LEEUWARDEN – Rond één uur is er een aanvaring tussen de HRMK spoorbrug geweest en binnenvaart schip De Vlijt.

De Vlijt is net voor de aanvaring vertrokken vanaf de Swettehaven en voer in de richting van het Prinses Margrietkanaal. Ter hoogte van de HRMK spoorbrug ging het mis toen het schip de brug passeerde, door onbekende redenen heeft de brugwachter de brug doen sluiten terwijl het schip nog niet was gepasseerd.

De schipper heeft nog een noodkreet over de marifoon gegeven om de brug te doen stoppen en de brugwachter heeft gebruik gemaakt van de noodstop, maar dat mocht niet helpen. Door onbekende redenen werd de noodrem niet in werking gesteld waardoor de brug tegen het dak van het schip aandraaide. De schipper heeft nog geprobeerd om het schip op tijd tot stilstand te krijgen, maar een aanvaring was onvermijdelijk. De brug heeft vervolgens het dak van het schip afgedrukt.

De schipper kon op tijd weg duiken en is op een paar schaafwonden, rugpijn en de schrik er vrij goed vanaf gekomen. Er is nog wel een ambulance ter controle opgeroepen om de schipper te controleren.

Door de aanvaring heeft het treinverkeer enige tijd plat gelegen omdat de brug gecontroleerd moest worden. rond twee uur is het trein verkeer weer hervat.

Bauke van der Veen