MARRUM – Langs de Nieuweweg bij Marrum is dinsdagmiddag een Duitse vrachtwagen geladen met zo’n vijfentwintig á dertig ton zout in een sloot beland.

De chauffeur reed richting een boerenerf. Omdat hij een doodlopende straat was ingereden, keek hij ondertussen op zijn Tomtom.
Door een fractie van onoplettendheid waren de wielen aan de rechterkant al in de zeer natte berm beland. De chauffeur probeerde nog tegen te sturen maar dat mislukte. Hij kon niet voorkomen dat het voertuig kantelde en uiteindelijk in een sloot belandde. Met man en macht is er de hele dinsdagavond en een deel van de dinsdagnacht gewerkt om het voertuig weer op de weg te krijgen.

Rond negen uur in de avond is men begonnen met een tijdelijke dam aan te leggen, zodat de telescoopkraan en de rupskraan niet wegzakten in de drassige berm. Tot kwart over elf is men bezig geweest met het leegscheppen van de trailer. Een kraan van een nabij gelegen loonbedrijf werd hiervoor ingezet. Meerdere trekkers met kiepbakken kwamen bij het incident om het zout af te voeren. Het zout werd overgebracht naar de gemeentewerf van Ferwerd.

Bergingsbedrijf Broekhuizen, een telescoopkraan en de eerder genoemde rupskraan zijn vervolgens aan de slag gegaan met het rechtzetten van de combinatie. Rond een uur vannacht stond de vrachtwagen weer op z’n wielen. Daarna is de combinatie achteruit terug gesleept naar de doorgaande weg en afgevoerd door de berger. De chauffeur is opgevangen door de boer. De Duitse man raakte bij het ongeval niet gewond.

Tekst: 112-dokkum.nl

Kevin van der Velde