LEEUWARDEN – De brandweer moest maandagmiddag opnieuw naar de woontoren aan het Prins Clausplein, ditmaal niet vanwege een CO melder, maar vanwege een gaslucht.

Bewoners hadden op de 13de verdieping een gaslucht geroken in de hal. Daarop kwamen meerdere politie-eenheden en de brandweer met spoed ter plaatse. Bij het eerste onderzoek bleek dat er geen sprake was van een gaslek, maar dat de vreemde geur van iets anders afkomstig was. Er werd besloten om de hulp in te roepen van de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS), deze was snel ter plaatse. De brandweer heeft op alle verdiepingen metingen gedaan.

De oorzaak werd gevonden in een verbrandingsmotor die inpandig gebruikt wordt bij renovatiewerkzaamheden aan de rookgasafvoer. Deze is uitgeschakeld en vervolgens is er geventileerd. De bewoners van de 19 verdiepingen tellende woontoren mochten niet hun woning in of uit, een aantal bewoners werd opgevangen in de algemene ruimte. De melding kwam rond vier uur binnen en rond vijf uur was de situatie weer veilig genoeg voor de bewoners.

De brandweer is de laatste maanden regelmatig bij de woontoren, voornamelijk vanwege CO melders die afgaan, ook eerder vandaag moest de brandweer hiervoor naar de woontoren.

Wiebe Veenstra