Politieberichten van vrijdag 1 april.

Auto gestolen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto van het merk Ford, type Escort voorzien van kenteken PB-NF-39. De auto stond geparkeerd in de Veulenstraat. Toen de eigenaar vanmorgen wakker werd, stond zijn auto niet meer op de plaats waar hij hem eerder had geparkeerd. Hij deed aangifte.

Komende weken extra controles op snelheid bromfietsers
FRYSLAN – De politie gaat de komende weken extra controleren op snelheid van bromfietsers binnen de bebouwde kom. De controles vinden gelijktijdig plaats met de landelijke campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet. Veilig thuiskomen, heb je zelf in de hand’. Het thema van de campagne is een betere naleving van de maximum snelheid op 30 en 50 kilometer wegen binnen bebouwde kom. Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk.

Bromfietsers
Jonge bromfietsers lopen een bijzonder groot risico om slachtoffer te worden van een verkeersongeval. Eén van de oorzaken is dat de bromfiets een risicovol voertuig is in vergelijking met andere vervoermiddelen. Daarnaast speelt mee dat jongeren hun eigen vaardigheden vaak overschatten, dat zij vaak met te hoge snelheden rijden en geen bromfietshelm dragen. Verder zullen veel bromfietsers op meerderjarige leeftijd overstappen op de auto. Ook onder deze groep beginnend bestuurders vallen veel verkeersslachtoffers. Om die reden is het zinnig om de verkeersveiligheidboodschap vroegtijdig onder de aandacht te brengen.

Te snel rijden komt je duur te staan
De toegestane snelheid voor bromfietsers binnen de bebouwde kom is op het brom-/fietspad 30 kilometer per uur en op de rijbaan maximaal 45 kilometer per uur. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur. Een overtreding van de snelheid komt de bromfietser duur te staan. Tien kilometer sneller rijden dan is toegestaan kost 54 euro, 20 kilometer te hard kost al 132 euro. Naast de snelheid controleert de politie uiteraard ook op bijvoorbeeld helmgebruik en het bezit van een rijbewijs. Geen helm op kost de bromfietser 70 euro en wanneer je geen rijbewijs hebt kun je rekenen op een boete van 180 euro.

Eigenaar gestolen fiets gezocht
DRACHTEN – De politie zoekt de eigenaar van een gestolen fiets. In de nacht van zondag 27 maart op maandag 28 maart werd een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden nabij het Ureterpvallaat. De man was in het bezit van drugs en tevens reed hij op een gestolen fiets. De drugs en de fiets werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt en mocht hij het bureau weer verlaten. De eigenaar van de gestolen fiets is echter onbekend. Volgens de 18-jarige Drachtster had hij op zaterdag 27 maart de fiets gestolen bij het bushokje bij de Hanebalken/Hooizolder in Drachten. Is deze fiets van u of weet u van wie deze fiets is? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of ga naar het politiebureau in Drachten.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dscn2202_tcm7-673231.JPG[/img]

Invordering rijbewijs
KORNWERDERZAND – De politie heeft donderdag rond 17.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige inwoner van Oldenburg (Dld). Tijdens een snelheidscontrole zagen agenten dat de bestuurder 137 kilometer reed waar 70 kilometer toe is gestaan. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal uit woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van geld uit een woning aan de Werkmanslust. Donderdag rond 19.30 uur werd hier aangebeld door een vrouw die graag gebruik wilde maken van een telefoon omdat zij een adres niet kon vinden. De 61-jarige bewoner liet haar binnen. Hier belde ze een aantal keren met de telefoon van het slachtoffer maar kon geen contact krijgen. Nadat de vrouw weg was gegaan zag de bewoner dat er geld uit zijn portemonnee was gestolen. Waarschijnlijk had de vrouw dit geld gestolen gedaan toen de 61-jarige een glas water voor haar ging halen en zij even alleen in de woonkamer is geweest. Met meerdere politie eenheden is gezocht naar de vrouw maar zij werd niet meer aangetroffen.

Auto over de kop
WARSTIENS – De politie heeft donderdag rond 21.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de N31 ter hoogte van de Fonejachtbrug. Een 27-jarige inwoner van Erica reed hier een parkeerhaven op en remde. De auto gleed door omdat de remmen blokkeerden.. De auto kwam in de berm terecht en sloeg over de kop. De bestuurder raakte licht gewond.

Rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige inwoner van Leeuwarden. Agenten zagen de bestuurder rond 05.00 uur met zijn scooter rijden op de Oosterkade. Voor een controle hielden ze hem staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de Leeuwarder alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 815 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Zakkenrollers aangehouden
WOLVEGA – De politie heeft donderdag rond 16.00 uur drie Roemenen van 32, 33 en 37 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. In een supermarkt in Wolvega zag een getuige dat de verdachten iemand probeerden te ‘rollen’. De getuige had het slachtoffer gewaarschuwd en zo de diefstal voorkomen. De verdachten waren de winkel uitgelopen en weggereden in een auto met buitenlands kenteken. Via de meldkamer van de politie is er een melding uitgegaan naar alle eenheden van de politie met het verzoek om uit te kijken naar deze auto. De auto werd in Lemmer aangetroffen en in het voertuig lagen diverse goederen die mogelijk van diefstal afkomstig waren. De drie verdachten zijn aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De auto van het trio werd in beslag genomen.

Aanrijding na alcoholgebruik
DRACHTEN – De politie heeft donderdag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval. Op de kruising Moleneind – Noorderhogeweg verleende een 37-jarige bestuurder van Boelenslaan geen voorrang aan een 22-jarige bestuurder van Surhuisterveen en een aanrijding was het gevolg. De beide auto’s raakten door de aanrijding flink beschadigd. Aangezien het vermoeden bestond dat de 22-jarige alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de beginnend bestuurder 95 ug/l. Tegen de Surhuistervener is proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht van aanrijding
DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Lijsterstraat. Woensdagavond ontdekte een 36-jarige inwoonster van Twijzel dat haar geparkeerde auto behoorlijke schade had opgelopen. De vrouw had woensdag 30 maart omstreeks 08.50 uur haar grijze BMW geparkeerd nabij de kruising Vogelzang en de Lijsterstraat . Toen ze ’s avond rond 18.00 uur bij haar auto terugkeerde, zag ze dat de linkerkant zwaar was beschadigd. De politie heeft inmiddels met een aantal getuigen gesproken. Die vertelden dat ze een vrachtwagen van 8 á 10 meter bij de grijze BMW hadden zien staan. De politie komt graag met deze chauffeur in contact. Volgens de getuigen hadden bij de vrachtwagen ook een aantal mensen gestaan. Ook dit kunnen belangrijke getuigen zijn. De politie komt dan ook met hen graag in contact. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Politie waarschuwt voor colporteurs
LEEUWARDEN- De politie waarschuwt de inwoners van Fryslân voor colporteurs. De afgelopen dagen kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen over agressieve verkoopmethodes van colporteurs. In de wijk Aldlân in Leeuwarden waren woensdag- en donderdagmiddag twee medewerkers van een beveiligingsbedrijf actief. Zij gingen langs de deuren en probeerden beveiligsystemen te verkopen. Daarbij gaven ze aan dat ze namens de politie kwamen. Reden voor een aantal wijkbewoners om met de politie Fryslân te bellen. De medewerkers van het beveiligingsbedrijf zijn door de politie Fryslân vriendelijk doch dringend gevraagd om hun verkoopmethodes aan te passen en daarbij niet de naam van de politie te gebruiken. Het bedrijf heeft beterschap beloofd. Ook vanuit Sneek kwamen de afgelopen dagen diverse klachten binnen over de verkoopmethodes van een containerreinigingsbedrijf. De medewerkers van het bedrijf zouden er ook agressieve verkoopmethodes op na houden. Het advies van de politie is dan ook om deze verkopers weg te sturen als u geen zaken met hen wil doen. Willen ze uw erf vervolgens niet verlaten? Bel dan de politie via 1-1-2.

Rijbewijs ingevorderd
BOELENSLAAN – De politie heeft donderdagmiddag op de Blauhusterwei het rijbewijs van een 51-jarige automobilist uit Boelenslaan ingevorderd. De man passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 136 kilometer per uur. Op de Blauhusterwei is een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Gestolen fiets in beslag genomen
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Tijnjedyk een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling en/of diefstal. Surveillerende agenten waren bezig met een actie tegen fietsendiefstal. De 29-jarige Leeuwarder viel op omdat zijn nieuwe fiets niet meer was voorzien van een origineel slot en ook was de sticker van de rijwielhandel van de fiets verwijderd. Reden genoeg om de man en zijn fiets te controleren. Al snel bleek dat de fiets als gestolen stond geregistreerd. De fiets werd dan ook in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in beslag genomen
SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag de auto van een 29-jarige inwoner van Sneek in beslag genomen. Het was surveillerende agenten bekend dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard en dat hij niet een auto mocht besturen. Toen ze de man zagen rijden besloten de agenten om hem een stopteken te geven. Op de Touwslagerstraat werd de Sneker aangesproken. Zijn auto bleek niet te zijn verzekerd. Na overleg met de officier van justitie werd de auto van de 29-jarige in beslag genomen. Dit omdat hij al vaker was betrapt tijdens het rijden terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan