Politieberichten van donderdag 31 december 2009 11.00 uur t/m 1 januari 2010 11.00 uur.

De Blesse: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagmiddag in De Blesse het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit De Blesse ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Steenwijkerweg een snelheidscontrole met de lasergun met 134 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Daarnaast werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: politie onderzoekt diefstal tas
De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 19-jarige vrouw uit Buitenpost. Oudejaarsavond liep de vrouw over De Hoefslag. Daar kwamen drie jongeren op haar aflopen. Twee van hen gooiden met vuurwerk naar haar. De derde pakte plotseling haar handtas vast en nam die mee. De drie gingen er vervolgens snel vandoor. Ondanks een zoektocht, waarbij onder andere politiehond werd ingezet, werden de drie niet meer aangetroffen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit drugs
De politie heeft oudejaarsavond op het Noordvliet een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van drugs. Surveillerende agenten kregen een melding van een onwelwording. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een man springend en schreeuwend op het fietstpad staan. De Leeuwarder bleek onder invloed van GHB te zijn. In overleg met het ambulancepersoneel werd besloten om de man niet naar het ziekenhuis te brengen. Hij werd echter aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd de 29-jarige voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jacob Binckesstraat. Oudejaarsavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een tv en een laptop weggenomen. De 31-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging en mishandeling
De politie heeft oudejaarsavond in een woning aan de Auke Stellingwerfstraat een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. Een 29-jarige inwoonster van Leeuwarden verklaarde tegenover de agenten dat ze door de man was geslagen en vervolgens bedreigd met een vuurwapen. De 32-jarige Leeuwarder werd in de woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Er werd geen vuurwapen gevonden.

Joure: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Harddraversweg. Oudejaarsnacht kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden vermoedelijk sieraden en geld weggenomen. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt drie inbrekers aan
De politie heeft nieuwjaarsochtend op De Fennen drie inwoners van Leeuwarden van 14,15 en 15 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning. Een getuige had gezien dat er een aantal personen probeerden in te breken in een woning in de straat. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Diverse eenheden van de politie gingen naar De Fennen om te zoeken naar de inbrekers. Omdat de agenten beschikten over goede signalementen konden de drie snel worden aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft tijdens de jaarwisseling op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Donderdagavond, De Lange West in Drachten, een 24-jarige bestuurder uit Drachten, 859 ug/l.[/li]
[li]Vrijdagochtend, Kommisjewei in Opeinde, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Nijega, 515 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})