Vrijdag 1 juli

Politieberichten van vrijdag 1 juli

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

FRANEKER- De politie heeft donderdagmorgen op de A31 ter hoogte van Franeker een 36-jarige inwoner van Zurich (Z) proces-verbaal gegeven en zijn rijbewijs ingevorderd. De man reed met zijn auto 183 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren.

Verkeerscontrole op de A31

HARLINGEN- De politie en de Belastingdienst hebben woensdagmiddag op de A31 een grootse verkeerscontrole uitgevoerd. In totaal werden 5125 kentekens gecontroleerd via het Automatische kentekenherkenning systeem, oftewel Automatic Numberplate Recognition (ANPR). De politie gaf twee automobilisten proces-verbaal voor het rijden terwijl het rijbewijs was ingevorderd. Drie automobilisten kregen een bekeuring voor de overschrijding van de maximum snelheid. Eén automobilist kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed. De Belastingdienst inde 11.000 euro aan openstaande vorderingen. Van twaalf autobezitters werd de auto in beslag genomen in verband een openstaande belastingschuld. Acht autobezitters krijgen 29 dagen de tijd om hun belastingschuld te betalen. Doen ze dat niet dan zijn ze hun auto kwijt.

Man aangehouden voor heling sloep

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmorgen in de Rozemastate een 41-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden die ervan wordt verdacht een gestolen boot te hebben geheeld. Agenten zagen de man bij een boot bezig met werkzaamheden. Toen de man de agenten aan zag komen rijden ging hij er vandoor. De 41-jarige kon worden staande gehouden. Na onderzoek bleek dat de boot in Grou was gestolen. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De boot werd in beslag genomen. De eigenaar heeft inmiddels aangifte.

Vrouw aangehouden voor belediging

SNEEK- De politie heeft donderdagmorgen een 16-jarige inwoonster van Sneek op de Pampuskade aangehouden op verdenking van belediging. De vrouw had problemen veroorzaakt bij een opvanghuis aan de Vrijbuiterstraat. Toen de agenten de dame even later op de Pampuskade aantroffen en haar aanspraken, werd een van de agenten door de vrouw beledigd. Zij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen haar werd opgemaakt.

Proces-verbaal voor verwijderen asbest

OLDEHOLTPADE- De politie heeft een 28-jarige inwoner van Oldeholtpade proces-verbaal gegeven omdat hij zonder sloopvergunning een dak met daarop 180 m2 aan asbestgolfplaten had verwijderd. De politie kwam het economisch delict op het spoor door een tip. De verdachte werd verhoord op het politiebureau. De gemeente Weststellingwerf past bestuursdwang toe. Asbest van meer dan 35 m2 moet door een erkend asbestverwijderingsbedrijf worden verwijderd na toestemming van de gemeente. Asbest is een giftig materiaal wanneer het breekt of afbrokkelt, komen er kankerverwekkende stoffen vrij.

Samen werken aan toezicht op het water

FRYSLAN – Denk je aan Fryslân, denk je aan water. Vele watersporters bezoeken de provincie deze zomer. Het is druk op en rond de Friese wateren. Daarom moet iedereen rekening met elkaar en de omgeving houden. Regels zijn er die bijdragen aan de veiligheid, aan het voorkomen van schade maar vooral om het waterplezier te vergroten.

In het Zomerwatertoezicht werken de Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân , politie Fryslânen het KLPDintensief samen. Zij bewaken de veiligheid op het water en de naleving van regels. Prioriteiten in de handhaving zijn daarbij varen onder invloed, het snelvaren, vaargedrag en milieuovertredingen.Zaterdag 2 juli start de intensievere gezamenlijke inzet in het kader van het zomerwatertoezicht. Deze inzet loopt door tot en met het einde van het toeristische- en watersportseizoen in september.

Op de pagina Toezicht te water staat een overzicht van watersport- en recreatie gerelateerde onderwerpen. Denk hierbij aan tips om ter voorkoming van de diefstal van vaartuigen, Burgernet op het Water en een link naar een overzicht van zwemlocaties in de provincie Fryslân.

Twee mannen in elkaar geslagen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een openlijke geweldpleging op de Camminghaburg. Donderdagmiddag werden daar twee verkoopmedewerkers van een telecombedrijf mishandeld. De twee Leeuwarders van 23 en 30 jaar liepen door Camminghaburen. De twee wilden naar het toilet in een bowlingcentrum. Ze liepen richting het bowlingcentrum en besloten een stukje af te snijden. Daarbij stapten ze over een hekje. Een man zag dit alles gebeuren en sprak de twee hier op aan. Er ontstond een woordenwisseling en de twee verkoopmedewerkers besloten terug te lopen. Op de Camminghaburg zagen de twee een auto aan komen rijden. Net voor de tunnel onder de Annavondelingweg stapten de twee inzittenden van de auto uit. De verkoopmedewerkers werden vervolgens geslagen en geschopt. Eén van hen raakt zelfs buiten bewustzijn. De twee daders stapten vervolgens in hun auto en gingen er vandoor. Ondanks een zoektocht van de politie werden de twee niet meer aangetroffen. Beide slachtoffers deden aangifte.

Fietser gewond na aanrijding

BOLSWARD – De politie heeft donderdagavond op het Laag Bolwerk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 47-jarige fietser uit Bolsward gewond raakte. Een 34-jarige automobiliste uit Leeuwarden wilde met haar auto afslaan en zag daarbij de fietser over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de fietser kwam daardoor ten val. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drie rijbewijzen ingevorderd

FRYSLAN – De politie heeft donderdag en vrijdag het rijbewijs van twee automobilisten en één bromfietser ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Donderdagmiddag passeerde een 18-jarige bromfietser uit Kollumerzwaag een snelheidscontrole met de lasergun op de Triemsterloane in zijn woonplaats. Hij reed op dat moment 79 kilometer per uur, terwijl 45 kilometer per uur is toegestaan. Op de Oudebiltdijk in de Westhoek passeerde donderdagmiddag een 19-jarige automobilist uit de Westhoek een snelheidscontrole met de lasergun met maar liefst 97 kilometer per uur, terwijl 30 is toegestaan in verband met wegwerkzaamheden. In de nacht van donderdag op vrijdag werd op de A7 nabij Tjalleberd de snelheid van een 25-jarige automobilist uit Lemmer gemeten. De man reed met een gemiddelde snelheid van 180 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer is toegestaan. Alle drie de bestuurders kregen een stopteken, waarna het rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd tegen het trio proces-verbaal opgemaakt.

Bliksemafleiders gestolen

KOLLUM – De politie onderzoekt de diefstal van bliksemafleiders van een bedrijfspand aan de Rijdstraat. Een getuige zag in de nacht van donderdag op vrijdag mannen op het dak van het bedrijf lopen. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten arriveerden, waaronder één met een politiehond, werd direct begonnen met een zoekactie. De koperdieven werden niet meer aangetroffen. Wel bleek al snel dat op het dak een deel van de bliksemafleiders was verwijderd. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 51-jarige inwoner van Kollum aangifte.

Twee vervelende stappers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad bij een horecagelegenheid twee vervelende stappers aangehouden. Een stapper wilde de horecagelegenheid binnen, maar hij werd geweigerd door de portier omdat die van mening was dat de man zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. De man bleef zich vervelend gedragen waarna de portier vervolgens de politie waarschuwde. Een vriend van de man, een 26-jarige inwoner van Hurgegaryp, begon zich met de zaak te bemoeien en beledigde de agenten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Diezelfde nacht werd ook een 27-jarige inwoner van Reduzum aangehouden. De man had in de horecagelegenheid een barkeeper met de dood bedreigd en hem ernstig beledigd. Dit nadat de Reduzumer was aangesproken omdat hij stond te roken op plek waar dat niet mocht. De man werd door portiers de zaak uitgezet en aan de politie overgedragen. Ook deze verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Mannen aangehouden voor diefstal

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op een bouwplaats aan de Harddraversdijk twee inwoners van Drachten van 34 en 28 jaar aangehouden op verdenking van diefstal en vernieling. Een oplettende agent zag de beide mannen over een hek van een bouwplaats klimmen. Vervolgens gooiden de mannen hout en schep over een hek met de bedoeling deze mee te nemen. Op de bouwplaats werden beide mannen aangehouden. Een van de verdachte had verf aan zijn handen. Uit onderzoek bleek ook dat de verdachte betegelde wanden met verf had besmeurd. Beide verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Koperdief aangehouden

APPELSCHA- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 43-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van koperdiefstal. Een getuige zag dat de man bij een perceel aan de vaart Zuid-Zijde koperen kabels opgroef. Hij belde direct via 1-1-2 de politie. De inmiddels gearriveerde agenten troffen de man in het struikgewas aan waarin hij zich had verstopt. In zijn fietskar troffen de agenten koperen kabels aan. De verdachte werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt getuigen overval (herhaalde oproep)

HEERENVEEN- Op woensdagavond tussen 17.45 en 17.50 uur, vond een gewapende overval plaats op kledingzaak It Fits gevestigd op Dracht 125 te Heerenveen. Door bedreiging met een mes, wisten twee daders aan de verkoopster een nog onbekend geldbedrag afhandig te maken. Hierna verlieten de daders het winkelpand, waarna ze rennend via de van Riesenstraat, rechtsaf over het Molenplein op de vlucht sloegen. Daarbij moesten ze uitwijken voor een voorbijganger(s). Niet uitgesloten wordt dat er meer winkelend publiek is geweest die de beide mannen heeft zien wegrennen. De daders hebben het volgende signalement:

Dader 1.

*Nederlands sprekende man.
*Man met een blanke huidskleur.
*Leeftijd ongeveer 30 jaar.
*Lengte 1,90 meter lang.
*Kapsel, opgeschoren heel donker haar, bovenop wat kalend
*Kleding: Een zwart kort jasje en broek, donkere schoenen

Dader 2.

*Man met blanke huidskleur.
*Leeftijd ongeveer 30 jaar.
*Lengte ongeveer 1.74 meter lang.
*Iets breder dan dader 1.
*Kapsel, ongeveer 10 cm lang/ enigszins verward (slagen) donker haar.
*Kleding: gekleed in een zwart sportief jasje met lichte streep op de mouw,zwarte broek, donkere schoenen
Vermoedelijk zijn dezelfde mannen de dinsdag daarvoor, omstreeks 17.50 uur, in dezelfde kledingzaak geweest. Dader één was toen mogelijk gekleed in een soort wit trainingsjack. Er waren op dat moment klanten in de winkel waren, mogelijk dat daarom toen is afgezien van het plegen van een overval. In het onderzoek naar de mogelijke daders, wil de politie graag in contact komen met getuigen, die iets over de mogelijke overvallers kunnen vertellen. In het bijzonder de voetganger(s), voor wie de daders tijdens hun vlucht moesten uitwijken en de klanten die op die dinsdag in de kledingszaak aanwezig waren. De politie sluit ook niet uit dat de daders richting het station zijn gevlucht, zodat er mogelijk meerdere getuigen zijn geweest die beide daders op hun vluchtroute hebben gesignaleerd. Mocht u informatie hebben dan kunt u de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan