrijven in Sneek en Woudsend bezocht en gecontroleerd. Er werden geen bijzonderheden geconstateerd.

Milieutoezicht

Door de politie werd toezicht uitgeoefend op de milieuwetgeving. Er werden verlofhouders voor vuurwapens bezocht en hun wapens en kluizen werden gecontroleerd. Tijdens deze controle werden geen onregelmatigheden geconstateerd. In de Geeuw tussen Sneek en IJlst werd een snoekbaarsnet aangetroffen. Dit wordt door de politie verder onderzocht.

Executieactie

In de gemeente Súdwest-Fryslân werd een executieactie gehouden. Hierbij werden 21 adressen
bezocht, waarvan één van de bewoners nog boetes en/of een gevangenisstraf had openstaan. Op acht adressen werd een totaal bedrag van 1417,76 euro aan openstaande boetes geínd.

Aanhouding voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op De Weaze een 43-jarige inwoonster van Den Haag aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw klaagde over geluidsoverlast en wilde daarom de veroorzaakster aanspreken. Dit liep uit de hand en de 43-jarige pakte een busje met pepperspray. Met de spray spoot ze in de richting van de vrouw met wie ze een discussie had. Die waarschuwde op haar beurt de politie. Agenten hielden de verdachte aan en het busje met pepperspray werd in beslag genomen. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagavond een 26-jarige inwoner van Oudebildtzijl aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. Via een anonieme melding ging de politie naar het woonadres en trof daar de beide personen aan. De vrouw vertelde de agenten dat zij door haar vriend was mishandeld. De man werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Daar bleek dat hij nog een boete van 1000 euro of 38 dagen gijzeling open had staan. Daarnaast werd het protocol huiselijk-geweld opgestart. De verdachte kan na een beoordeling door een hulpofficier van justitie een huisverbod van 10 dagen opgelegd krijgen. Daarnaast krijgt hij nog proces-verbaal voor de mishandeling die hij gepleegd heeft. Het slachtoffer deed aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan