DOKKUM – Een vrachtwagenchauffeur heeft zaterdagochtend op de kruising van de Westerissestraat en de Altenastreek een paaltje over het hoofd gezien. Hierbij werd de dieseltank geraakt, waardoor deze fors ging lekken.

De chauffeur had dit pas na tientallen meters door en stopte zijn voertuig. Hij had niets van de aanrijding vernomen. Hierop werden de hulpdiensten ingeschakeld, de politie, de gemeente en de brandweer kwamen ter plaatse.

De brandweer heeft eerst een kleine ‘damwand’ aangelegd, zodat de diesel niet in het riool kon stromen. Daarna werd met een soort klei geprobeerd om de tank te dichten, dit lukte niet. De brandweer heeft daarop bakken onder de lekkende dieseltank geplaatst, zodat de diesel niet op straat kwam te liggen. Uiteindelijk werd de tank geleegd in opvangbakken.

De opvangbakken en het riool is vervolgens gereinigd door de gemeente. Ook hebben ze het dieselspoor, wat verspreid lag over de weg, ingestrooid met zand.

Als laatste heeft de brandweer een iets groter gat gemaakt in de tank, waardoor de laatste diesel eruit stroomde. Ook zijn er een paar scheppen zand in de tank gegaan, zodat de vrachtwagen geen meer diesel zou verliezen. De hulpverleners konden na anderhalf uur weer terug naar de kazerne.